CNN: Το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα είναι βαθιά ελαττωματικό

CNN: Το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα είναι βαθιά ελαττωματικό
Photo:

Για τους περισσότερους επενδυτές, φαίνεται πως η επίτευξη μιας οποιασδήποτε συμφωνίας με την Ελλάδα είναι καλύτερη από τη μη επίτευξη συμφωνίας.

Το CNN Money αναλύει σε αφιέρωμά του τους λόγους για τους οποίους το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας είναι προβληματικό. «Στις αγορές αρέσει η πρόσφατη ελληνική πρόταση γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση, όμως θα μπορούσε επίσης να συσσωρεύσει προβλήματα για το μέλλον. Αυτά είναι τα τρία μεγάλα προβλήματα στο νέο ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει το δημοσίευμα και εξηγεί:

1. Το λάθος είδος περικοπών

Ο Αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξελέγη τον Ιανουάριο υποσχόμενος τον τερματισμό της χρόνιας λιτότητας που επέφερε ύφεση 25% στην ελληνική οικονομία. Η πραγματικότητα ενός επιταχυνόμενου bank run και η προοπτική μιας χαοτικής εξόδου από το ευρώ ανάγκασαν τον Τσίπρα να υπαναχωρήσει, όμως οι περικοπές που προτείνει τώρα ενέχουν τον κίνδυνο παράτασης της ύφεσης στην Ελλάδα.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην αύξηση των φόρων και στις συνταξιοδοτικές εισφορές, όμως αυτά δεν αρκούν για τη μείωση των δαπανών ή για να καταστεί η οικονομία πιο ευέλικτη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, ανέφερε πως η Ελλάδα ρισκάρει να επαναλάβει τα λάθη του πρώτου προγράμματος διάσωσης, πλήττοντας σημαντικά τη ζήτηση στην οικονομία.

2. «Όχι» στην ελάφρυνση του χρέους

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο «βουνό» χρέους στον κόσμο με βάση το μέγεθος της οικονομίας της. Μέχρι πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο μαχητικός Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέμεναν ότι η ελάφρυνση του χρέους έπρεπε να είναι μέρος της υπό συζήτηση συμφωνίας. Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι –γνωρίζοντας πως οι φορολογούμενοι τους δεν θα δεχτούν κούρεμα των δανείων προς την Ελλάδα- απέκλεισαν κάθε σχετική συζήτηση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης την Δευτέρα.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα, ούτε θα παράγει αρκετά μεγάλο πλεόνασμα προϋπολογισμού προκειμένου να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της σύντομα – ακόμα και δεδομένων των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και του αναβαλλόμενου χρονοδιαγράμματος πληρωμών των διεθνών δανείων διάσωσης.

Αναλυτές της UBS Wealth Management σημειώνουν: «Διαφωνούμε με την πρόταση της συμφωνίας, βάσει της οποίας τα προβλεπόμενα μέτρα θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους μέσα σε 10 χρόνια».

3. Δεν θα διαρκέσει πολύ

Υποθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο και πως οι βασικοί δανειστές –όπως το ΔΝΤ και η Γερμανία – θα την δεχτούν, το μόνο που επί της ουσίας μπορεί να επιτευχθεί είναι να αγοράσει η Ελλάδα λίγο ακόμη χρόνο για τις διαπραγματεύσεις μίας ακόμη διάσωσης.

Η τελική δόση των μετρητών από το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης είναι αρκετή για να καλύψει τις αποπληρωμές στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Όμως τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τα δύο θεσμικά όργανα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

«Αν αυτή την εβδομάδα ολοκληρωθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, δεν θα αργήσει το επόμενο κεφάλαιο σε αυτό το δράμα», δήλωσε ο Angus Campbell, ανώτερος αναλυτής στην FxPro. Από την πλευρά της, η UBS εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

«Ως εκ τούτου, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αναδιάρθρωσης του χρέους ή έναν συνδυασμό των δύο», έγραψε ένας από τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.