Οι ξένες γλώσσες που θα μάθετε ευκολότερα

Οι ξένες γλώσσες που θα μάθετε ευκολότερα

Γίνετε πολύγλωσσος με λίγη προσπάθεια και αποκτήστε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Του Κώστα Φαρμάκη 

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι στην Ελλάδα κάτι δεδομένο στις μέρες μας και οι περισσότεροι γνωρίζουμε τουλάχιστον αγγλικά. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων μιλά μια ξένη γλώσσα (μεγαλύτερο ποσοστό στις νεαρότερες ηλικίες) και το 22% δύο, ενώ το 92% των μαθητών διδάσκονται ξένη γλώσσα στο σχολείο.

Έχοντας, λοιπόν, ενεργό στο μυαλό μας τον μηχανισμό εκμάθησης, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το γλωσσικό μας οπλοστάσιο και να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον επιχειρηματικό στίβο. Πώς όμως θα γίνει αυτό χωρίς πολλή προσπάθεια;

Οι γλώσσες που ακολουθούν είναι σχεδόν όλες ευρωπαϊκές και οι ευκολότερες να μάθουμε είναι, φυσικά, οι λατινογενείς λόγω της συγγένειάς τους με τα ελληνικά. Όμως, η γνώση των αγγλικών χρησιμοποιείται ως «γέφυρα» για άλλες, όπως τα νορβηγικά, τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν στα, πιο σύνθετα, γερμανικά. Τα δε ιταλικά και ισπανικά καθιστούν ευκολότερη την εκμάθηση των γαλλικών. Ακολουθώντας μια λογική σειρά στην εκμάθηση, θα μπορείτε να συνεννοείστε σχεδόν σε κάθε γλώσσα της ηπείρου με σχετική άνεση.

Για την ιστορία, δυσκολότερες ευρωπαϊκές γλώσσες -με την έννοια ότι είναι «στρυφνές» ή δεν μοιάζουν με καμία άλλη- είναι τα ουγγρικά, τα φινλανδικά και τα τσέχικα. Οι γλώσσες με κυριλλικό αλφάβητο, όπως τα ρωσικά, έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, ενώ οι ασιατικές ακολουθούν τελείως διαφορετική φιλοσοφία.

Ας δούμε τις ευκολότερες γλώσσες που μπορούμε να μάθουμε.