Στέλιος Καπετανάκης: Ο «πιλότος» της Transcombi Express που αλλάζει πίστα στην εταιρεία logistics

Στέλιος Καπετανάκης: Ο «πιλότος» της Transcombi Express που αλλάζει πίστα στην εταιρεία logistics
Ο Στέλιος Καπετανάκης, γενικός διευθυντής της Transcombi Express, περιγράφει πώς μια παραδοσιακά οικογενειακή επιχείρηση προσαρμόζεται στα νέα παγκόσμια δεδομένα.

Στη Formula 1, την κορυφαία διοργάνωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού, διαγωνίζονται τα ταχύτερα μονοθέσια στον κόσμο. Όμως, το εντυπωσιακό στην περίπτωση της Formula 1 δεν είναι μόνο τα supercars που διαγωνίζονται στην ταχύτητα, αλλά και το πώς οι ομάδες δουλεύουν σαν καλοκουρδισμένα ρολόγια σε όλα τα επίπεδα − κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των logistics. Διότι αποτελούν για την παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία την πιο σημαντική «μηχανή», όπως λέει ο γενικός διευθυντής της Transcombi Express, Στέλιος Καπετανάκης.

«Είμαστε οι κρυφοί ήρωες που φροντίζουμε να διακινούμε παγκοσμίως και εγχωρίως τα πάντα, προκειμένου στο τέλος της ημέρας ο καταναλωτής να έχει κάτι να αγοράσει» λέει και σημειώνει: «Αν δεν υπήρχαμε εμείς (σ.σ.: αναφέρεται στις εταιρείες logistics), δεν θα υπήρχαν τρόφιμα στα ράφια των σουπερμάρκετ, ρούχα στα μαγαζιά, δεν θα τροφοδοτούνταν οι βιομηχανίες, δεν θα υπήρχαν φάρμακα στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία».

Το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του κλάδου των logistics στην οικονομία, παγκόσμια και εγχώρια, αποτυπώνεται και στα νούμερα. Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει σήμερα το 8-9% του ΑΕΠ, ενώ με βάση τον Δείκτη Επιδόσεων Logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας από τη θέση 42 που βρισκόταν το 2018 αναρριχήθηκε στη 19η θέση.

Η TRANSCOMBI EXPRESS «ΤΡΕΧΕΙ» ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 23%

Τον 30χρονο Στέλιο Καπετανάκη, που μπορεί να μην είναι πιλότος της Formula 1, όπως ονειρευόταν να γίνει όταν ήταν παιδί, αλλά «πιλοτάρει» την Transcombi Express από τη θέση του γενικού διευθυντή, τον συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Πέτρου Ράλλη. Εκείνη την ημέρα, όπως και κάθε μέρα, σύμφωνα με αυτά που λέει στο Fortune Greece, το κοντέρ στο αυτοκίνητό του είχε γράψει 200 χλμ.

Τόση είναι η απόσταση που διανύει καθημερινά από το σπίτι του στο Χαλάνδρι έως τα δύο logistic centers της εταιρείας στα Οινόφυτα και στον Ασπρόπυργο, πριν καταλήξει στα κεντρικά γραφεία της Πέτρου Ράλλη, όπου στεγάζεται και το cross docking center της Transcombi Express. «Σκοπός μας είναι να διασφαλίζουμε ότι τα προϊόντα των πελατών μας φτάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφάλεια στον τελικό καταναλωτή, μέσω των καινοτόμων, υψηλών προδιαγραφών 3PL υπηρεσιών μας: Διεθνείς Μεταφορές, Αποθήκευση, Διανομή» λέει ο Στέλιος Καπετανάκης.

Ο Στέλιος σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στα logistics στο Πανεπιστήμιο ISM της Φραγκφούρτης. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κατά οκτώ χρόνια μικρότερος αδελφός του Αντώνης μεγάλωσαν μέσα στην εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας τους Ιωάννης Καπετανάκης το 1986 και γνώριζαν από νωρίς ότι θα ασχοληθούν με αυτήν.

Η σκυτάλη δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε ο Στέλιος ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση της εταιρείας και ο Αντώνης το operations του logistics center των Οινοφύτων και την ανάπτυξη της νέας εγκατάστασης στο Σχηματάρι. Η εταιρεία πέρυσι πέτυχε πωλήσεις 12,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα 2,4 εκατ. ευρώ και τα EBITDA άγγιξαν τα 3,4 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί μια οκταετής και πλέον «εκπαίδευση» του Στέλιου σε όλα τα πόστα της εταιρείας πριν αναλάβει τη διεύθυνσή της: από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν τελείωσε τις σπουδές του ξεκίνησε να εργάζεται σε αυτήν, οπότε παρακολούθησε ενεργά τη στρατηγική ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως και την υλοποίηση του project της σιδηροδρομικής σύνδεσης Οινοφύτων με το Μανχάιμ της Γερμανίας.

«Οι πελάτες μας, παλαιοί και νέοι, μας έχουν δείξει ότι δεν χρειάζεται να είσαι πολυεθνική για να σε εμπιστευθούν».

ΑΠΟ ΤΟ B2B ΣΤΟ B2C, ΣΤΟ E-COMMERCE ΚΑΙ ΣΤΟ PHARMA LOGISTICS

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την είσοδό του στην εταιρεία, ο κλάδος ο οποίος έχει μπει στο «ραντάρ» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, βιώνει τεκτονικές αλλαγές, όπως είναι το e-commerce. Σε αυτό το κομμάτι της αγοράς εστιάζει η Transcombi Express.

«Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι αναπόφευκτη. Η ανάπτυξη του e-commerce και η σύγχρονη απαίτηση του καταναλωτή για γρήγορη και απρόσκοπτη παράδοση των παραγγελιών του είναι ακόμα μία ευκαιρία να επικυρώσει ο κλάδος τη σημαντικότητά του» σημειώνει. Όπως λέει, «το focus μας αυτήν τη στιγμή είναι να εξειδικευθούμε στο κομμάτι του ecommerce, του courier, της παράδοσης κατ’ οίκον. Είναι μια ανερχόμενη αγορά, που δεν έχει φθάσει στο peak της, άρα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Κατά την περίοδο της Covid-19, οι καταναλωτές άλλαξαν τον τρόπο αγορών τους και τις συνήθειές τους. Οι ηλεκτρονικές αγορές εδραιώθηκαν και οι καταναλωτές αποζητούν πλέον την παράδοση των προϊόντων στο σπίτι τους. Εμείς επενδύουμε ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε και αυτήν τη συνθήκη».

Το e-commerce είναι ένα μόνο κομμάτι πάνω στο οποίο θα στηρίξει την ανάπτυξή της η Transcombi Express. Διότι το στρατηγικό της σχέδιο περιλαμβάνει και τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών της και την ανάπτυξη των pharma logistics, μία αγορά που σε παγκόσμιο επίπεδο αποτιμήθηκε πέρυσι στα 80 δισ. δολάρια και θα πιάσει τα 185 δισ. δολάρια έως το 2032 καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό 8,8%.

Ήδη στο πλαίσιο αυτό η Transcombi Express απέκτησε νέα εγκατάσταση στο Σχηματάρι και το διάστημα αυτό ολοκληρώνει την επένδυση αναβάθμισής της. Η συγκεκριμένη αποθήκη 10.000 τ.μ., που θα αποτελέσει τη βάση ενός σύγχρονου κέντρου logistics φαρμάκου, θα είναι έτοιμη τον Ιανουάριο για να υποδεχθεί τους πελάτες της Transcombi Express, υπάρχοντες και νέους.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο η εταιρεία επενδύει σε ακόμα μία αποθήκη έκτασης 6.000 τ.μ., για την αποθήκευση εύφλεκτων υλών, ενώ στο πενταετές πλάνο περιλαμβάνεται πιθανή επένδυση για απόκτηση εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος σημειώνει ότι το μελλοντικό επενδυτικό πλάνο υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Όμως, η Transcombi Express δεν «παίζει» μόνη της στο γήπεδο των logistics. Αντιθέτως, η ελληνική αγορά έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών κεφαλαίων. Τον ρωτάμε, λοιπόν, αν αυτό δυσκολεύει τη δουλειά παραδοσιακών «παικτών», όπως είναι η εταιρεία που διοικεί, και αν υπάρχει χώρος για εταιρείες που θα ακολουθήσουν μοναχική πορεία, ή νομοτελειακά η επόμενη ημέρα στον κλάδο συνδέεται με τη συγκέντρωση.

«Καλώς ή κακώς ζούμε το φαινόμενο που μεγάλες εταιρείες απορροφούν μικρότερες. Εκτιμώ ότι σε πέντε με δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν εκατοντάδες μικρές εταιρείες logistics και μεταφορικές, αλλά θα έχουν ενταχθεί κάτω από μεγαλύτερα σχήματα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτό στην Ελλάδα βρίσκεται εν τη γενέσει του. Οι πελάτες μας, παλαιοί και νέοι, μας έχουν δείξει ότι δεν χρειάζεται να είσαι πολυεθνική για να σε εμπιστευθούν. Μας εμπιστεύονται για αυτό που είμαστε. Μια οικογενειακή επιχείρηση, που προσφέρει υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης, είναι συνεπής και ανταγωνιστική».

Άρα, ποια θα ήταν η απάντησή του αν κάποιος επενδυτής «χτυπούσε» την πόρτα της Transcombi Express; «Μας έχουν προσεγγίσει και αρνηθήκαμε την πρόταση εξαγοράς» αναφέρει και σημειώνει: «Παρ’ όλα αυτά, η συγκέντρωση είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα».

Προς στιγμήν πάντως, η Transcombi Express δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασίες και ενδεχόμενο εξαγοράς ομοειδούς επιχείρησης. «Αναλύουμε εδώ και καιρό την αγορά και εξετάζουμε στενά κάποιες εταιρείες που θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην Transcombi Express» λέει.

Η επέκταση όμως, οργανική ή μέσω εξαγορών, χρειάζεται και εξειδικευμένα στελέχη, που είναι περιζήτητα στον κλάδο. «Αναγνωρίζω ότι η δουλειά μας είναι δύσκολη, απαιτητική και με σωματικό μόχθο. Η εταιρεία κάθε χρόνο κάνει προσλήψεις και το ανθρώπινο δυναμικό μας μεγαλώνει, ωστόσο για να αντεπεξέλθουμε στις αυξανόμενες απαιτήσεις αποφασίσαμε στρατηγικά να υιοθετούμε λύσεις αυτοματοποίησης, όχι για την υποκατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά για να βοηθήσουμε ουσιαστικά το έργο του» σημειώνει.

Ποιο, όμως, είναι το μότο του Στέλιου Καπετανάκη; «Μικρά και σταθερά βήματα. Ως προς την ανάπτυξη και ως προς την οργάνωση» απαντά. Σκοπός μας, εμένα και του αδελφού μου, είναι η εξέλιξη του οράματος του πατέρα μας Γιάννη Καπετανάκη η Transcombi Express να είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics της χώρας, με εκσυγχρονισμένες λύσεις και στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη».

«Είμαστε οι κρυφοί ΗΡΩΕΣ που φροντίζουμε να διακινούμε παγκοσμίως και εγχώρια τα πάντα, προκειμένου στο τέλος της ημέρας ο καταναλωτής να έχει κάτι να αγοράσει».

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από το 1986, οπότε και ιδρύθηκε η εταιρεία, βασίζεται σε μια και μόνο βασική αρχή: «Πελατειακές σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, προσφέροντας αδιάσπαστη ποιότητα και αξία σε όλους τους τομείς». Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή του slogan της εταιρείας «Your Logistics Partner».

Όπως λέει ο Στέλιος Καπετανάκης, «το να χτίζεις αξιόπιστες σχέσεις μεταξύ όλων των καναλιών μεταφοράς (χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες μεταφορές) και όλων των αλληλεπιδράσεών τους είναι μια δύσκολη δοκιμασία στον οποίο χαιρόμαστε να υποβαλλόμαστε καθημερινά. Ο αστείρευτος multichannel logistics κόσμος που ζούμε δημιουργεί προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες».

Σε αυτές τις προκλήσεις η Transcombi Express απαντά με το αποδεδειγμένο της ιστορικό από επιτυχίες που προκύπτει από την εστιασμένη στρατηγική και την πελατοκεντρική φιλοσοφία της. Και είναι αυτή η στρατηγική που την έχει καταστήσει σημαντικό «παίκτη» στον κλάδο των logistics.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: