Ζημιές 211 εκ. ευρώ για την Eurobank

Ζημιές 211 εκ. ευρώ για την Eurobank

Στα 80,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το σύνολο του ενεργητικού της τράπεζας στο εννιάμηνο - Εξοικονόμηση 61 εκατ. ευρώ τον χρόνο από την εθελουσία.

Ζημιές 285 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο ή ζημιές 211 εκ. εξαιρουμένων των εκτάκτων ζημιών, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της Eurobank. Το σύνολο του ενεργητικού της Eurobank διαμορφώθηκε σε 80,1 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

Οι χορηγήσεις προς πελάτες (προ προβλέψεων) ανήλθαν σε 54,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 45,7 δισ. αφορούν δάνεια στην Ελλάδα και 8,8 δισ. ευρώ δάνεια στο εξωτερικό. Οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν σε 27,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 51% του συνόλου των χορηγήσεων της Eurobank, ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά ανήλθαν σε 26,6 δισ. ευρώ, με τα στεγαστικά δάνεια να αποτελούν το 35% και τα καταναλωτικά το 14% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 42,3 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, με το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη Νέα Proton Bank να ενισχύουν συνολικά την καταθετική βάση της Eurobank κατά 11,3 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των δύο αυτών τραπεζών, οι καταθέσεις της Eurobank σημείωσαν αύξηση κατά 847 εκατ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση το τρίτο τρίμηνο του 2013 έναντι του δευτέρου τριμήνου.

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 33,8 δισ. ευρώ και στο εξωτερικό ανήλθαν σε 8,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 27,7% του χαρτοφυλακίου δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, από 26,4% στο τέλος Ιουνίου του ίδιου έτους. Παρά την αύξηση όμως των συνολικών επισφαλειών, ο ρυθμός δημιουργίας των νέων δανείων σε καθυστέρηση συνεχίζει να βαίνει μειούμενος. Ειδικότερα, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 7% έναντι του δευτέρου τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 460 εκατ. ευρώ από 493 εκατ.ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 696 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σε δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου αναφέρει ότι «η νομική και λειτουργική ενοποίηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, με στόχο την επίτευξη συνεργειών που υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια το χρόνο το 2015. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του κόστους κατά 61 εκατ. ευρώ το χρόνο. Χτίζοντας πάνω σε αυτά τα βήματα και βασιζόμενοι στην υψηλή ποιότητα του προσωπικού μας πιστεύουμε ότι η Eurobank θα ισχυροποιήσει τη θέση της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το ρόλο της στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη: Eurobank: 1.100 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εθελούσιας