«Παιχνίδια» γοήτρου και εντυπωσιασμού στη Silicon Valley

«Παιχνίδια» γοήτρου και εντυπωσιασμού στη Silicon Valley

Δείτε τα εντυπωσιακά, φουτουριστικά νέα κεντρικά γραφεία των τεχνολογικών κολοσσών.

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Είναι μεγάλοι και τους αρέσει να το επιδεικνύουν! Σαν αντανάκλαση της μεγαλειώδους επιχειρηματικής φιλοδοξίας τους, τεχνολογικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ χτίζουν ο ένας μετά τον άλλο πομπώδη νέα αρχηγεία, που θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν αρχιτεκτονικά μνημεία της νέας ψηφιακής εποχής…

Αυτό που λίγο-πολύ επιχειρούν με τα νέα κεντρικά γραφεία είναι να απεικονίσουν τη Silicon Valley ως «ομφάλιο λώρο» του σύγχρονου κόσμου – μία απτή απόδειξη της οικονομικής τους υπεροχής.

Έτσι, η παγκοσμιοποίηση αποτυπώνεται στα σχέδια με κτίρια που πια δεσπόζουν -αντί του ύψους- σε πλάτος. Η τεχνοτροπία τους προσπαθεί να «παντρέψει» αρμονικά τη φύση με την υψηλή τεχνολογία. Και στο εσωτερικό τους, το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν πια τοίχοι, ούτε προσωπικά γραφεία, ακόμη και για τα μεγαλοστελέχη.

Το νέο άλλωστε μοντέλο εργασίας θέλει όλους τους εργαζόμενους να είναι δημιουργικοί και συνεργάσιμοι, χωρίς όρια, στις μεγάλες αυτές… φουτουριστικές «αλάνες» που εφεξής θα αποκαλούν «χώρο εργασίας».

Ιδού τα νέα κεντρικά γραφεία των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών!