Έδωσαν τα «χέρια» Χαμάς και Φατάχ στην Παλαιστίνη

Έδωσαν τα «χέρια» Χαμάς και Φατάχ στην Παλαιστίνη

Ιστορική συμφωνία με στόχο να τερματιστεί ο πολιτικός διχασμός των δύο οργανώσεων, που συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Συνήφθη μια συμφωνία για τον σχηματισμό μιας ανεξάρτητης κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε διάστημα πέντε εβδομάδων. Αυτά είναι τα καλά νέα που ανακοινώνουμε στον λαό μας: η εποχή της διχόνοιας τελείωσε». Με αυτήν την φράση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, την απόφαση της ισλαμιστικής Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς της Φατάχ (Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), να «δώσουν τα χέρια» έπειτα από έτη πολιτικού διχασμού.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι ηγέτες των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων ανακοίνωσαν πως βάσει της συμφωνίας αυτής θα προχωρήσουν σε έξι μήνες στη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης της Γάζας, των γειτονικών πόλεων και των καταυλισμών προσφύγων του παλαιστινιακού θύλακα μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο παλαιστινιακών ομάδων, φωνάζοντας το σύνθημα «παλαιστινιακή ενότητα!».

Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τον Μαχμούντ Αμπάς ότι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή με τον ισλαμιστή εχθρό του. Απηχώντας την προειδοποίηση του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η υπογραφή μιας συμφωνίας συμφιλίωσης της Φατάχ με τη Χαμάς θα ισοδυναμεί «με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφιλίωσης το Ισραήλ εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι Παλαιστίνιοι πολίτες, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Ο Ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση για την επίθεση αυτή, που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αφού μαχητές από τη Γάζα εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Η νέα προσπάθεια για συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της ΟΑΠ, της οποίας ηγείται η Φάταχ, συμπίπτει χρονικά με τη συνάντηση Παλαιστίνιων και Ισραηλινών διαπραγματευτών, οι οποίοι προσπαθούν να παρατείνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Απριλίου. Πηγές και από τις δύο πλευρές ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μετά τη χθεσινή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε ακόμη:

Ομπάμα: Χρειάζονται «δύσκολες» αποφάσεις για την επίτευξη ειρήνης

Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης