Αναπάντητα ερωτήματα μετά την παραίτηση του πρέσβη της Ε.Ε στην Τουρκία

Αναπάντητα ερωτήματα μετά την παραίτηση του πρέσβη της Ε.Ε στην Τουρκία

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αντικατάστασής του ενώ τα ερωτηματικά παραμένουν.  

Την παραίτηση του μόνιμου αντιπροσώπου της ΕΕ στην Τουρκία, πρέσβη Χάνσγεργκ Χάμπερ, υπενθύμισε σήμερα η Μάγια Κοσίγιαντσις, εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, ο πρέσβης Χάνσγερκ Χάμπερ, παραιτήθηκε και ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το πόστο του την 1η Αυγούστου. Γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να διοριστεί σύντομα ο νέος επικεφαλής της αντιπροσωπείας», ανέφερε η κ. Κοσίγιαντσις, αποφεύγοντας να εισέλθει σε λεπτομέρειες για τον λόγο παραίτησης του πρέσβη.

Στη συνέχεια, ερωτηθείσα εάν η παραίτηση του κ. Χάμπερ σχετίζεται με το γεγονός ότι επέκρινε την Τουρκία για τον χειρισμό της στο μεταναστευτικό, αλλά και με τη δήλωσή του ότι «οι Τούρκοι πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν σαν τους Γερμανούς», η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει. Αρκέστηκε να πει ότι η Τουρκία είναι εταίρος-κλειδί για την ΕΕ και υποψήφια προς ένταξη χώρα, οι σχέσεις της ΕΕ με τη χώρα έχουν επανενεργοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και η συνεργασία συνεχίζεται.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Χάνσγεργκ είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τα σχόλιά του. «Ο πρέσβης εξήγησε τις θέσεις του, τότε. Η δουλειά συνεχίζεται», αρκέστηκε να δηλώσει η κ. Κοσίγιαντσις.

Λάδι στη φωτιά από την Τουρκία

Ο Χάνσγιεργκ Χάμπερ, παραβίασε τους βασικούς κανόνες της διπλωματίας, επιδεικνύοντας ασέβεια απέναντι στις τουρκικές αξίες και τον πρόεδρο της χώρας, υποστήριξε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

“Υπάρχουν δύο κανόνες που οφείλει να γνωρίζει κάθε διπλωμάτης. Ο πρώτος είναι ο σεβασμός απέναντι στις αξίες της χώρας, ο δεύτερος είναι ο σεβασμός για τον πρόεδρο αυτής της χώρας. Ο πρεσβευτής (της ΕΕ) παραβίασε αυτούς τους βασικούς κανόνες”, είπε ο Τσελίκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.