Η (αυτο)κριτική του κ.General Electric

Η (αυτο)κριτική του κ.General Electric

Ο Τζεφ Ίμελτ συμπλήρωσε 12 χρόνια στο «τιμόνι» του επιχειρηματικού κολοσσού.

Στα 57 του, ο Τζεφ ‘Ιμελτ μετρά πλέον 12 χρόνια στο «τιμόνι» της General Electric (GE): του πολυεθνικού κολοσσού με ιστορία 121 ετών, παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες, δυναμικό 300.000 υπαλλήλων, δραστηριότητα σε τομείς που εκτείνονται από την κατασκευή κινητήρων για τζετ έως μηχανών καφέ και καθαρά κέρδη περί τα 13,6 δις δολ. μόνον για πέρυσι…«Δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά χωρίς να είσαι φρικαλέα αυτοκριτικός», λέει στο BBC ο πρόεδρος και CEO της GE. «Διαφορετικά, είναι εύκολο να πάθεις… “τύφλωση” στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σου».

Για τον ίδιο, αυτές συνοψίζονται σε δύο. Η πρώτη έχει να κάνει με την νοοτροπία στην GE. «Εργαζόμασταν πάνω σε τόσα πολλά πράγματα που απλά δεν ήταν σπουδαία», εξηγεί, «γι’ αυτό και ξεκίνησα μία πρωτοβουλία στο εσωτερικό της εταιρίας, που ονομάζω “απλοποίηση” και στοχεύει σε ένα ευέλικτο σχήμα, σε λιγότερη γραφειοκρατία κι στο απόλυτο πάθος με τις αγορές». Αυτό το τελευταίο είναι η δεύτερη πρόκλησή του…

Δείτε τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

«Όταν ανέλαβα την GE, το 70% των δραστηριοτήτων της ήταν εντός των ΗΠΑ», λέει ο Ίμελτ. Κι αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί «εκτός κι εάν αποτύχουμε παταγωδώς», επισημαίνει. Με πιο απλά λόγια, το βλέμμα και το ενδιαφέρον του είναι επικεντρωμένο στις αναδυόμενες οικονομίες, απ’ όπου πια προέρχονται περισσότερο από τα μισά έσοδα της εταιρίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αχανή αγορά της Κίνας. «Ταξιδεύω εκεί περί τις 2-3 φορές τον χρόνο, άρα έχω κάνει τουλάχιστον 75 ταξίδια κι εκαντοντάδες συναντήσεις», εξιστορεί. «Κάθε ημέρα στο γραφείο σκέφτομαι: πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Κίνα απ’ ότι έχουμε στις ΗΠΑ. Πρέπει να κερδίσω έδαφος στη Βραζιλία, στην Αφρική. Δεν είναι απλά επιλογές. Πρέπει να πάρω με το μέρος μου αυτές τις χώρες»…

Πίσω στις ΗΠΑ, πάντως, πολλοί τον κατηγορούν για ανικανότητα και υποκρισία. Μέσα στα τελευταία χρόνια, η GE προχώρησε στην απόλυση χιλιάδων Αμερικανών εργατών, την ώρα που -αν και Ρεπουμπλικανός- ο Ίμελτ αναλάμβανε οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, μάλιστα από τον Φεβρουάριο του 2011 ως πρόεδρος του Συμβουλίου Απασχόλησης και Ανταγωνιστικότητας!

Στην πολεμική εναντίον του προστέθηκαν και οι δημόσιες καταγγελίες του υπερσυντηριτικού δικτύου FoxNews για συμφωνίες της GE με το θεοκρατικό Ιράν «κάτω από το τραπέζι» (στην ιστοσελίδα της, η GE αναφέρει ότι οι συναλλαγές της με την Τεχεράνη τερματίστηκαν το 2005).

Διαβάστε ακόμη:  Η γυναίκα που θέλει να αλλάξει την General Motors

Ενώ στις επιχειρηματικές σελίδες του αμερικανικού Τύπου δεν λείπουν πλέον τα άρθρα γνώμης που χαρακτηρίζουν αποτυχημένη την πολιτική του Ίμελτ στην GE, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει 31 εργοστάσιά της από το 2008 και η μετοχή της να έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας της από τότε που εκείνος ανέλαβε τα «ηνία».

Η GE ανακοίνωσε εν τω μεταξύ εσωτερική ανακατάταξη των στελεχών της, προλειαίνοντας κατά πολλούς αναλυτές το έδαφος για την αντικατάσταση του Τζεφ, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται περισσότερο για την διαδοχή του είναι αυτό του 40ρη Ιταλο-αμερικανού Λορέντζο Σιμονέλι…