Ξεπερνούν τo 1 εκατ. τα κρούσματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ- Απίστευτη η αντίδραση Τραμπ

Ξεπερνούν τo 1 εκατ. τα κρούσματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ- Απίστευτη η αντίδραση Τραμπ
epa08267893 US President Donald J. Trump participates in a coronavirus roundtable briefing at National Institutes of Health and Vaccine Research Center in Bethesda, Maryland, USA, on 03 March 2020. EPA/Yuri Gripas /ABACA POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχεδόν το ένα τέταρτο των 210.000 θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του ιού παγκοσμίως έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Σοκαριστικοί είναι οι αριθμοί που καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της πανδημίας του νέου ιού, που έχει πλήξει την χώρα όσο καμία άλλη στον κόσμο. Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 1.303 νέοι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος ιός, την ίδια ώρα που τα κρούσματα μόλυνσης έχουν πλέον φθάσει σχεδόν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των 210.000 θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του ιού παγκοσμίως έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη θρηνεί πλέον 56.144 νεκρούς.

Υπό των φως των εξελίξεων αυτών, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας), πως η χώρα του δεν θα «ξεχάσει ποτέ» εκείνους που «θυσιάστηκαν» για να προστατεύσουν τον κόσμο, εξαιτίας της «ανικανότητας» ή «κάποιου άλλου πράγματος» από πλευράς της Κίνας.

Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα η Ουάσιγκτον να απαιτήσει αποζημιώσεις από το Πεκίνο για το βαρύ πλήγμα που καταφέρνει στην αμερικανική οικονομία η παγκόσμια πανδημία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, παράλληλα, δήλωσε χθες, Δευτέρα ότι «δεν μπορεί να φανταστεί για ποιο λόγο» έχουν αυξηθεί οι τηλεφωνικές κλήσεις προς γραμμές βοήθειας, σχετικά με ερωτήσεις για τα απολυμαντικά, αφού ο ίδιος πρότεινε στους πολίτες να κάνουν ενέσεις με αυτά, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον ιό. «Βλέπω πως το απολυμαντικό τον σκοτώνει σ’ ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει, άραγε, ένα μέσο να κάνουμε κάτι τέτοιο με μια ένεση στο εσωτερικό ή σαν έναν καθαρισμό;», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πανδημία.

Την επομένη και μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από επιστήμονες, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους: «Έκανα μια ειρωνική ερώτηση προς δημοσιογράφους σαν κι εσάς, απλώς για να δω τι θα συμβεί».

Οι κυβερνήτες των πολιτειών Μίσιγκαν και Μέριλαντ κατηγόρησαν την Κυριακή τον πρόεδρο για την αύξηση που παρουσιάζουν αυτού του είδους τα τηλεφωνήματα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος για την πανδημία, ένας δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η γραμμή βοήθειας στο Μέριλαντ έχει λάβει εκατοντάδες κλήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες για τα απολυμαντικά μετά τα σχόλιά του. «Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο», απάντησε ο Τραμπ. «Δεν μπορώ να το φανταστώ». Όταν, στη συνέχεια, τον ρώτησαν αν πιστεύει ότι ευθύνεται για την αύξηση των κλήσεων, είπε: «Όχι».

Το γραφείο του κυβερνήτη του Μέριλαντ ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει προειδοποίηση σε όλη την πολιτεία κατά των ενέσεων με απολυμαντικά, μετά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου.

Από την πλευρά της, η Reckitt Benckiser, κατασκευάστρια των προϊόντων Lysol and Dettol, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ότι τα απολυμαντικά δεν «χορηγούνται» στους ανθρώπους. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα (μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού)», ανακοίνωσε η εταιρεία δια παν ενδεχόμενο.

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν παράλληλα με ένα δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο κατακεραύνωσε τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήξερε από τον Ιανουάριο για την απειλή της πανδημίας, υποτιμούσε ωστόσο το πρόβλημα. «Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερωθεί επανειλημμένα από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τους κινδύνους της επιδημίας του ιού ήδη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», ανέφερε σε άρθρο της χθες Δευτέρα η εφημερίδα Washington Post.

Οι προειδοποιήσεις αυτές, περισσότερες από 12 συνολικά, περιλαμβάνονταν στα απόρρητα έγγραφα που παραδίδουν καθημερινά προς ενημέρωση στον Αμερικανό πρόεδρο οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και περιείχαν, μεταξύ άλλων, προειδοποιήσεις για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Τραμπ, όμως, υποβάθμιζε την επιδημία. Μάλιστα, τον Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι η εξάπλωση του ιού είναι «υπό έλεγχο», ενώ, λίγες εβδομάδες αργότερα, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα μειώνονται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και η ζέστη. «Μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα θα μειωθούν σχεδόν στο μηδέν», είχε πει στις 26 Φεβρουαρίου.

Η Washington Post επικαλείται ως πηγές της, χωρίς να τους κατονομάζει, νυν και πρώην μέλη της κυβέρνησης.

Επί εβδομάδες, σε αυτές τις καθημερινές ενημερώσεις καταγραφόταν η εξάπλωση του ιού, ενώ τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούσαν τον Τραμπ ότι η Κίνα απέκρυπτε πληροφορίες για τη θνησιμότητα της πανδημίας και τον τρόπο εξάπλωσής της. Οι εκθέσεις υπογράμμιζαν, επίσης, τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις αυτής της επιδημίας στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.

Πρόσωπα από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου, που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Τραμπ δεν διάβαζε αυτά τα έγγραφα και εκνευριζόταν ακόμη και όταν αναγκαζόταν να ενημερωθεί προφορικά σχετικά με την πανδημία.

Ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κίνα προς τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά περίμενε ως τις 13 Μαρτίου για να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν οι αγορές κατέρρεαν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη αυξανόταν ραγδαία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Χόγκαν Γκίντλεϊ απάντησε στο δημοσίευμα της εφημερίδας με ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδει ότι ο Τραμπ καθυστέρησε να αντιδράσει στην κρίση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ στάθηκε στο ύψος της μάχης ενάντια σε αυτή την κρίση, λαμβάνοντας έγκαιρα, ιστορικά επιθετικά μέτρα, για να προστατεύσει την υγεία, την περιουσία και την ευημερία του αμερικανικού λαού», τόνισε στην ανακοίνωση. «Θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα νικήσουμε αυτό τον ιό χάρη στην αποφασιστική του ηγεσία».

Μέχρι χθες, Δευτέρα, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί 988.197 κρούσματα της πανδημίας και 56.144 θάνατοι, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο Ντ. Τραμπ προανήγγειλε δράση κατά της Κίνας

Ευθύνες από την Κίνα για την πανδημία του κορονοϊού θα ζητήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλτ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διεξάγει έρευνα για τον χειρισμό της κρίσης από την Κίνα. Δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει η κίνηση στην οποία θα προχωρήσει η Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνο, δεν απέκλεισε ωστόσο να ζητηθεί χρηματική αποζημίωση.

Ο Ντόναλτ Τραμπ ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα του δεν θα «ξεχάσει ποτέ» εκείνους που «θυσιάστηκαν» για να προστατεύσουν τον κόσμο εξαιτίας της «ανικανότητας» ή «κάποιου άλλου πράγματος» από πλευράς της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, παρότι αρχικά είχε δηλώσει ότι δε θα την επαναλάβει μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για «ενέσεις με απολυμαντικό».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Κίνα για αισχροκέρδεια στις πωλήσεις προστατευτικού υλικού και κατήγγειλε ότι έστειλε στις ΗΠΑ ελλαττωματικές παρτίδες από τεστ ανίχνευσης του COVID-19.