Momcycle: Η Ελλάδα σε…τροχιά κυκλικής οικονομίας

Momcycle: Η Ελλάδα σε…τροχιά κυκλικής οικονομίας
Η Νίκη Λαλιώτη και η Ιλεάνα Ισμυρίδη ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν έναν πρωτότυπο κύκλο βιωσιμότητας.

Σε μια εποχή όπου η βιωσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα βρίσκονται στις προτεραιότητες των καταναλωτών, δύο γυναίκες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς ψωνίζουν για τα παιδιά τους. Η Momcycle, της Νίκης Λαλιώτη και της Ιλεάνας Ισμυρίδη, έγινε γρήγορα η πιο αγαπημένη διαδικτυακή πλατφόρμα για μεταχειρισμένα βρεφικά και παιδικά είδη. Μιλήσαμε μαζί τους, ξετυλίγοντας την ιστορία του Momcycle, όπου το πάθος, η καινοτομία και η δέσμευση για ένα καλύτερο περιβάλλον συγκλίνουν επαναπροσδιορίζοντας το τοπίο του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας και πώς λειτουργεί η πλατφόρμα;

Ν.Λ.: Η ιδέα του MomCycle προέκυψε όταν ως μαμάδες μικρών παιδιών, συνειδητοποιήσαμε τον όγκο και το κόστος του εξοπλισμού με τόσο σύντομο κύκλο ζωής. Γιατί να αγοράζουμε μόνο καινούρια είδη, αντί να δίνουμε νέα ζωή σε κάτι που έχουμε χρησιμοποιήσει για τόσο λίγο χρόνο όταν κάποιος άλλος το χρειάζεται; Και οι δύο είχαμε μια πορεία 20 χρόνων στην επικοινωνία και στο marketing, και θέλαμε να κάνουμε ένα επιχειρηματικό βήμα με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Ο πυρήνας του MomCycle και του StyleCycle, του resale marketplace για τη γυναικεία μόδα που μόλις λανσάραμε, είναι να κάνουµε την κυκλική οικονοµία πράξη στις καθηµερινές µας επιλογές.

Ι.Ι.: Η διαδικασία για να πουλήσει κανείς είναι πολύ απλή και δωρεάν: φωτογραφίζει τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιεί, συμπληρώνει προδιαγεγραμμένα πεδία για να το παρουσιάσει σωστά και όταν τα πουλήσει λαμβάνει τα χρήματα απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό. Η πλατφόρμα παίρνει μια προμήθεια από την τελική τιμή του
προϊόντος. Εγγυόμαστε την ασφάλεια στις συναλλαγές και την αξιοπιστία στις αποστολές. Εγκρίνουμε τις αναρτήσεις ώστε να είναι πλήρεις οι περιγραφές κι επιμελούμαστε τις φωτογραφίες ώστε να παρουσιάζουν κατατοπιστικά τα προϊόντα.

Δεν «αγγίζουμε» το προϊόν, αλλά διασφαλίζουμε την ποιότητά του, καθώς αν υπάρχει απόκλιση από την ανάρτηση ο αγοραστής μπορεί να το επιστρέψει και η πώληση να ακυρωθεί. Οι πωλητές ορίζουν την τιμή πώλησης, οι χρήστες μπορούν να διαπραγματευθούν την τιμή μέσα από προσφορές και αντιπροσφορές κι εμείς συντονίζουμε την αποστολή – ο πωλητής απλά επιλέγει ηλεκτρονικά πότε θέλει να παραδώσει το προϊόν του. Έχουμε εντάξει τεχνολογικές λειτουργικότητες των καλύτερων marketplaces του εξωτερικού, όπως το προσωπικό dashboard του κάθε χρήστη και την βαθμολόγηση των πωλητών.

