Travelgems: Η Ελλάδα της Νίκης Σμυρνή είναι αυτή στην οποία θέλουμε να ζούμε 

Travelgems: Η Ελλάδα της Νίκης Σμυρνή είναι αυτή στην οποία θέλουμε να ζούμε 
«Αυτός που θέλει να αλλάξει τον κόσμο πρέπει να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του». Αυτή η φιλοσοφική σκέψη του Σωκράτη είναι ο «φάρος» που οδηγεί τη Νίκη Συρνή και το έργο της Travelgems.

Στις γαλήνιες γωνιές της Ελλάδας, όπου ο αρχαίος κόσμος ψιθυρίζει τα μυστικά του, η Νίκη Σμύρνη βρήκε την έμπνευση για να πυροδοτήσει μια σύγχρονη προσωπική, αλλά και μαζική, επανάσταση.

Το ταξίδι της founder της εταιρείας Travelgems, ξεκίνησε ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αντίλογος απέναντι στις απαξιωτικές αντιλήψεις για την χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Νιώθοντας βαθιά περηφάνια, αλλά και ευθύνη, για την ελληνική κληρονομιά της, θέλησε ο κόσμος να δει τα κρυμμένα πετράδια της Ελλάδας μέσα από τα μάτια της.

Ήταν μια τυχαία συνάντηση με το βιβλίο «The Power of Now» του Eckhart Tolle που ανακατεύθυνε το μονοπάτι της Νίκης Σμυρνή από μια corporate καθημερινότητα στην δημιουργία της Travelgems. Βυθισμένη σε πνευματικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, ανακάλυψε έναν νέο σκοπό, συνειδητοποιώντας ότι το αληθινό της κάλεσμα ήταν να βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Από το πρώτο retreat τον Οκτώβριο του 2019 με τη διάσημη συγγραφέα Madeline Miller, έως τα δεκάδες θεματικά retreats σε όλη την Ευρώπη, η Travelgems έχει εξελιχθεί σε φάρο ολιστικής ευημερίας. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε θέματα όπως η γιόγκα, η αυτοβελτίωση και η ιστορία, ενώ παράλληλα σφυρηλατούν μόνιμες φιλίες και βαθιά προσωπική ανάπτυξη.

– Οι τρεις πυλώνες των retreats σας είναι η εκπαίδευση, η εξέλιξη και η ενσωμάτωση. Πώς συμβάλλει κάθε πυλώνας στην συνολική εμπειρία που προσφέρει η Travelgems; 

Βασική επιδίωξη σε κάθε ένα από τα retreats μας είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδεύονται, να μαθαίνουν κάτι καινούργιο και να εξελίσσονται μέσα από τη γνώση και την κοινωνική συνεύρεση με νέο κόσμο. Έχουμε τεράστια ευθύνη όταν μιλάμε για την ανθρώπινη φύση και την εκπαίδευσή της, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι retreat leaders μας να είναι top στον κλάδο τους. Για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθεί φέτος το Wine & Philosophy retreat όπου θα κάνουμε αναπαράσταση αρχαίου συμποσίου και θα έρθει στην χώρα μας η μεγαλύτερη κριτικός κρασιού στον κόσμο, η Jancis Robinson, 35 χρόνια αρθρογράφος των Financial Times, η οποία έχει γράψει ένα από τα καλύτερα βιβλία για το κρασί στον κόσμο. Επίσης, θα έχουμε μαζί μας τον Raimonds Tomsons, τον καλύτερο σομελιέ του κόσμου για το 2023, και την Edith Hall, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Durham University. 

 Επίσης, διοργανώνουμε ένα retreat που λέγεται Eat Well, Live Well Retreat a Mediterrenean Food Journey, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη με έναν από τους κορυφαίους star σεφ παγκοσμίως, βραβευμένο με αστέρια Michellin, τον Tom Aikens, και με τον καθηγητή πανεπιστημίου  δρ. Καλλίτση, όπου θα μιλήσουμε για την αξία της μεσογειακής διατροφής, ενώ ο σεφ μαζί με τη διατροφολόγο Χριστίνα Κωστάρα, θα διδάξουν στους συμμετέχοντες πώς θα εντάξουν τη μεσογειακή διατροφή στην καθημερινότητά τους.  

