Ο Βακάκης της Jumbo θεωρεί άδικη την ύπαρξη εργαζομένων «δύο ταχυτήτων»

Ο Βακάκης της Jumbo θεωρεί άδικη την ύπαρξη εργαζομένων «δύο ταχυτήτων»

Βλέπει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και προαναγγέλλει αυξήσεις.  

Αύξηση της κερδοφορίας για το 2014 και άνοδο των πωλήσεων κατά 2-4% προβλέπει ο CEO της Jumbo. Ο Απόστολος Βακάκης, στη χθεσινή συνέλευση της εταιρείας,  προανήγγειλε και αυξήσεις στο μισθό των νέων εργαζομένων στα καταστήματα του ομίλου μετά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την ύπαρξη εργαζομένων «δύο ταχυτήτων» άδικη, αλλά αναγκαστική εξαιτίας της ύφεσης.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν στις εταιρείες οι εργαζόμενοι με τις παλαιές και τις νέες συμβάσεις, οι οποίοι είναι χαμηλά αμειβόμενοι. Κάτι τέτοιο επιτρέπεται για ένα μεταβατικό στάδιο σε καιρό ‘’πολέμου’’- όμως δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί για μεγάλη  χρονική περίοδο και πρέπει σε βάθος χρόνου, εφόσον εξισορροπήσει η αγορά, να αποκατασταθεί η αδικία.»

Στο ερώτημα αν ο όμιλος Jumbo έχει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ο κ. Βακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλες οι εταιρείες οι οποίες ακολούθησαν πιο επιθετική πολιτική μέσα στην κρίση, επιλέγοντας να επεκταθούν, προχώρησαν σε προσλήψεις με βάση νέες συμβάσεις. Ωστόσο η Jumbo ουδέποτε προχώρησε σε αντικατάσταση παλαιών εργαζομένων με νέους, οι παλαιοί διατήρησαν τα δικαιώματά τους, ενώ από την αύξηση της παραγωγικότητας και των μεγεθών θα επωφεληθούν κυρίως οι νεοπροσληφθέντες».

Η δεύτερη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί λόγω της κρίσης και η οποία επίσης θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο προσεχές μέλλον από το κυβερνητικό επιτελείο, έχει να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη με την υπερφορολόγηση.

Jumbo: Στα 154 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο

Για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ο κ. Βακάκης επισήμανε πως  «στην Ελλάδα υπάρχει μία γενικότερη ατολμία. Προσωπικά, δεν καταλαβαίνω την έννοια των 7 Κυριακών το χρόνο και δεν είναι ευκολονόητο το τι ακριβώς πάμε να κάνουμε, αφού κάθε κλάδος  του λιανεμπορίου έχει τη δική του εποχικότητα και άρα θέλει να ανοίγει διαφορετικές Κυριακές μέσα στο χρόνο. Στην Κύπρο η Πολιτεία φρόντισε πρώτα να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το 40ωρο και το πενθήμερο και στη συνέχεια προχώρησε στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης και όχι απαραίτητα και του τζίρου, ο οποίος μπορεί να κατανέμεται ισομερώς μέσα στην εβδομάδα. Αντίστοιχα και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος τα καταστήματα είναι ανοικτά τις Κυριακές».

Η πορεία της αγοράς και του ομίλου
Ο κ. Βακάκης δήλωσε χθες ελαφρώς πιο αισιόδοξος με βάση τα στοιχεία των πωλήσεων του τετραμήνου Ιουλίου- Οκτωβρίου, τα οποία κινούνται σε ρυθμούς σχεδόν διπλάσιους (+7,5%) έναντι του στόχου για αύξηση από 2 έως 4% που έχει θέσει η Jumbo για την εφετινή χρήση 2013/ 2014.  «Αν και η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, εντούτοις η αγορά δείχνει να έχει εξισορροπήσει ως ένα βαθμό», ανέφερε ο κ. Βακάκης προσθέτοντας ότι και ο Νοέμβριος έχει ξεκινήσει με ιδιαίτερα θετικά μηνύματα. Στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2013/ 2014 (διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου) ο όμιλος είχε αύξηση τζίρου κατά 5,81%. Οι πωλήσεις των Χριστουγέννων εντούτοις, όπως κάθε φορά, θα είναι καθοριστικές για την τελική κερδοφορία του ομίλου.

Όπως σημείωσε επίσης ο Α. Βακάκης, το πλάνο του ομίλου περιλαμβάνει το άνοιγμα έξι νέων καταστημάτων στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη διετία, αλλά και τη συνέχιση της επέκτασης στη Ρουμανία, με δύο καταστήματα κάθε χρόνο, εάν φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ήδη στη ρουμανική αγορά άνοιξε πριν από δέκα ημέρες το πρώτο κατάστημα (στην πόλη Τιμισοάρα), ενώ το Σάββατο θα γίνουν τα εγκαίνια και του δεύτερου στο Βουκουρέστι. Μέσα στο Νοέμβριο τέλος θα λειτουργήσει και το μισθωμένο κατάστημα στην Πάφο. Έτσι συνολικά ο όμιλος θα αριθμεί 66 καταστήματα, εκ των οποίων τα 52 στην Ελλάδα, τέσσερα στην Κύπρο, δύο στη Ρουμανία και οκτώ στη Βουλγαρία.

Fortune 100: Δείτε ποιες εταιρείες είναι στη θέση 30 έως 40

Δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2012-2013
Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Jumbo, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/11/2013 με απαρτία 84,82% αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους και τη μεταφορά εις νέον από τα κέρδη της χρήσης 2012-2013 ποσού 29.104.433,63 ευρώ προς ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρίας (μετά την αφαίρεση των φόρων ποσού 19.546.726,73 ευρώ, του τακτικού αποθεματικού ποσού 3.728.551,95 ευρώ και του έκτακτου αποθεματικού ποσού 64.997.338 ευρώ).

Ως εκ τούτου οι 149.441 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας χωρίς δικαίωμα λήψης μερίσματος χρήσης 2012-2013 θα πάψουν να είναι διαπραγματεύσιμες ως χωριστή σειρά μετοχών (ΜΠΕΛΑΑΜ) στις 8/11/2013 και θα αρχίσουν να είναι διαπραγματεύσιμες στην ίδια σειρά μαζί με όλες τις υπόλοιπες κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας στις 14/11/2013.