Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να γεράσεις

Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να γεράσεις

Εκεί όπου η εργασία, οι συντάξεις, η περίθαλψη και το επίπεδο ζωής εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή τρίτη ηλικία.

Του Κώστα Φαρμάκη

Καθώς ο πληθυσμός της Γης γερνά όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, από 809 εκατ. που είναι σήμερα, θα φτάσουν τα 2 δισ. το 2050 και θα αποτελούν το 20% των κατοίκων του πλανήτη.

Αυτό δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις και νέα δεδομένα, στα οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κυβερνήσεις, τα ασφαλιστικά συστήματα και άλλοι οργανισμοί που επηρεάζονται από τις αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε έρευνα για το ποιες ακριβώς είναι οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας σε 91 χώρες όπου ζει το 89% του πληθυσμού της Γης. Η έρευνα διενεργήθηκε από τον οργανισμό HelpAge International και το Population Fund του ΟΗΕ με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων υπηρεσιών.

Οι χώρες κατατάσσονται με βάση δείκτες όπως εξασφαλισμένο εισόδημα, περίθαλψη, απασχόληση μετά τα 50, ευνοϊκό περιβάλλον, προσδόκιμο ζωής μετά τα 60, ψυχολογική κατάσταση κ.ά.

Έξι από τις δέκα χώρες της κορυφής βρίσκονται στην Ευρώπη, δύο στη Βόρεια Αμερική και δύο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Από τις 91 χώρες που αναφέρει η έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση, αμέσως κάτω από την Κύπρο και στο ίδιο περίπου επίπεδο με χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Λευκορωσία, το Μεξικό και η Νικαράγουα. Είναι, ωστόσο, πάνω από την Πολωνία (62), την Τουρκία (70), αλλά και τη Ρωσία (78).

Οι πέντε τελευταίες χώρες της κατάταξης, από τη θέση 87 και κάτω, είναι οι Ρουάντα, Ιορδανία, Πακιστάν, Τανζανία και Αφγανιστάν.

Πάμε να δούμε τις χώρες με τους ευτυχέστερους συνταξιούχους.