Οι αλληλέγγυες μετακινήσεις της «BlaBlaCar»

Οι αλληλέγγυες μετακινήσεις της «BlaBlaCar»

Πώς η πετυχημένη car-sharing εταιρία δίνει άλλη διάσταση στη «συμμετοχική οικονομία».

Έχετε αυτοκίνητο; Πώς θα σας φαινόταν να μετακινήστε με το ΙΧ σας και άγνωστους συνεπιβάτες για παρέα, κερδίζοντας για την εξυπηρέτηση αυτή το κόστος της βενζίνης, πιθανόν δε και κάποιο… χαρτζιλίκι;

Δεν έχετε αυτοκίνητο; Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνετε στον τελικό προορισμό σας -πχ στη δουλειά- καθισμένοι άνετα στο κάθισμα ενός ΙΧ, παρέα με αγνώστους, πληρώνοντας όμως λιγότερα απ’ ότι θα στοίχιζε ένα εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα κάνετε την ίδια διαδρομή όρθιοι και στοιβαγμένοι σαν σαρδέλα μες στο πλήθος;

Εάν όλα αυτά σας ακούγονται ενδιαφέροντα, ιδού το επιχειρηματικό μοντέλο της BlaBlaCar, που έχει έδρα το Παρίσι, παρουσία σε συνολικά 12 χώρες, πάνω από έξι εκατομμύρια μέλη-πελάτες και λειτουργεί ακριβώς πάνω σε αυτή τη λογική των ομαδικών μετακινήσεων.

Το κάνει τόσο πετυχημένα, δε, ώστε σήμερα πια να αναγνωρίζεται ακόμη και από τον πρόεδρο των γαλλικών κρατικών σιδηροδρόμων, SNCF, ως ένας ισχυρός ανταγωνιστής στον κλάδο!

«Η ιδέα ήταν να διαχειριστούμε όλες τις κενές θέσεις σε αυτοκίνητα ιδιωτών, ακριβώς όπως οργανώνει κανείς τη διαθεσιμότητα θέσεων στα αεροπλάνα και στα τρένα», λέει στον Guardian ο Φρεντερίκ Ματζελά, ένας από τους συνιδρυτές της BlaBlaCar και εμπνευστής της «χρυσής» -όπως τελικά αποδείχθηκε- επιχειρηματικής ιδέας.

«Υπήρχε ήδη ενδιαφέρον για αυτού του είδους τις μετακινήσεις. Όμως μέχρι να εμφανιστούμε εμείς, η ανάγκη αυτή καλυπτόταν εκ του προχείρου κι εκ των ενόντων, κυρίως ανά γειτονιές», αναφέρει.

Δίνοντας λοιπόν… σάρκα και οστά σε αυτή τη διάσταση της «συμμετοχικής οικονομίας», ο Φρεντερίκ μαζί με δύο φίλους του έφτιαξαν την BlaBlaCar: μία διαδικτυακή πλατφόρμα, που λειτουργεί ως μεσάζοντας μεταξύ ιδιωτών οδηγών και υποψήφιων συνεπιβατών, σε διαδρομές με συγκεκριμένη κατεύθυνση, σε συγκεκριμένη ώρα και έναντι προκαθορισμένου αντιτίμου.

Πώς λειτουργεί αυτό; Απευθυνόμενους προς κάθε ενδιαφερόμενο εγγεγραμμένο χρήστη της ιστοσελίδας της BlaBlaCar, ο εκάστοτε -επίσης εγγεγραμμένος- οδηγός αναρτά στο προφίλ του την διαδρομή που έχει αποφασίσει ότι κάνει την τάδε, ανακοινώνοντας την ώρα αναχώρησης και το ύψος του κομίστρου.

Αυτό δεν είναι βέβαια… ξέφραγο αμπέλι. Το καθορίζει η ίδια η BlaBlaCar, δίνοντας μία προτεινόμενη και μία μέγιστη τιμή, αναλόγως των κυβικών του ΙΧ και της μέσης τιμή καυσίμου (π.χ. για το ταξίδι Λονδίνο-Εδιμβούργο, η προτεινόμενη τιμή είναι 35 λίρες, ενώ το ανώτερο κόμιστρο που μπορεί να ζητήσει ο οδηγός είναι 46 λίρες).

Με αυτόν τον μηχανισμό ελέγχου της τιμής, λένε στην εταιρεία, διασφαλίζεται και ο οδηγός, καθώς έτσι (χωρίς ουσιαστικά κέρδη) θα κινδυνεύει να θεωρηθεί επαγγελματίας ταξιτζής και να φορολογηθεί εξτρά για την -«κοινωνική και οικολογική» κατά τα λοιπά- προσφορά στους συνανθρώπους του.

Σε κάθε περίπτωση, για τους επιβάτες αυτό σημαίνει πρακτικά πιο άνετη και πιο φθηνή μετακίνηση – ιδίως εάν μιλάμε για μακρινά ταξίδια. Στο site της εταιρίας μπορούν μάλιστα να αξιολογούν την κάθε τους εμπειρία. Ενώ προς αποφυγήν… παρεξηγήσεων υπάρχουν στα προφίλ του κάθε οδηγού διάφορες επισημάνσεις: από τις παρεχόμενες στο ΙΧ του ανέσεις, έως και ένα… BlaBla-όμετρο, με το οποίο ξεκαθαρίζει εξ αρχής πόσο κους-κους είναι διατεθειμένος να κάνει στη διάρκεια της διαδρομής με τους συνεπιβάτες!

Πάντως και αυτοί περνούν από τον ενδελεχή έλεγχο της εταιρίας: κατά την εγγραφή τους, δίνουν αριθμό κινητού, email και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του κομίστρου, από το οποίο η BlaBlaCar έχει αρχίσει πια να παρακρατεί προμήθεια, ξεκινώντας πιλοτικά την τακτική αυτή απ’ τη Γαλλία.

Εκεί, στην επιχειρηματική «πατρίδα» της, πειραματίζεται και με την υπηρεσία «Ladies Only», για μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνον για γυναικοπαρέες (προφανώς εδώ το BlaBla-όμετρο θα χτυπά… «κόκκινο»)!

Κι εάν η ιδέα αυτή «πιάσει» στη Γαλλία, τότε μπορεί σύντομα να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες 11 χώρες όπου δραστηριοποιείται σήμερα η BlaBlaCar: Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Γερμανία και εσχάτως Ρωσία κι Ουκρανία!

«Βρισκόμαστε σε μία αλλαγή σελίδας στην Ευρώπη, όπου σχεδόν όλα τα κράτη -πλην της Γερμανίας- είναι στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού και είναι απαραίτητο πια να αναπτύξουμε άλλες καταναλωτικές συμπεριφορές, να αξιοποιούμε καλύτερα τα μέσα που ήδη διαθέτουμε», παρατηρεί ο Νικολά Μπουσόν: εκ των συνιδρυτών της BlaBlaCar, η οποία τώρα βάζει μπρος σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων της και στις ΗΠΑ, στη  Λατινική Αμερική και στην επίσης μακρινή Ασία.

Διαβάστε ακόμη: Πληρώστε το ταξί με την πιστωτική σας κάρτα!