Ποιο κενό διακρίνατε στην ελληνική αγορά όταν δημιουργήσατε το Momcycle;

Ν.Λ.: Στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη η κουλτούρα ανταλλαγής παιδικών ειδών με συγγενείς ή φίλους, ειδικά όταν έρχεται ένα μωρό. Ωστόσο, η εμπειρία μάς έδειξε ότι κανείς δεν έχει να σου δώσει ό,τι χρειάζεσαι στη χρονική στιγμή που το χρειάζεσαι. Εμείς δημιουργήσαμε ένα resale marketplace που στοχεύει στους γονείς, καλύπτοντας όλη την γκάμα των παιδικών προϊόντων, που συστήνεται σε ένα premium περιβάλλον, με ασφάλεια και αισθητική.

Ι.Ι.: Η αγορά του resale είναι ταχέως αναπτυσσόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρόβλεψη να πενταπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 6 χρόνια. Αυτή η τάση οδηγείται αφενός από την τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος που δημιουργείται από τη συνολική βιομηχανία της μόδας, η οποία είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία παγκοσμίως. Αφετέρου, η ενεργειακή κρίση έχει συμβάλει στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών καινούριων προϊόντων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι πλέον ανοιχτός στο να αγοράσει second hand. Στην Ελλάδα είμαστε οι πρώτοι που εισάγαμε δύο marketplaces, το Momcycle στο παιδικό κομμάτι και το Stylecycle στη γυναικεία μόδα που προσφέρουν ένα premium περιβάλλον, με αναρτήσεις που έχουν εγκριθεί από την ομάδα μας πληρώντας ορισμένα κριτήρια και με συγκεκριμένη θεματική. Πολύ σημαντικό είναι ότι οι δύο συμβαλλόμενοι, πωλητής και αγοραστής, δεν χρειάζεται να έρθουν σε επαφή όπως συμβαίνει σε άλλες γνωστές πλατφόρμες.

Οι Έλληνες καταναλωτές ανταποκρίνονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας;

Ν.Λ.: Έχουμε πωλητές και αγοραστές από όλη την Ελλάδα, από το Διδυμότειχο μέχρι το Καστελλόριζο και μας δίνει απεριόριστη χαρά να λαμβάνουμε τα σχόλιά τους. Είναι πολύτιμη η δημιουργία ενός community γονέων με κοινές ανησυχίες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Μαµάδες και µπαµπάδες κερδίζουν χώρο και χρήµατα κάνοντας καλό στο περιβάλλον, µειώνοντας την σπατάλη στην παραγωγή, στην κατανάλωση νερού και στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Ι.Ι.: Μέσα στα 3 χρόνια λειτουργίας του Momcycle παρατηρούμε πως ο Έλληνας καταναλωτής γίνεται όλο και πιο ανοιχτός στην ιδέα της κυκλικής οικονομίας. Οι νεότερες γενιές ειδικά έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, χωρίς να έχουν τα ταμπού της παλιάς εποχής.

Πώς προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία και τι έχετε μάθει η μία από την άλλη;

Ν.Λ.: Είμαστε φίλες από την πρώτη δημοτικού. Η σχέση μας έχει βάθος πολλών χρόνων, είναι δοκιμασμένη και στηρίζεται στην αμοιβαιότητα και στην εμπιστοσύνη. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές παρότι διαφέρουμε στην οπτική μας – η Ιλεάνα είναι πιο τολμηρή και business-oriented από μένα που επικεντρώνομαι περισσότερο στο product. Στη συνεργασία μας η μία εξελίσσει την άλλη.

Θέτουμε ερωτήματα, είμαστε διαρκώς alert, δοκιμάζουμε και προχωράμε. Με έχει μάθει να βγαίνω από το comfort zone μου και με εμπνέει να υπερβαίνω τη συστολή μου.

Μετά τις σπουδές μας, έχοντας μπει και οι δύο στην αγορά της Επικοινωνίας και του Marketing, με πολυετή εμπειρία σε agencies, συζητούσαμε πάντα ιδέες και μοιραζόμασταν τις ανησυχίες μας. Όταν η Ιλεάνα, που είχε ήδη κάνει το δικό της επιχειρηματικό βήμα, μου μίλησε πρώτη φορά το 2018 για τη μεταπώληση των παιδικών, ένιωσα ενθουσιασμό και με ορμή είπα «ναι, αυτό είναι».

