Από μία κλωστή «κρέμεται» η ειρήνη στην Ουκρανία

Από μία κλωστή «κρέμεται» η ειρήνη στην Ουκρανία

Άκαρπη η συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν χθες βράδυ - Η ένταση από την ανατολική Ουκρανία μεταφέρεται και στο Κίεβο, όπου προπηλακίστηκε υποψήφιος για την προεδρία.

«Ασκήσεις «ηρεμίας» εν μέσω απειλών για περισσότερες κυρώσεις συνέστησε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατά η διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που η κρίση στο εσωτερικό της Ουκρανίας μοιάζει να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και να οδεύει ολοταχώς προς διαίρεση αναμέσα στο φιλορωσικό ανατολικό τμήμα και το στραμμένο προς την Ευρώπη δυτικό τμήμα.

Το ουκρανικό Interfax αναφέρει πως σήμερα το πρωί σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και ένοπλων φιλορώσων έξω από την πόλη Σλαβιάνσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας μεταξύ Κιέβου και ανατολικής Ουκρανίας είναι το γεγονός πως χθες βράδυ στο Κίεβο προπηλακίστηκε άγρια από συγκεντρωμένο πλήθος ο υποψήφιος για την προεδρία Όλεχ Τσαρίοφ, υπερασπιστής των ρωσόφιλων της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές, που ξεκίνησαν από την πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία του κινήματος που ανέτρεψε τη φιλορωσική κυβέρνηση στα τέλη Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναξαν συνθήματα όπως «Αβάκοφ παραιτήσου», αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της μεταβατικής φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στο Κίεβο, τον Αρσέν Αβάκοφ. Οι διαδηλωτές απαίτησαν κυρίως να αναληφθεί πιο αποφασιστική δράση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι άτακτες ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα και άσκησε πιέσεις επί του προέδρου Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των ενόπλων φιλορωσικών ομάδων για να τις πείσει να καταθέσουν τα όπλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης «τη βαθιά του ανησυχία για την υποστήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση προς τις ενέργειες των ενόπλων αυτονομιστών που απειλούν να κλονίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για «εικασίες» που βασίζονται «σε αβάσιμες πληροφορίες». Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν λαμβάνει «πλήθος αιτημάτων» για την παροχή βοήθειας από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και ότι παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση.

Οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τους φόβους για ρωσική στρατιωτική επέμβαση, τη στιγμή που η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δύναμη 40.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι θα εγγυηθεί «με οποιοδήποτε τίμημα» την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Σε μία ένδειξη της έντασης που επικρατεί, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε ότι ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος προκάλεσε ένα από τα αμερικανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακόμη, οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν βρέθηκε το σαββατοκύριακο στο Κίεβο για προγραμματισμένη επίσκεψη, τη στιγμή που η Μόσχα καταγγέλλει συνωμοσία με την ηγεσία του Κιέβου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας , επεκτείνοντας τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι συμπλήρωσε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας, των μετάλλων, των ορυχείων, της μηχανικής και της άμυνας. Ο Ομπάμα μίλησε και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κρίση, νωρίτερα τη Δευτέρα και εξήρε την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την «μεγάλη αυτοσυγκράτηση» και τις προσπάθειες ενοποίησης της χώρας , ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Βλαδίμηρος, τα ουκρανικά «πρόβατα» και ο ρωσικός «λύκος»

«Γρίφος» η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Εγκρίθηκε το πρώτο «ζεστό» δισ. δολάρια για την Ουκρανία