Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιo για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιo για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Το «καυτό» άρθρο 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με 52 υπέρ και 44 κατά.

Μαζί ψηφίστηκε και βουλευτική τροπολογία με την οποία συμπεριλαμβάνονται τα καταστήματα franchise σε εκείνα που θα μπορέσουν να ανοίξουν Κυριακές μετά από τη διαδικασία που ορίζει το νομοσχέδιο.

Η ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, και η επιχειρηματολογία του υπέρ του άρθρου 16 προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επικρίσεις προκάλεσε ιδίως η αναφορά του κ. Σκορδά στην αύξηση των πωλήσεων έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών στην εποχή της κρίσης, ως αντεπιχείρημα σε όσους βουλευτές επισήμαναν ότι το πρόβλημα δεν είναι αν οι καταναλωτές θα βρουν ανοιχτά τα καταστήματα της Κυριακές, αλλά ότι δεν έχουν χρήματα για αγορές.

Ο κ. Σκορδάς επέμεινε ότι το ωράριο πρέπει να βολεύει τον καταναλωτή, ενώ δε δίστασε να επικαλεστεί ακόμη και το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο και τη ρήση του Ιησού, λέγοντας «το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο». Το δίλημμα είναι «μεταρρύθμιση ή ακινησία.

Διαβάστε: Εφορία: Κατασχέσεις με το πέρας 30 ημερών

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι να κρατάς τους πελάτες σου ευχαριστημένους. Σε αυτή τη χώρα δεν θα πετύχουμε με το φόβο και την ακινησία», δήλωσε ο υφυπουργός  και επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για το ενδεχόμενο να προσφύγουν τα μεγάλα καταστήματα στη δικαιοσύνη για νόθευση του ανταγωνισμού. Προέβλεψε ακόμη ότι τα μεγαλύτερα καταστήματα, επειδή θα φοβηθούν την πτώση του τζίρου, θα μειώσουν τις τιμές τους για να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με εκείνους που θα ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές.

«Έχω ακούσει πολλές δογματικές τοποθετήσεις. Αλλά τέτοιου είδους παραλήρημα, πρώτη φορά ακούω», σχολίασε για την ομιλία του κ. Σκορδά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τελικά νομοθετεί για τις μεγάλες αλυσίδες και κάλεσε τον υφυπουργό να εξηγήσει γιατί αντιδρούν οι μικρομεσαίοι έμποροι. «Δεν θέλουν να δουλεύουν περισσότερο; Είναι τεμπέληδες; Αυτό είναι; Γιατί λένε ότι εκείνοι που θα επωφεληθούν θα είναι τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες;», είπε, ενώ αναφερόμενος στην βουλευτική τροπολογία για τα καταστήματα franchise η οποία αν και εκπρόθεσμη έγινε δεκτή από τον υπουργό και τέθηκε σε ψηφοφορία, ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι είναι «δωράκι της τελευταίας στιγμής» με το οποίο «εγκαινιάζεται η λειτουργία των πολυεθνικών Κυριακές αργίες».

Λίγο αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προσέρχεται με δογματική τοποθέτηση στη Βουλή. Είπε επίσης ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν τρεις μήνες προθεσμία προκειμένου να διαβουλευθούν με όλους τους φορείς. Όπως είπε, τα περιθώρια συνεννόησης θα πρέπει να εξαντληθούν διότι ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