Δέκα ελληνίδες που διαπρέπουν διεθνώς στις επιχειρήσεις

Έλενα Αμβροσιάδου

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε ως χημικός μηχανικός. Επιλέγεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από την Ernst & Young ως μία από τις 50 ισχυρότερες γυναίκες στο χώρο των hedge funds. Την τελευταία χρονιά, ήταν η μοναδική εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η εταιρεία της, Ikos Asset Management, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σοφία Αμουρόζο

Το κορίτσι, που δούλευε στα 15 της στα Subway και δεν πήγε ποτέ σε πανεπιστήμιο, κατάφερε, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα, να χτίσει μία αυτοκρατορία με vintage ρούχα. Η Nasty Gal παρουσίασε το 2012 πωλήσεις 128 εκατ. δολαρίων. Με αφορμή τα Gabby Αwards, έγραψε στο Facebook «ψηφίστε με για να κάνω υπερήφανη την Ελληνίδα μητέρα μου».

Χρυσάνθη Γουλανδρή (O’ Reilly)

Γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας από την Άνδρο, συνεχίζει τη δραστηριότητα στη ναυτιλία, ενώ έχει αναπτύξει και φάρμες εκτροφής αλόγων για αγώνες. H προσωπική της περιουσία εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ η κοινή της περιουσία με το σύζυγό της και πρώην CEO της Heinz, Tony O'Reily, ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Ευαγγελία Γουλέτα

Πρόεδρος και CEO της Skyline Εquities. Τρίτη γενιά Ελληνο-αμερικανίδα και τρίτη γενιά στον χώρο του real estate, κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της αυτοκρατορία. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια και συνεχίζει δυναμικά με μεγαλόπνοα σχέδια ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του Μαϊάμι.
Photo:

Μαίρη Κατράντζου

Η εγγονή του ιδρυτή της «Κατράντζος Σπορ» χαρακτηρίζεται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες της γενιάς της, παγκοσμίως. H χαρακτηριστική της τεχνοτροπία των prints, την έχει καθιερώσει ως μία από τις πλέον δυναμικές σχεδιάστριες. Δημιουργίες της έχουν φορέσει οι Scarlett Johansson, Riηanna, Kylie Minogue και Gwen Stefani.
Photo:

Άντι Λουδιάδη

  • Position: Διευθύνουσα Σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Rothesay Life, Mεγάλη Βρετανία
Η Αντιγόνη Λουδιάδη, η οποία μετακινήθηκε από την J.P. Morgan το 1994 στην Goldman Sachs, φέρεται ότι ήταν από τα πρόσωπα κλειδιά της περίφημης συμφωνίας swap του ελληνικού δημοσίου με την επενδυτική τράπεζα το 2001. Εγκατεστημένη πλέον στο Λονδίνο, είναι η μόνη γυναίκα στέλεχος, ελληνικής καταγωγής, που διαπρέπει στη διεθνή αγορά.
Photo:

Κορίνα Μετζελoπούλου

Ο γαλλικός κλαδικός Τύπος του οίνου εκτιμά ότι η περιουσία της διαμορφώνεται σε 600 εκατ. ευρώ, ποσό που την καθιστά την πλουσιότερη γυναίκα οινοποιό της χώρας. Ο ιστορικός αυτός οίκος, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει και στο μέλλον να διοικείται από γυναίκα, καθώς, μόλις πέρσι, στην επιχείρηση εισήλθε και η κόρη της, Alexandra Petit-Metzelopoulos.

Μέριλιν Πασπάλεϊ

Είναι μέλος της οικογένειας που διαθέτει την κορυφαία επιχείρηση εξόρυξης και εκμετάλλευσης μαργαριταριών στην Αυστραλία. Έχει βραβευτεί για την επιχειρηματική της δραστηριότητα από την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Από το 2007 δημιούργησε την αλυσίδα ξενοδοχείων και resorts Pinctada, με τρεις μονάδες.

Αγγελική Φράγκου

Το 2013 ήταν μία πολύ δραστήρια χρονιά για την επικεφαλής της εισηγμένης στον Nasdaq ναυτιλιακής εταιρείας. Πέτυχε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. δολαρίων με στόχο την αγορά 44 πλοίων. Στο εννιάμηνο του 2013 ο όμιλος της παρουσίασε πωλήσεις ύψους 382 εκατ. δολαρίων, με τη ρευστότητά του να διαμορφώνεται σε 220 εκατ. δολάρια. Αγγελική Φράγκου: «Αριστοτέλης Ωνάσης» γένους θηλυκού

Aριάννα Χάφινγκτον

Αν το 2003 δεν έχανε στις εκλογές από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, ίσως να μην είχε δημιουργηθεί η διαδικτυακή εφημερίδα Huffington Post, η πώληση της οποίας στην AOL, το 2011, την έκανε πλουσιότερη κατά 315 εκατ. δολάρια. Η Aριάννα Χάφινγκτον συγκαταλέγεται στις πιο ισχυρές γυναίκες της Αμερικής.