Χωρίς συμφωνία για τα δημοσιονομικά της ΕΕ έληξε το Ecofin – «Έχουμε φτάσει στο 95%» λέει η Γαλλία

Χωρίς συμφωνία για τα δημοσιονομικά της ΕΕ έληξε το Ecofin – «Έχουμε φτάσει στο 95%» λέει η Γαλλία
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 13: The Eurogroup Finance ministers' meeting held on February 13, 2023 in Brussels, Belgium. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρήσουν τις επενδύσεις όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι πάνω από τα όρια της ΕΕ.

Χωρίς λευκό καπνό σχετικά με συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Ecofin.

Η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρήσουν τις επενδύσεις όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι πάνω από τα όρια της ΕΕ, και άλλες χώρες, που βρίσκονται περίπου σε δύο στρατόπεδα πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου ρυθμού μείωσης του χρέους.

Οι νέοι κανόνες είναι σημαντικοί για τους επενδυτές ομολόγων και για την αξιοπιστία του δημοσιονομικού συντονισμού της ΕΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται τη δημοσιονομική πολιτική για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν τις αλλαγές στους κανόνες την Πέμπτη και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, με στόχο να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση που θα διαπραγματευτούν στη συνέχεια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2024.

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά τις τελευταίες δύο ημέρες και τώρα είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία έως το τέλος του 2023. Είπε ότι ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ΕΕ βρίσκονται ήδη κατά 95% εκεί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέβασε το ποσοστό στο 92%.

Ως παραχώρηση προς τη Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σε αυτό, αυτό θα είναι μόνο προσωρινό, για παράδειγμα μεταξύ 2025 και 2027, όταν οι πληρωμές τόκων για τη Γαλλία θα διπλασιαστούν σχεδόν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο  Λίντνερ σηματοδότησε την ετοιμότητα του Βερολίνου να αναγνωρίσει τη γαλλική θέση, αλλά δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τους ακριβείς αριθμούς της τελικής συμφωνίας.

«Έχουμε ήδη μια κοινή αντίληψη όσον αφορά τις εγγυήσεις για το έλλειμμα και το χρέος, τώρα είναι καθήκον μας να βαθμονομήσουμε αυτά τα μέτρα με τον σωστό τρόπο» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Θέλουμε να διατηρήσουμε περιθώρια ελιγμών και για επενδύσεις και νέες ανάγκες, για παράδειγμα για την άμυνα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη κοινή αντίληψη για το ποιοι αριθμοί είναι επαρκείς”, δήλωσε.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 19 Δεκεμβρίου, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η μεταρρύθμιση των κανόνων, οι οποίοι στηρίζουν το νόμισμα του ευρώ θέτοντας όρια για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και για τα ελλείμματα στο 3%, είναι απαραίτητη, διότι η εκτίναξη του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία COVID-19 κατέστησε το υφιστάμενο πλαίσιο μη ρεαλιστικό.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επίσης να βρουν τρόπους ώστε οι κανόνες να επιτρέψουν τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια πρόκληση που το παλιό σύστημα δεν αντιμετωπίζει.

Ο χρόνος πιέζει, διότι οι νέοι κανόνες πρέπει να λάβουν την έγκριση του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το κύριο ζήτημα που απομένει να συμφωνηθεί μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι το πόσο γρήγορα θα πρέπει να το μειώσει μια χώρα με έλλειμμα πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ, έχοντας ταυτόχρονα αρκετά χρήματα για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία θέλει πιο αργό ρυθμό για να διατηρήσει περισσότερα μετρητά για επενδύσεις, ενώ η Γερμανία θέλει ταχύτερη μείωση.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια λύση που συζητείται είναι η συνήθης ετήσια μείωση του υπερβολικού ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ να υπολογίζεται χωρίς τις πληρωμές τόκων, αφήνοντας περισσότερα χρήματα για επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com