Φυσικά η φετινή κορωνίδα μας θα είναι το retreat με τον Dr. Deepak Chopra, το οποίο θα έχει ως επίκεντρο το longevity, όπου και θα μάθουμε 10 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιστρέψουμε τη βιολογική μας ηλικία και να ζήσουμε μια μακρύτερη και πιο χαρούμενη ζωή. 

– Ποια είναι η έμπνευση πίσω τα concepts των retreats σας; 

Κάθε retreat που ετοιμάζουμε πρέπει να «ακουμπά» στους στόχους μας, οι οποίοι, όπως είπαμε, είναι η εκπαίδευση, η εξέλιξη και η ενσωμάτωση. 

Αντιμετωπίζουμε τα retreats ως μια προσωπική «επένδυση» για κάθε συμμετέχοντα, η οποία θα βοηθήσει στην προσωπική του αυτοβελτίωση. Δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία εμπορευματοποιημένων μαζικών retreats, αλλά το να δουλέψουμε με μυαλό, σώμα και ψυχή, προσφέροντας μακροπρόθεσμη αξία, που θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς των ανθρώπων που έρχονται κοντά μας. 

– Έχετε φιλοξενήσει πολύ σημαντικά ονόματα του παγκόσμιου στερεώματος, όπως  την Natalie Haynes και τον Dr. Chopra, ο οποίος θα βρεθεί και πάλι σε ένα από τα retreats σας το προσεχές φθινόπωρο. Ποια είναι αυτή η μαγική «επαφή» που δημιουργείτε με τόσο σημαντικούς ανθρώπους, ώστε να επισκεφθούν την Ελλάδα και να μοιραστούν το πνεύμα τους μαζί μας; 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι με την τόσο δυνατή σκέψη και το «φωτεινό πνεύμα» είναι επιφυλακτικοί μέχρι να διαπιστώσουν τις πραγματικές προθέσεις και τον τρόπο σκέψης σου. Το πρώτο βήμα είναι το πώς θα τους προσεγγίσεις, αλλά και το concept που θα προτείνεις. 

Όταν ο Dr. Chopra είχε έρθει στην Ελλάδα γύρισα τον κόσμο «ανάποδα» για να τον συναντήσω, κάτι που φυσικά δεν ήταν εύκολο, είχα συνεργαστεί όμως με την δασκάλα της γιόγκα του πολλές φορές και της ζήτησα να με βοηθήσει να τον δω. Μόλις βρεθήκαμε η επαφή μας ήταν τόσο αβίαστη που με αγκάλιασε και μου είπε ότι «θα δουλέψουμε μαζί». 

Δεν φοβάμαι όταν μοιράζομαι την αλήθεια μου με αυτούς τους ανθρώπους, γιατί εάν είσαι ειλικρινής και «ξεδιπλώσεις» το όραμά σου, τότε η επιτυχία είναι σχεδόν σίγουρη. Βέβαια πάντα υπάρχει ένα ρίσκο, όμως εκεί φαίνεται πόσο σημαντικοί είναι οι συνεργάτες σου και η ομάδα που θα σε στηρίξει όταν προσπαθείς να κάνεις ένα τεράστιο βήμα.  

– Ποιο είναι το feedback που παίρνετε από όσους συμμετέχουν στα retreats;

Οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν στα retreats μας είναι solo travelers που επιδιώκουν την αυτοβελτίωση. Μέσα από τις δραστηριότητες που οργανώνουμε έρχονται κοντά με άτομα με τα οποία μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, ενώ παράλληλα η επαφή με τη γνώση που τους προσφέρεται τους κάνει καλό, τους ανανεώνει. Αυτή είναι και η γοητεία των retreats: σε μεταμορφώνουν σε μια καλύτερη, πιο φωτεινή εκδοχή του εαυτού σου.  

