Ποιες χώρες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πόλεμο

Ποιες χώρες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πόλεμο
DONETSK, UKRAINE - FEBRUARY 05: A Ukrainian soldier patrols at a trench outside of Donetsk, Ukraine on February 05, 2022. Wolfgang Schwan / Anadolu Agency (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Σε αντίθεση με τις καταστάσεις στο Ντονμπάς και στη Συρία, δεν ταιριάζουν όλες οι συγκρούσεις στην εικόνα που έχουμε όταν σκεφτόμαστε τον πόλεμο. Στο Μεξικό το 2021, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 6 ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες ήταν ένα πεδίο συνεχιζόμενης μάχης κατά της αστυνομικής διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στις 8 Μαΐου 2021 συμπληρώθηκαν 76 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Και ενώ η σύγκρουση που στοίχισε εκατομμύρια ζωές είναι σταθερά ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα της φρίκης του πολέμου, οι ένοπλες συγκρούσεις στα ανατολικά της ηπείρου εξακολουθούν να είναι μια σκληρή πραγματικότητα στις μέρες μας. Ακόμη και πριν από τον πρόσφατα αυξημένο κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής, η ουκρανική κρίση, που λυμαίνονταν την περιοχή Ντονμπάς της χώρας, είχε συγκεντρώσει έναν αρκετά υψηλό αριθμό νεκρών, πάνω από τις 13 χιλιάδες.

Όπως δείχνει η συλλογή δεδομένων από το Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κάποια μορφή σύγκρουσης. Στη λίστα που ακολουθεί θα δούμε μερικές από τις χώρες στις οποίες υπήρξαν αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις που εμπλέκονται εχθρικές εισβολές, κρατικές δυνάμεις ή/και ομάδες ανταρτών από το 2021 μέχρι σήμερα.

Πηγή: Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED)