Candia Strom: Η ελληνική εταιρεία που κοιμίζει Κινέζους και Άραβες

Candia Strom: Η ελληνική εταιρεία που κοιμίζει Κινέζους και Άραβες

Σήμα κατατεθέν της τα χειροποίητα στρώματα επεξεργασμένα με λάδι ελιάς και αντιβακτηριδιακή δράση.

Η ιστορία γέννησης της Candia Strom μοιάζει πραγματικά με παραμύθι, όπως μας λένε οι άνθρωποι που εργάζονται καθημερινά για λογαριασμό μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές στρωματοποιίες.

Δύο αδέρφια ο Χαράλαμπος και ο Μανώλης Βελιβασάκης γυρνώντας κάποιο βράδυ κουρασμένοι από τη δουλειά διαπίστωσαν πως το στρώμα τους ήταν άβολο και τα ελατήρια ενοχλούσαν το σώμα. Τότε τους ήρθε η ιδέα να φτιάξουν ένα στρώμα το οποίο θα ήταν προσαρμοσμένο στα μέτρα τους και θα ικανοποιούσε τις δικές τους ανάγκες.

Τη δεκαετία του ’60 εργάστηκαν και οι δύο σε μια εταιρεία στρωμάτων και έμαθαν την τέχνη. Έχοντας αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία το 1975 αποφασίζουν να ανοίξουν τη δική τους στρωματοποιία και έτσι ήρθε στον κόσμο η Candia Strom.

Διαβάστε ακόμη: Ντόνατς: H νέα μανία στην αγορά εστίασης

«Αισθανόμαστε σαν τον χαρταετό. Στο εξωτερικό πετάμε ψηλά αλλά ταυτοχρόνως νιώθουμε την Ελλάδα να μας κρατάει πίσω» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης της Candia Strom, Μιχάλης Βελιβασάκης μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία που φροντίζει για τον ύπνο, αυτό το υπέρτατο αγαθό που κατέστη στις μέρες μας είδος πολυτελείας, εξάγει στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και πατά γερά στα πόδια της και σε άλλες Ηπείρους. Τόσο οι Κινέζοι όσο και οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ξεκουράζουν το κορμί τους πάνω σε ελληνικά στρώματα.

Διαβάστε ακόμη: Ελ. Βενιζέλος – Νικ. Καζαντζάκης: Σημειώσατε 2

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι στα άμεσα σχέδιά τους η είσοδος σε νέες αγορές. Σκοπός της εταιρείας είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στις ήδη υπάρχουσες αγορές με τη μεγαλύτερη δυναμική να καταγράφει η Πολωνία. Πάντως για ακόμα μια φορά και σε ένα ακόμη ελληνικό κλάδο η Γερμανία είναι η χώρα που βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 οι εξαγωγές θα κλείσουν +10%-15% επί του τζίρου.

Για την Candia Strom, την ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει 150.000 στρώματα το χρόνο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση των οικονομικών μεγεθών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Οι επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο της στρωματοποιίας αποτυπώνονται με συρρίκνωση του αριθμού των εν ενεργεία εταιρειών, ο οποίος  έχει υποχωρήσει στις 550 περίπου, με τις 6-7 εξ’ αυτών να απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.

Το πιο εμπορικό στρώμα είναι το ONAR, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα €650 – €700 χωρίς να συμπεριληφθούν οι εκπτώσεις που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και φτάνουν έως και το 35%.

Διαβάστε ακόμη: Ούζο Βαρβαγιάννης: Η ανοδική πορεία μέσα στην κρίση

Η σειρά όμως που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις είναι η candia strom olive oil. Πρόκειται για τη σειρά χειροποίητων στρωμάτων τα οποία είναι φτιαγμένα στο χέρι με φυσικά υλικά και ύφασμα επεξεργασμένο με λάδι ελιάς, το οποίο είναι αντιβακτηριδιακό και συμβάλλει ταυτοχρόνως στην αντιγήρανση του δέρματος. Η διάρκεια ζωής του είναι 20-25 χρόνια όταν σε ένα κοινό στρώμα είναι 10-15.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία προχώρησε σε αναβάθμιση ακόμη και των βιομηχανοποιημένων στρωμάτων τόσο σε ότι αφορά το κομμάτι της άνεσης όσο και σ’ αυτό της εμφάνισης, ενώ βγήκε και νέα premium σειρά για την ελληνική αγορά.

Οι πρώτες ύλες είναι από το εξωτερικό γιατί όπως μας εξηγεί ο Μιχάλης και δεν υπάρχει οργανωμένη παραγωγή στην Ελλάδα και γιατί είναι καλύτερες ποιοτικά.  Τα βασικά υλικά είναι λατεξ, βαμβάκι, κασμίρ, μπαμπού, κοκοφοίνικας κ.α.

Τα ελληνικά χρώματα θα βρεθούν στις διεθνείς εκθέσεις με πιο άμεση τη συμμετοχή στην έκθεση ΙΜΜ στην Κολονία στις 13-19 Ιανουαρίου. Επόμενος σταθμός για την Candia Strom είναι η έκθεση I SALONI στην Ιταλία.