Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών και η θέση της Ελλάδας

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών και η θέση της Ελλάδας
Photo: pixabay.com
Ο καπνός είναι η κοινή ονομασία φυτών του γένους Nicotiana, και είναι επίσης ο γενικός όρος για κάθε προϊόν που παρασκευάζεται με σκληρά φύλλα καπνού όπως τσιγάρα και πούρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το τσιγάρο σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, συμπεριλαμβανομένων τόσο των καπνιστών όσο και των μη καπνιστών που βιώνουν παθητικό κάπνισμα. Η χρήση τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του στόματος, καρδιακών παθήσεων και θρόμβων αίματος. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού και οδηγεί σε φθορά των δοντιών και των ούλων, καθώς και στην εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα.

Τα ποσοστά καπνίσματος επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, με πρώτη την ευημερία. Οι πλουσιότερες χώρες τείνουν να έχουν περισσότερους καπνιστές, παρά το γεγονός ότι ορισμένες θρησκείες, όπως ο Χριστιανισμός και ο Ιουδαϊσμός, είναι κατά. Επιπλέον, σε ορισμένους πολιτισμούς ανά την υφήλιο, το κάπνισμα είναι μέρος της κοινωνικής κουλτούρας και είναι σχεδόν αναμενόμενο για τους άνδρες.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι καπνιστές έχουν μειωθεί  λόγω της αυξημένης εκπαίδευσης για τις επιπτώσεις του καπνού και των εκστρατειών κατά του τσιγάρου. Στην παρακάτω λίστα θα δούμε ποιες χώρες κατέχουν τα σκήπτρα του καπνίσματος, παρά την παγκόσμια προσπάθεια μείωσής του.

Πηγή: World Population Review