Αυλαία για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Αυλαία για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η ομαδική έκθεση «Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών» γράφει το τελευταίο κεφάλαιο του ΕΜΣΤ όπως το ξέραμε.

Ύστερα από 13 χρόνια δημιουργικής πορείας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας ετοιμάζεται να αλλάξει στέγη, και τι καλύτερο από το «κλείσιμο» αυτού του κεφαλαίου με μια έκθεση αφιερωμένη στους νέους.

Το κτίριο της Βασιλέως Γεωργίου θα υποδεχτεί 34 πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και 3 καλλιτεχνικές ομάδες αποφοίτων από σχολές Καλών Τεχνών τόσο της Ελλάδας, αλλά και από το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βιέννη, την Κολωνία, το Άμστερνταμ και το Μάντσεστερ. Ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο νεαρό της ηλικίας τους, αφού οι καλλιτέχνες είναι γεννημένοι τη δεκαετία του’80 (από το 1979 έως το 1990). Με αυτό το πολλά υποσχόμενα δικό τους μέλλον, θα συμπέσει η έναρξη του νέου κεφαλαίου του ΕΜΣΤ.

Η ομαδική έκθεση με τίτλο «Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών» θα ανοίξει τις πύλες της αύριο, 24 Οκτωβρίου 2013, και θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου.

Το φιλότεχνο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει 60 έργα (εγκαταστάσεις, σχέδια, βίντεο, περφόρμανς, ηχητικά έργα, ζωγραφική) εκ των οποίων τα 27 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση. Έξι από τα έργα της έκθεσης υλοποιούνται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Creativity: Innovative Models of Production and Access (CIMPA)». Ένα από αυτά, η εγκατάσταση ΑΚΤΙΝΑ* των ομάδων City Index Lab & Energize παρουσιάζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης του ΕΜΣΤ στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Σε μια εποχή που η κρίση θέλει να έχει ρίξει το ηθικό των νέων, το ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της εκθεσιακής πολιτικής του, έχει ως στόχο να αναδείξει τις πιο ζωντανές και προωθημένες καλλιτεχνικές δυνάμεις και αναζητήσεις του τόπου, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα δημιουργίας νέων έργων.

Η Δάφνη Βιτάλη , η Δάφνη Δραγώνα και η Τίνα Πανδή δούλεψαν για περίπου δύο χρόνια προσπαθώντας να συλλέξουν τα καλύτερα έργα μέσα από 1000 ντοσιέ Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση του Μουσείου.

Η νέα, αυτή, γενιά των καλλιτεχνών θα σας μυήσουν σε νέα διεπιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία. Το κοινό θα δει τη χρήση νέων υλικών και πρακτικών, κυρίως της νέας τεχνολογίας, που μπορεί να μην είναι συνηθισμένο. Οι εικαστικοί κάνουν τη δική τους κριτική στην πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα του σήμερα, επαναπροσδιορίζουν τα όρια της Τέχνης και τη σημειολογία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και, τέλος, διερευνούν σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με τις νέες συνθήκες οικονομίας και παραγωγής, την εργασία, τη βιωσιμότητα, την αυτονομία και τους εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης.

Μη ξεχνάτε, άλλωστε, πως σύμφωνα με τον Ρ.Β. Οnians2, στα ομηρικά χρόνια, η ενέργεια του σκέφτομαι περιγράφεται ως η ενέργεια του μιλώ και τοποθετείται κάποιες φορές στην καρδιά αλλά συνήθως στο «φρην» ή «φρενές», και τα νέα, αυτά, παιδιά όχι μόνο μίλησαν αλλά το έκαναν και πράξη!

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα

Τιμή εισόδου: Κανονικό: 3€, Μειωμένο – φοιτητικό: 1,5€, Πέμπτη: Δωρεάν είσοδος από τις 17.00 – 22.00 για όλους
Ώρες λειτουργίας: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 22.00
Δευτέρα: κλειστά
Πληροφορίες: 210 92.42.111 – 3

Διαβάστε ακόμη: Η ζωή σε 15 αποφθέγματα