Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης: Σημαντικό το περιθώριο στην Ελλάδα να προσελκύσουμε επενδύσεις

Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης: Σημαντικό το περιθώριο στην Ελλάδα να προσελκύσουμε επενδύσεις
Ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, CEO του Υπερταμείου, αναλύει τη φιλοσοφία του active shareholder.

Για το 2023 μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια όλης της προσπάθειας παρόλο που είναι μια εκλογική χρονιά και αυτό είναι το σημαντικό για τους επενδυτές, ώστε να συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει σημαντικό περιθώριο να προσελκύσει επενδύσεις, καλύπτοντας το επενδυτικό κοινό που δημιουργήθηκε στην κρίση. Υπάρχουν ευκαιρίες, που πρέπει να τις αναδείξουμε, σε τομείς όπως η ενέργεια, τα logistics, το real estate κ.ά.

Όσον αφορά στον δικό μας ρόλο, το Υπερταμείο έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη στρατηγική, που διέπεται από τη φιλοσοφία του active shareholder. Ήδη καταφέραμε την επιτάχυνση στον τομέα της αξιοποίησης των ακινήτων, την εκκίνηση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, την επικαιροποίηση της μελέτης για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων -που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής ανάπτυξης-, τις οριζόντιες δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και την επανεκκίνηση της Διώρυγας της Κορίνθου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το στρατηγικό μας πλάνο σχεδιάστηκε και υλοποιείται υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης των κριτηρίων ESG.

Το Υπερταμείο μετεξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατά τα διεθνή πρότυπα.

Πολύ σημαντικές θα είναι, επίσης, οι επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 -για πρώτη φορά- στην ελληνική οικονομία, καθώς και όλες οι άλλες πρωτοβουλίες για την αύξηση της καθαρής αξίας της δημόσιας περιουσίας που διαχειριζόμαστε κατά 15% -έως το 2024-, οι δράσεις μας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15%, καθώς και η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα φτάσει τα 85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια στρατηγική που αναπτύσσεται στους πυλώνες: κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον.

Το Υπερταμείο μετεξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατά τα διεθνή πρότυπα. Μέσα από το μετασχηματισμό μας αναλαμβάνουμε ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας. Στην πράξη, μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τη λειτουργία του Υπερταμείου είναι ότι τίθενται για πρώτη φορά μετρήσιμοι στόχοι (συγκεκριμένα KPIs) τόσο για τις θυγατρικές, όσο και για το ίδιο το Υπερταμείο. Πρόκειται για ένα διευρυμένο ρόλο, που μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούμε με δυναμισμό, υλοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα καθορίζονται ανά περίπτωση από το επίπεδο ωριμότητας και από τις πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης της κάθε θυγατρικής. Παράλληλα, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα μας, έχουμε έναν ευρύτερο ρόλο συνεισφοράς όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον και στους Έλληνες πολίτες, μέσα από τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Γρηγόρη Δ.Δημητριάδη με τον Τάσο Ζάχο, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022

*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί  Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα