NN Hellas: Το στοίχημα που έγινε επιχειρηματικό υπόδειγμα

NN Hellas: Το στοίχημα που έγινε επιχειρηματικό υπόδειγμα
Η Πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Μαριάννα Πολιτοπούλου, περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στο ταξίδι μετασχηματισμού της NN Hellas.

Στην επιχειρηματική ζωή κανείς δεν πρέπει να στέκεται στα δεδομένα που έχει στα χέρια του. Κάθε επιχειρηματικός ηγέτης οφείλει να κοιτάζει τη μεγαλύτερη εικόνα και να λαμβάνει κάθε φορά τολμηρές αποφάσεις, εάν επιζητά να πετύχει ένα πραγματικό εταιρικό disrupt. Με το όραμα αυτό, η Μαριάννα Πολιτοπούλου μεταπήδησε από τον τραπεζικό τομέα στον ασφαλιστικό, αναλαμβάνοντας το τιμόνι της NN Hellas. Το πλάνο του πλήρους μετασχηματισμού της εταιρείας, που ξεκίνησε το 2016, με τη νέα Διοικητική Ομάδα, έδειξε την αμέσως επόμενη χρονιά χειροπιαστά αποτελέσματα. Μέσα σε μόλις δώδεκα μήνες ανατράπηκε το αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα των 9 εκατ. ευρώ ζημιάς για το 2016, με την καταγραφή 4 εκατ. ευρώ κερδών το 2017. Η ανοδική αυτή πορεία συνεχίστηκε και το 2018 με 9 εκατ. ευρώ κέρδη, επιτυγχάνοντας έτσι βελτίωση ύψους 18 εκατ. ευρώ σε περίοδο δυο ετών.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι την πρώτη χρονιά μετασχηματισμού σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ανανέωση της σύμβασης Bancassurance με την Τράπεζα Πειραιώς για δέκα χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για μια επιπλέον πενταετία, η οποία ήρθε μαζί με τον δραστικό μετασχηματισμό της εταιρείας και σε επίπεδο στόχων, προϊόντων αλλά, κυρίως, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Για αυτές τις θεαματικές αλλαγές μιλά στο Fortune η πρόεδρος και CEO της NN Hellas, Μαριάννα Πολιτοπούλου.

Mέσα σε τρία χρόνια μετασχηματίσατε την NN Hellas, θεμελιώνοντας μια νέα εταιρική κουλτούρα, που έφερε ρεκόρ πωλήσεων και δημιούργησε αξία για τους μετόχους. Πώς τα καταφέρατε;
Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η ομαδικότητα. Δουλέψαμε συλλογικά και με αλληλοσεβασμό για να πετύχουμε τους στόχους μας. Το 2016, όταν αρχίσαμε τον μετασχηματισμό της NN Hellas, είχαμε μπροστά μας έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο. Το πάθος και η αφοσίωση που επέδειξαν οι άνθρωποί μας υπήρξαν καθοριστικά. Ενστερνίστηκαν το νέο όραμα και δούλεψαν σκληρά για την αναγκαία αλλαγή. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να καταφέρουμε τόσο πολλά χωρίς την υποστήριξη του ομίλου, ο οποίος πίστεψε στις προσπάθειές μας, κάνοντας μια σημαντική επένδυση στα χρόνια της κρίσης.

Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η διαδικασία και ποια στοιχεία έπαιξαν τον πιο καταλυτικό ρόλο για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της εταιρείας;
Σε κάθε προσπάθεια αλλαγής υπάρχουν δυσκολίες και αντιστάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τις αντιμετωπίζει καθορίζει το αποτέλεσμα. Εμείς είδαμε κάθε εμπόδιο ως μια ευκαιρία βελτίωσης. Πιστεύω ότι στην επιτυχία μας συνετέλεσαν η νέα εταιρική κουλτούρα που δημιουργήσαμε, η ανανεωμένη μας ομάδα και, πάνω από όλα, η συλλογική προσπάθεια που καταβάλαμε. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η έμφαση στον άνθρωπο: πελάτη, εργαζόμενο, συνεργάτη, μέτοχο και, φυσικά, συνάνθρωπο. Η βελτίωση των αριθμών επιτεύχθηκε χάρη στην προσήλωσή μας στον ανθρωποκεντρικότητα. Επιπλέον όλων των διακρίσεων των τελευταίων ετών, με χαροποιεί η βράβευση της NN Hellas ως μοναδικής ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα που λαμβάνει τη διάκριση «Top Employer».