Ι.Ι.: Πάντα θαύμαζα τη σκέψη της Νίκης, τις επιλογές και την επαγγελματική της πορεία. Είναι πολύ σημαντικό ότι μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για αυτό που κάνουμε, μιας και το Momcycle και το Stylecycle είναι κάτι περισσότερο από μια επιχείρηση για εμάς. Είναι μια ιδέα στην οποία πιστεύουμε αμφότερες και θεωρούμε πως μέσα από τη δουλειά μας μπορούμε να αφήσουμε θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Στη δουλειά συμπληρώνουμε η μια την άλλη και έχουμε την ωριμότητα να αναγνωρίζουμε η καθεμιά τα δυνατά σημεία της άλλης και να τα εκμεταλλευόμαστε. Η Νίκη έχει πολύ στρατηγικό και ψύχραιμο τρόπο σκέψης και με έχει μάθει να βλέπω τη μεγάλη εικόνα.

Είστε δύο γυναίκες σε θέση ευθύνης. Ποια είναι η σχέση σας με το πολυπόθητο «work-life balance»;

Ν.Λ.: Η δουλειά μου είναι βασικό συστατικό της ταυτότητας και της ζωής μου, δεν «ανταγωνίζεται» την οικογένειά μου. Οπότε δεν επιδιώκω την ισορροπία, σαν να είναι δύο ζυγοί που πρέπει κάποιος να επιβληθεί, αλλά προσπαθώ συνολικά να χαίρομαι περισσότερο τις στιγμές και το ταξίδι, από το να σκέφτομαι διαρκώς το επόμενο βήμα ή να αγχώνομαι για την έκβαση των πραγμάτων.

Ι.Ι.: Προσωπικά θεωρώ πως ενώ οι γυναίκες κατακτούν όλο και περισσότερα πράγματα στον επαγγελματικό στίβο, σε κοινωνικό επίπεδο υπάρχουν ακόμα στεγανά μιας άλλης εποχής. Η δουλειά μου είναι μέρος της ταυτότητάς μου και η δημιουργία είναι πηγή χαράς και ευχαρίστησης. Σίγουρα υπάρχουν περίοδοι που αισθάνομαι πίεση για να αντεπεξέλθω στους πολλαπλούς ρόλους που σήμερα έχει μια γυναίκα, αλλά προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και να προχωρώ.

Ποιοι είναι οι επόμενοι επιχειρηματικοί σας στόχοι;

Ι.Ι.: Έχουμε πολλά δημιουργικά σχέδια για το μέλλον: να δυναμώσουμε το MomCycle και το StyleCycle στην Ελλάδα και να επεκταθούμε και σε άλλες κατηγορίες, να ταξιδέψουμε το MomCycle στο εξωτερικό.

Η είσοδος στην αγορά της second hand γυναικείας μόδας με το Stylecycle ήταν φυσική εξέλιξη για εμάς, μιας και πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη αγορά και εμείς είχαμε ήδη την πλατφόρμα αλλά και τη διαδικασία του Momcycle που ήταν δοκιμασμένη. Το concept του Momcycle θέλουμε να το λανσάρουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές καθώς η μεταπώληση βρεφικού και παιδικού εξοπλισμού έχει μεγάλη απήχηση και έχουμε ήδη αποκτήσει σημαντική εξειδίκευση σε αυτό.

Το Momcycle έχει κερδίσει σημαντικά επιχειρηματικά βραβεία: το Envolve Entrepreneurship Award και το Venture Impact Award του Hellenic Initiative, ενώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα egg – enter grow go της Εurobank που υποστηρίζει επιλεγμένες startups να βρουν χρηματοδότηση. Είμαστε στη διαδικασία fundraising και ευελπιστούμε σύντομα να ανακοινώσουμε εξελίξεις που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Τετάρτη 15/05 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφία: Αριστερά η Νίκη Λαλιώτη και δεξιά η Ιλεάνα Ισμυρίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: