Νικόλαος Χατζηδάκης: Οι παροχές της AfterSalesPro στο ελληνικό e-commerce και το μέλλον των eshop στην Ελλάδα

Νικόλαος Χατζηδάκης: Οι παροχές της AfterSalesPro στο ελληνικό e-commerce και το μέλλον των eshop στην Ελλάδα
O Νικόλαος Χατζηδάκης, Co-founder & CTO της AfterSalesPro, μιλά για τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία στην αγορά του e-commerce, για  σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό και για τις προοπτικές του κλάδου στην ελληνική αγορά.

Στις λύσεις και στις υπηρεσίες που παρέχει στον κλάδο του ελληνικού e-commerce η AfterSalesPro αναφέρεται ο Νικόλαος Χατζηδάκης, Co-founder & CTO της εταιρείας.

Σχετικά με την ένταξη της AfterSalesPro και του ίδιου στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «η διάκριση αυτή μας φέρνει δίπλα σε πολύ αξιόλογα άτομα που τόλμησαν και πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους success story. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι ανάμεσα σε τέτοιους ανθρώπους και να εμπνέεσαι από αυτούς».

Ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει πως απώτερος σκοπός της AfterSalesPro είναι «να αποτελέσει ένα one-stop solution για τα after sales operations στην ραγδαία εξελισσόμενη αγορά του e-commerce τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό». Ακόμα, αναφέρει πως η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών και της αυτοματοποίησης των συστημάτων που έχουν να κάνουν με τις αποστολές των παραγγελιών, την λειτουργία της αποθήκης, την ενημέρωση το πελάτη μετά την πώληση, τη διαχείριση των επιστροφών καθώς επίσης και της μείωσης του operational cost.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως η AfterSalesPro έχει στα άμεσα πλάνα της την επέκταση της στο εξωτερικό, έχοντας ήδη αρχίζει να «χτίζει» δίκτυο συνεργατών και εκτός Ελλάδας. Σχετικά με το μέλλον του κλάδου του e-commerce στην Ελλάδα, ο ίδιος εκτιμά πως «το μερίδιο των πωλήσεων που θα κατέχουν τα μικρά eshop στην Ελλάδα σταδιακά θα μειώνεται».

«Ένα one-stop solution για τα after sales operations στην ραγδαία εξελισσόμενη αγορά του e-commerce τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό»

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Νικόλαου Χατζηδάκη στο Fortune Greece:

Κύριε Χατζηδάκη, ποιο το όραμα της AfterSalesPro και ποια η πορεία της έως σήμερα;

Η αρχική ιδέα και η πρώτη υλοποίηση δεν ήταν αποτέλεσμα ενός πρωινού brainstorming ή μίας φαϊνής ιδέας που είχαμε εντελώς ξαφνικά. Όντας ιδιαίτερα δραστήριοι στην αγορά του e-commerce, είχαμε εντοπίσει όλες τις αδυναμίες και τα κομμάτια που έπρεπε να βελτιωθούν για την ανάπτυξη μιας online επιχείρησης. Προτού ξεσπάσει η πανδημία του covid-19, παρατηρήσαμε μία αντίθεση στο τρόπο που αναπτύσσονταν το e-commerce στην Ελλάδα. Από τη μία υπήρχε πλήθος εργαλείων και αυτοματισμών στο κομμάτι που αφορά το digital marketing, τη διαχείριση πελατών και γενικότερα όλων των βημάτων μέχρι και την πώληση και από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση της πώλησης παρέμεναν απαρχαιωμένες, χρονοβόρες και με ελάχιστους αυτοματισμούς. Έχοντας αντιληφθεί την αξία του last mile στην συνολική εμπειρία του e-καταναλωτή, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε και να προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη εφαρμογή η οποία θα σου έδινε τον απόλυτο έλεγχο για όλες τις αποστολές σου, ανεξαρτήτως ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή εταιρείας courier.

Όπως είναι λογικό η εφαρμογή από τότε μέχρι σήμερα έχει αναβαθμιστεί και προσφέρει πλέον πολλές ακόμα υπηρεσίες, χωρίς όμως να χάνει την αρχική της ταυτότητα, η οποία είναι να απλοποιήσει και να αυτοματοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα operations από τη στιγμή που ο πελάτης κάνει την παραγγελία μέχρι τη στιγμή που θα λάβει το πακέτο στα χέρια του.

Απώτερος σκοπός είναι η AfterSalesPro να αποτελέσει ένα one-stop solution για τα after sales operations στην ραγδαία εξελισσόμενη αγορά του e-commerce τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το βασικό προϊόν σας;

Το βασικό προϊόν που λειτουργεί σαν κορμός για όλες τις υπηρεσίες και εργαλεία που προσφέρουμε είναι ένα αξιόπιστο (state of the art) εργαλείο (SaaS) μέσα από το οποίο ένας merchant μπορεί να διασυνδέσει όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες (καθώς και τα ERPs) με τα συστήματα όλων των εταιρειών courier που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο. Με τη διασύνδεση αυτή μπορούν να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία έκδοσης και παρακολούθησης των voucher για όλες τους τις αποστολές.

Η εφαρμογή έχει πλέον εμπλουτιστεί και είναι σε θέση να προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών όπως η αυτόματη επιλογή courier με βάση τους κανόνες που ορίζει ο merchant, την παρακολούθηση των αποστολών σε real-time, καταγραφή του μέσου χρόνου παράδοσης για κάθε εταιρεία courier, την άμεση ενημέρωση του πελάτη με sms, εντοπισμός και μείωση των επιστροφών καθώς και πολλά ακόμα χρήσιμα εργαλεία για την βέλτιστη διαχείριση του eshop με σκοπό την καλύτερη δυνατή εμπειρία του πελάτη.

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη έως και απαραίτητη τόσο για μικρά ηλεκτρονικά καταστήματα, όσο και σε μεγάλες αλυσίδες με πολλαπλά καταστήματα ή αποθήκες, εταιρείες logistics ακόμα και εταιρείες courier.

«Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν επιλέξει την εφαρμογή μας έχει έδρα την Ελλάδα ή την Κύπρο, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει να χτίζουμε δίκτυο συνεργατών και εκτός Ελλάδας»

Σε ποιες αγορές δραστηριοποιείται η AfterSalesPro και σε ποιους τομείς;

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η AfterSalesPro προς το παρόν αφορούν αποκλειστικά την αγορά του e-commerce, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών και της αυτοματοποίησης των συστημάτων που έχουν να κάνουν με τις αποστολές των παραγγελιών, την λειτουργία της αποθήκης, την ενημέρωση το πελάτη μετά την πώληση, τη διαχείριση των επιστροφών καθώς επίσης και της μείωσης του operational cost. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν επιλέξει την εφαρμογή μας έχει έδρα την Ελλάδα ή την Κύπρο, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει να χτίζουμε δίκτυο συνεργατών και εκτός Ελλάδας.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφέρετε από τον ανταγωνισμό;

Στην ελληνική αγορά θα τολμούσα να πω ότι δεν έχουμε άμεσο ανταγωνισμό ή τουλάχιστον στο βαθμό που να επηρεάζει την πορεία ή την στρατηγική μας.

Ωστόσο, αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω 4 χαρακτηριστικά τα οποία θεωρώ ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε άμεσους ή έμμεσους ανταγωνιστές θα ήταν:

  1. Το γεγονός ότι η εφαρμογή έχει υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου από δική μας inhouse ομάδα προγραμματιστών, μας δίνει εξαιρετική ευελιξία και ταχύτητα σε υλοποιήσεις και προσαρμογές υπηρεσιών
  2. Ο βασικός πυρήνας της ομάδας μας, προέρχεται από άτομα που δραστηριοποιούνται ενεργά στην αγορά του ecommerce με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά και τις ανάγκες που γεννιούνται στο χώρο του e-commerce καθώς επίσης και τις προσδοκίες που έχουν οι επιχειρηματίες για τις επιχειρήσεις τους.
  3. Η χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών και έξυπνων αλγορίθμων, μας επιτρέπει να ενοποιούμε διαφορετικά συστήματα μεταξύ τους και να δημιουργούμε χρήσιμα εργαλεία που είναι σε θέση να εκτελούν πολύπλοκες και απαιτητικές διεργασίες.
  4. Έχοντας ήδη έναν πολύ μεγάλο αριθμό πελατών και αρκετά δεδομένα για την ελληνική αγορά του e-commerce, μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και να προσφέρουμε υπηρεσίες βασισμένες στις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν.

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά και για την εταιρεία σας, η παρουσία σας στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece;

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, από ένα περιοδικό/θεσμό αυτού του κύρους. Παράλληλα, η διάκριση αυτή μας φέρνει δίπλα σε πολύ αξιόλογα άτομα που τόλμησαν και πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους success story. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι ανάμεσα σε τέτοιους ανθρώπους και να εμπνέεσαι από αυτούς. Με αυτή την διάκριση, βάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χρήσιμες υπηρεσίες και καινοτόμες λύσεις σε όλους τους πελάτες που μας εμπιστεύονται.

«Θέλουμε να είμαστε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται».

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας βήματα;

Θα έλεγα ότι σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υπάρχουσες υπηρεσίες που προσφέρουμε και ταυτόχρονα να τις εμπλουτίζουμε με νέες. Είναι στα άμεσα πλάνα μας να επεκταθούμε και στο εξωτερικό αλλά η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητα καθότι πιστεύω ότι η έχει ακόμα πάρα πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Θέλουμε να είμαστε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Παράλληλα, μέσω των κατάλληλων υπηρεσιών, θέλουμε να τις βοηθήσουμε (εφόσον το επιθυμούν) να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και στο εξωτερικό.

«Βλέπετε» να μπαίνουν περισσότεροι παίκτες στην ελληνική αγορά του e-commerce το επόμενο χρονικό διάστημα; Ή μπορεί να έχουμε κινήσεις συγκεντροποίησης του κλάδου;

Όλοι μας νομίζω παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την ραγδαία ανάπτυξη που εμφανίζει το e-commerce τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ολοένα και περισσότερα eshop ξεφυτρώνουν στην ελληνική αγορά και αναμένουμε αυτός ο αριθμός συνεχώς να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο εκτιμώ ότι το μερίδιο των πωλήσεων που θα κατέχουν τα μικρά eshop στην Ελλάδα σταδιακά θα μειώνεται. Θεωρώ ότι έχει ξεκινήσει ήδη μία συγκεντροποίησης του κλάδου η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

*Η λίστα 40 under 40 δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του Fortune.