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας ώστε να διατηρήσετε και να ενισχύσετε και άλλο τη θέση της ΝΝ στην αγορά της υγείας;
Έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες «Νοιαζόμαστε, Είμαστε ξεκάθαροι, Δεσμευόμαστε», βρισκόμαστε σε μια αδιάλειπτη αναζήτηση τρόπων να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Έχουμε δημιουργήσει και παρέχουμε πρωτοποριακά ασφαλιστικά προϊόντα στον τομέα της υγείας. Το «NN Hospital for All» και το «NN Care for All» είναι δύο χαρακτηριστικά προγράμματα και έμπρακτη απόδειξη των προσπαθειών μας, καθώς μέσα από αυτά δίνεται πρόσβαση στην ασφάλιση σε ανθρώπους που δεν είχαν ανάλογη δυνατότητα στο παρελθόν. «Το NN Hospital for All» προσφέρει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης νοσοκομειακής κάλυψης σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία ή ιατρικό ιστορικό. Από την άλλη, το «NN Care for All» είναι ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κατάστασης υγείας, χωρίς ιατρικό έλεγχο. Για να υπηρετήσουμε περαιτέρω τις αξίες μας, έχουμε βελτιώσει τα προγράμματα «NN Orange Cross», ενώ σχεδιάσαμε το «NN Orange Health», που παρέχει οικογενειακές εκπτώσεις, καθιστώντας την ασφάλιση υγείας πιο προσιτή στις οικογένειες. Η γκάμα των προϊοντικών λύσεων που προσφέρει η NN Hellas για την ασφάλιση δευτεροβάθμιας περίθαλψης ολοκληρώνεται με το πρόγραμμα «Λύσεις Υγείας Gold», το οποίο διατίθεται μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά ασφάλιστρα. Η ανόργανη ανάπτυξη μέσω εξαγορών αποτελεί έναν άξονα της μακροχρόνιας στρατηγικής μας και πάντα αξιολογούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Όραμα μας, είναι να πετύχουμε έναν ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο: να καλύψουμε κάθε ανάγκη των ασφαλισμένων μας.

Πώς θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό σας οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά;
Ο ασφαλιστικός κλάδος χωρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας (κύρια και επικουρική ασφάλιση) αποτελεί στην Ελλάδα κρατική υποχρέωση και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας αφορούν σε επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, αντίστοιχα.

Σ’ αυτούς τους πυλώνες ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι σημαντικός. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υποχρέωση να προσφέρουν προγράμματα που ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των Ελλήνων του σήμερα και του αύριο. Είμαι περήφανη που είμαι μέρος μιας εταιρείας. Τα τελευταία 39 χρόνια παρέχουμε προϊόντα Ζωής, Υγείας και Συσσώρευσης Κεφαλαίου. Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί το να κάνουμε τους ασφαλισμένους να νιώθουν σιγουριά για το παρόν και το μέλλον. Το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μας, έχει αναγνωριστεί καθώς η NN Hellas έχει βραβευτεί για πέντε συνεχή έτη, ως η κορυφαία Ασφαλιστική Εταιρία Ζωής στην Ελλάδα από το περιοδικό World Finance.

Ποιες συνεργασίες αναπτύσσει η ΝΝ Hellas για να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής;
Οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν έχουν αφήσει κανέναν κλάδο ανεπηρέαστο. Πόσω μάλλον στον ασφαλιστικό τομέα, που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και αμεσότητα για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση πελατών. Είμαι πολύ περήφανη για το δίκτυο συνεργατών μας – το οποίο ίσως είναι και το καλύτερο στη χώρα. Έχοντας κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης, προχωράμε μαζί για να προσφέρουμε στους Έλληνες καταναλωτές ασφαλιστικά προϊόντα, που καλύπτουν και ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες τους. Έχουμε υιοθετήσει πολυκαναλική στρατηγική διανομής. Διαθέτουμε ένα αποκλειστικό δίκτυο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε όλη τη χώρα και διατηρούμε στρατηγική συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς στον τομέα του Bancassurance, η οποία πρόσφατα ανανεώθηκε για 10 χρόνια, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης για ακόμη πέντε. Παράλληλα, προσφέρουμε εναλλακτική μέθοδο πρόσβασης στις υπηρεσίες μας, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του NN Direct. Παρέχουμε, επίσης, ομαδικά ασφαλιστήρια ζωής, υγείας και προγράμματα γενικών ασφαλειών μέσω της ΝΝ Πρακτορειακής. Πιστεύω ότι η τεχνολογία δεν είναι αντίπαλος στα δίκτυά μας. Αντίθετα, είναι σύμμαχος που με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να ενδυναμώσει την ανάπτυξή μας. Γιατί η μαγεία και η δύναμη του ασφαλιστικού κλάδου είναι η επαφή με τον άνθρωπο.

Στο ξεκίνημά σας σίγουρα θα σας ρώτησαν για το κατά πόσο ήσασταν έτοιμη να αναλάβετε τα ηνία της θυγατρικής ενός πολυεθνικού οργανισμού, χωρίς να έχετε προηγούμενη εμπειρία από τον ασφαλιστικό χώρο. Σήμερα, κοιτάζοντας πίσω, πώς θα απαντούσατε στην ίδια ερώτηση;
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, μου άρεσαν οι προκλήσεις και τα νέα επαγγελματικά εγχειρήματα σε άγνωστα αντικείμενα. Μέσα από αυτά εξελίσσομαι, μαθαίνω και μοιράζομαι εμπειρίες από άλλους τομείς. Σίγουρα αρκετοί πίστευαν ότι θα αποτελούσε εμπόδιο το γεγονός ότι δεν προερχόμουν από τον ασφαλιστικό κλάδο.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, βλέποντας τα αποτελέσματα της NN Hellas με την ομάδα μου, είμαι πεπεισμένη πως το επαγγελματικό μου παρελθόν με έχει βοηθήσει σημαντικά. Ως ένα στέλεχος προερχόμενο κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, μπόρεσα να δω τα δεδομένα με άλλη οπτική, εξετάζοντας δυνατότητες και προοπτικές της εταιρείας αντικειμενικά και με φρέσκια ματιά. Θα ήθελα κάπου εδώ να σημειώσω ότι η ασφαλιστική αγορά αποτελεί μέρος της ευρύτερης χρηματοοικονομικής δραστηριότητας. Επομένως δεν ήταν «άγνωστα μονοπάτια». Ήταν απλώς ένα νέο «στοίχημα». Όμως, πέρα από το ίδιο το αντικείμενο, αυτό που αποτελεί για μένα διαβατήριο είναι η καθαυτή διοικητική ικανότητα, εμπειρία και ηγεσία.

Στις τελευταίες σας τοποθετήσεις, κάνατε ειδική αναφορά στην ομάδα με την οποία «τρέχετε» σε καθημερινή βάση την εταιρεία. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας;

Στη ζωή μου, είτε προσωπική είτε επαγγελματική,  επιδιώκω να περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις  προκλήσεις θετικά. Προσπαθώ πάντα να επιλέγω συνεργάτες με βάση τις ικανότητες, το πάθος αλλά και τις αρχές και το ήθος τους.  Επιζητώ η εταιρεία να στελεχώνεται από επαγγελματίες με ακεραιότητα και αξιοπιστία,  που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο τους, είναι αποτελεσματικοί στο έργο τους και λειτουργούν ομαδικά.  Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή και  εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας, με αμοιβαίο σεβασμό και με αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τμημάτων. Είμαι πραγματικά ευγνώμον που έχω την τιμή να δουλεύω με τέτοιους ανθρώπους στην ομάδα μου.  Υποστηρίζω με σθένος τις γυναίκες εργαζόμενες και πάντα προσπαθώ να δίνω ευκαιρίες σε εκείνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δέσμευσης μου αυτής, αποτελεί το γεγονός ότι είμαστε 3 γυναίκες στη Διοικητική Ομάδα της NN Hellas.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Fortune Μαρτίου που κυκλοφορεί