Yoda.gr: Το νέο στοίχημα του Γιάννη Χήτου στα online supermarket

Yoda.gr: Το νέο στοίχημα του Γιάννη Χήτου στα online supermarket

To νέο εγχείρημα του φιλοδοξεί να κερδίσει σημαντικό μερίδιο σε μια νέα αγορά και να αλλάξει τα δεδομένα.

Στην περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της αγοράς, στοχεύει η είσοδος του yoda.gr, της πρώτης online εταιρείας του κλάδου που δημιουργήθηκε από έμπειρα στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου.Το yoda.gr, αποτελεί ένα αμιγώς online supermarket, χωρίς την ύπαρξη φυσικού καταστήματος, ξεκινώντας επίσημα τη λειτουργία του από τον Νοέμβριο και στοχεύοντας στην διεύρυνση του συνόλου της αγοράς του online λιανεμπορίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Convert Group e-Business Consulting, το 2020 η αξία των πωλήσεων ειδών σούπερ μάρκετ μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Ελλάδα από μόλις 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, μπορεί να αγγίξει τα 383 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι ο συνολικός τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2020 θα ανέλθει σε 10,5 δισ. ευρώ, και αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ θα αποτελούν το 3,6% του συνόλου της αγοράς και το 2,9% επί των συνολικών ηλεκτρονικών πωλήσεων.

yoda-gr_logo_jpg

Υπολογίζεται ότι το 2016 οι Έλληνες δαπάνησαν τo ποσό των 30 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν προϊόντα από online σούπερ μάρκετ, ποσοστό που αυτή τη στιγμή είναι αρκετά χαμηλά, κάτω του 1% στο σύνολο της λιανικής.

Κεντρική επιδίωξη του yoda.gr είναι η παροχή ποιοτικών προϊόντων, μέσα από μια εύχρηστη ηλεκτρονική πλατφόρμα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοπιστία της διανομής. Φιλοδοξεί να εξελιχθεί, μέσα στην επόμενη τριετία, ένας σημαντικός πάροχος της on line αγοράς, στοχεύοντας σε σημαντικά μερίδια στο online λιανεμπόριο, της τάξης του 20% σε βάθος τριετίας.

Η συνολική αρχική επένδυση υπολογίζεται στα 500.000 ευρώ και η δυναμική του yoda.gr αντλείται από τους δημιουργούς του, έμπειρα στελέχη της αγοράς του λιανεμπορίου: τον Γιάννη Χήτο, με συμμετοχή στο Ζαγόρι, την Ολυμπιακή Ζυθοποιία και την Green Cola, o οποίος διατηρεί τη θέση του Προέδρου ΔΣ στο yoda.gr, τον Βασίλη Στασινούλια, πρώην CEO της Carrefour, o οποίος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος του yoda.gr και τον Βασίλη Ανδρικόπουλο, καταξιωμένο στέλεχος με εμπειρία σε θέσεις Οικονομικής και Γενικής Διεύθυνσης σε εταιρίες καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος έχει τη θέση του Αντιπροέδρου του νέου online supermarket.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της έναρξης λειτουργίας του yoda.gr, ο Γιάννης Χήτος σημείωσε: «Η παγκόσμια τάση των online supermarket δεν έχει αποτυπωθεί στην Ελληνική Αγορά, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πλουραλισμού στην ίδια την αγορά. Η δυναμική μας είσοδος θα δημιουργήσει σίγουρα νέα δεδομένα για το online, του οποίου η διεύρυνση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας αξιοπιστία και ανάπτυξη. Το online supermarket θα κερδίζει συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο δεδομένου ότι οι καταναλωτές, θέλουν να κάνουν τις αγορές τους γρήγορα, ευέλικτα και αξιόπιστα».

Το yoda.gr θα διαθέτει, σε πρώτη φάση, όλες τις βασικές μονάδες ανάγκης των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ενώ η διανομή πραγματοποιείται από την ίδια την εταιρεία με αποκλειστική μίσθωση και χρήση ψυχόμενων βαν και άριστα εκπαιδευμένων οδηγών–μεταφορέων, που εξασφαλίζουν την απόλυτη τήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών και την άριστη εξυπηρέτηση.

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική του yoda.gr, στόχος είναι να συνδυάσει χαμηλές τιμές, ελκυστικές προσφορές, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και ένα σύστημα απονομής πόντων και εξαργύρωσής τους στο e shop, εξασφαλίζοντας ένα πολύ φθηνό και, την ίδια στιγμή, ποιοτικό καλάθι αγορών για τους πελάτες του. Οι ελάχιστες αγορές είναι τουλάχιστον στα 40 ευρώ και πάνω από αυτό το όριο δεν υπάρχει χρέωση αποστολής.

Οι χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορούν εκτός από τις αγορές τους να έχουν πρόσβαση και σε μια σειρά συνταγών που έχει δημιουργήσει αποκλειστικά για το yoda.gr o βραβευμένος Έλληνας σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να μετατρέψουν τις συνταγές σε παραγγελία με τα υλικά για την παρασκευή τους.

O Βασίλης Στασινούλιας σημείωσε σχετικά: «Το οργανωμένο λιανεμπόριο στην Ελλάδα υφίσταται πολύ μεγάλες αλλαγές, με σημαντικές ανακατατάξεις αναφορικά με τους παίκτες της αγοράς. Σε αυτά τα διαμορφούμενα νέα δεδομένα, το online μπαίνει δυναμικά στην αγορά. Στόχος δεν είναι η διεκδίκηση μεριδίου από τον σημερινό όγκο του online αλλά η διεύρυνση της ίδιας της αγοράς, δημιουργώντας νέα δεδομένα για το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, στο οποίο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σύντομα ηγετική θέση».

Σημειώνεται ότι η τάση αύξησης χρήσης online supermarket πανευρωπαϊκά είναι συνεχώς αυξανόμενη, με αγορές όπως για παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας όπου το 35% των καταναλωτών πραγματοποιούν τις αγορές τους από online πλατφόρμες.

Σύμφωνα με έρευνα του Convert group, για την Ελληνική αγορά, οι online αγορές προϊόντων λιανικής αναμένεται να δεκαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, παρουσιάζοντας κύκλο εργασιών κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι σχετικές προβλέψεις μάλιστα προσδιορίζουν το μερίδιο των αμιγώς online supermarket σε περισσότερο του 30%.

O Βασίλης Ανδρικόπουλος τόνισε, «Μέσα σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επενδύουμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα στο μοντέρνο λιανεμπόριο. Ο συνδυασμός καινοτόμων υπηρεσιών μέσα από online πλατφόρμες, με ένα άριστο μοντέλο λειτουργίας και εξυπηρέτησης του καταναλωτή. Έτσι θα είμαστε on line με την ζωή του».

Το yoda.gr, το οποίο κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του απασχολεί 22 άτομα, θα εξυπηρετεί την αγορά της Αττικής, προμηθευόμενο τα προϊόντα του από την αλυσίδα BAZAAR, μέλος του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ, ενώ μέσα στο 2017 έχει σχεδιαστεί ο συνεχής εμπλουτισμός νέων κωδικών, η μείωση του χρόνου παράδοσης των προϊόντων, η δημιουργία mobile application και η γεωγραφική επέκταση της διανομής προϊόντων.