Νιώθω ευλογημένη και ευγνώμων για το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν συνδέονται παροδικά, αλλά γίνονται ομάδα, κρατάνε επαφή μεταξύ τους και, τελικά, επιστρέφουν στα retreats μας. 

 – Από όλη την πορεία σας φαίνεται πως έχετε μια αδυναμία στην κλασική αρχαιότητα. Πώς σας «τροφοδοτούν» τα διδάγματα των Ελλήνων κλασικών; 

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το «The Power of Now» του Eckhart Tolle συνειδητοποίησα ότι οι πρώτοι που μίλησαν για την πνευματικότητα, και για όλες τις εκφάνσεις της, ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Τότε αναρωτήθηκα «γιατί δεν ανατρέχω στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία;»  

Αυτό μου έδωσε το έναυσμα να μοιραστώ τη δύναμη της αρχαίας Ελλάδας με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται και γι’αυτό κάθε χρόνο, από το 2019, διοργανώνω retreats που συνδέονται με την αρχαιότητα. Έχουν τόσα πολλά να μας διδάξουν οι διδασκαλίες των προγόνων μας, αρκεί να προσέξουμε λίγο περισσότερο, να διαβάσουμε λίγο περισσότερο και να ακολουθήσουμε τις αξίες τους. Όπως έλεγε ο Σωκράτης «μια ζωή απαίδευτη δεν έχεις λόγο να τη ζεις. Άρα πρέπει να εξελιχθείς», και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με κάθε retreat.

– Πριν από λίγο καιρό λανσάρατε το «School of Well-Being». Πώς αυτή η νέα δραστηριότητα συμβάλει στην γενικότερη προσπάθεια της Travelgems; 

Tο «School of Well-Being» δημιουργήθηκε για να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν μπορούν να παρευρεθούν σε κάποιο από τα retreat μας να λάβουν ακριβώς την ίδια γνώση με εκείνους που έρχονται στα ταξίδια μας. Λειτουργεί εξ’ολοκλήρου σε digital μορφή και φέρνει σε επαφή ακόμα μεγαλύτερο κοινό με όλους αυτούς τους «φωτεινούς» δασκάλους που συμμετέχουν στην προσπάθειά μας. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ήδη αποδίδει καρπούς, με την κοινότητά του να μεγαλώνει κάθε μέρα. 

Έχουμε κόσμο από όλη την υφήλιο, από μέρη όπως η Χαβάη, η Βουλγαρία, η Κύπρος και οι ΗΠΑ, που παρακολουθεί μαθήματα για την επικοινωνία μέσω των διαλόγων του Σωκράτη. Σαν Ελληνίδα νιώθω πολύ περήφανη γι’αυτό. 

– Τι ονειρεύεστε για την Travelgems και τι σχεδιάζετε για το μέλλον; 

Η Travelgems είναι ένα well-being brand και τα retreats είναι η μία έκφανσή του. Πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και σε πολλά άλλα πράγματα που αφορούν τον κλάδο μας και εκεί στοχεύω: στο να διευρύνουμε τις πρακτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή είμαστε ηγέτιδα εταιρεία στην Ευρώπη στα retreats και πάντα θα προσπαθούμε να επενδύουμε σε αυτό, όμως υπάρχουν και άλλοι τομείς του well-being  όπου θα μπορούσαμε να επεκταθούμε. 

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πάρα πολύ καλή χρονική στιγμή. Μια στιγμή που ανέρχεται οικονομικά, βρίσκει το στερέωμά της στην παγκόσμια κοινότητα σε πάρα πολλά επίπεδα και πραγματικά πιστεύω ότι στον χώρο του wellness μπορούμε βάλουμε το λιθαράκι μας για να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: