«Ελεύθερος» προσωρινά ο Σνόουντεν

«Ελεύθερος» προσωρινά ο Σνόουντεν
Photo: REUTERS

Έφυγε από το αεροδρόμιο της Μόσχας ο πλέον περιζήτητος «καταζητούμενος» των ΗΠΑ.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποχώρησε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο Σερεμετιέβο της Μόσχας, όπου παρέμενε «εγκλωβισμένος» για περισσότερο από ένα μήνα.

«Ο Σνόουντεν έφυγε για μια ασφαλή τοποθεσία. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται δεν θα αποκαλυφθεί, καθώς είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο. Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα γι’ αυτόν», τόνισε ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσέρενα στο κρατικό δίκτυο Russia 24, προσθέτοντας πως ο Σνόουντεν «έχει κάνει φίλους στη Ρωσία, Αμερικανούς φίλους, οι οποίοι αρχικά θα μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλειά του».

«To FBI μου ζήτησε να πάω στη Μόσχα» αποκαλύπτει ο πατέρας του Σνόουντεν

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Σνόουντεν αποχώρησε από το αεροδρόμιο αφού έλαβε στα χέρια του τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι εξετάζεται η αίτησή του για χορήγηση ασύλου από τη ρωσική κυβέρνηση.

Έτσι ο Σνόουντεν είναι πια ελεύθερος να κινηθεί εντός της Ρωσίας, ενόσω θα εξετάζεται η αίτηση χορήγησης προσωρινού ασύλου που έχει καταθέσει.

Παραμένει άγνωστο το εάν η Ρωσία θα του χορηγήσει άσυλο. Σε περίπτωση όμως, που αυτό συμβεί, ο Σνόουντεν θα μπορεί να ζει στη Ρωσία και να πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό για ένα χρόνο.

PRISM: NSA is watching you

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Σνόουντεν για την διαρροή απορρρήτων πληροφοριών σχετικά με το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Ο Σνόουντεν είχε μεταβεί στη Μόσχα από το Χονγκ Κονγκ στις 23 Ιουνίου, ωστόσο ήταν αναγκασμένος να παραμείνει στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου αφότου οι αμερικανικές αρχές ακύρωσαν το διαβατήριό του, απαγορεύοντάς του έτσι να ταξιδέψει προς κάποιον άλλον προορισμό.

O Σνόουντεν ξαναχτυπά με το «XKeyscore»

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διπλωματικές τριβές σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας προβλήματα στη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με τους παραδοσιακούς «συμμάχους» της.

Ο Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, διαβεβαίωσε πρόσφατα τη Μόσχα πως ο Σνόουντεν δεν θα αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή εάν προχωρούσε η έκδοσή του στην Αμερική, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση αρνείται να κάνει.