«Έφυγε» ο οραματιστής της Nintendo

«Έφυγε» ο οραματιστής της Nintendo

Ο Hiroshi Yamauchi, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την εταιρεία σε γίγαντα των video games, πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

Για 53 ολόκληρα χρόνια, ο Hiroshi Yamauchi κατείχε την θέση του προέδρου μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες video games στον πλανήτη· της Nintendo. Αποτέλεσε τον άνθρωπο που την μεταμόρφωσε από μία μικρή επιχείρηση κατασκευής συλλεκτικών καρτών σε πρωτοπόρο της παγκόσμιας τεχνολογίας.

Η θητεία του στην προεδρία της Nintendo ξεκίνησε το 1949, λίγο μετά τον καταστροφικό για την Ιαπωνία Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διήρκεσε ως το 2002, καθιστώντας τον έναν από τους μακροβιότερους επικεφαλής τεχνολογικής εταιρείας στην ιστορία.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο ηττημένη βγήκε η Microsoft από το iPhone 5S;

Με μία λιτή ανακοίνωση μέσω email, η Nintendo πληροφόρησε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ο ιστορικός της πρόεδρος απεβίωσε σε νοσοκομείο της κεντρικής Ιαπωνίας εξαιτίας της πνευμονίας που τον ταλαιπωρούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Ο Hiroshi Yamauchi μεταμόρφωσε μία συνηθισμένη εταιρείας καρτών σε μία αυτοκρατορία των video games», δήλωσε ο Ian Livingstone, συνιδρυτής της Games Workshop και πρώην πρόεδρος της Eidos.

«Κατείχε μία πλήρη αντίληψη της κοινωνικής αξίας και της οικονομικής προοπτικής των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως κατεύθυνε την Nintendo στην δική του πορεία, ανεπηρέαστος από κάθε κίνηση των ανταγωνιστών του», συμπλήρωσε ο Livingstone.

Διαβάστε ακόμη: Kirobo: Το ρομπότ που μιλάει από το Διάστημα

Ο Hiroshi Yamauchi κληρονόμησε την Nintendo από τον παππού του και μετά από μερικά χρόνια άλλαξε την πορεία της, μπαίνοντας στον ανερχόμενο χώρο των video games.

Αξιοποίησε στο έπακρο την δουλειά του μυθικού σχεδιαστή ηλεκτρονικών παιχνιδιών Shigeru Miyamoto, δημιουργού του «Donkey Kong», κίνηση που αποτέλεσε τον «Δούρειο Ίππο» της ιαπωνικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά.

 

Αποθέωση της Nintendo και του Miyamoto στάθηκε ο πασίγνωστος «Super Mario», ο οποίος παρέα με το «Legend of Zelda» και το «Starfox», σάρωσαν την παγκόσμια αγορά.

Διαβάστε ακόμη: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα «σκοτώνουν» τους κωδικούς;

Η αποχώρηση του Yamauchi από την προεδρία το 2002 και η τελική του απόσυρση από την Nintendo το 2005, σηματοδοτήθηκαν από τη δημιουργία της επιτυχημένης κονσόλας Wii, αλλά και της Wii U, η οποία τους τελευταίους 12 μήνες επιδεικνύει απογοητευτικές πωλήσεις.

Σήμερα, η Nintendo παλεύει να βρει το δρόμο της μετά την επέλαση της Sony και της Microsoft στο χώρο του videogaming, με τη δική της πολιτική να στοχεύει σε μικρότερα βαλάντια, κάτι που έδειξε πρόσφατα με την κυκλοφορία του φτηνού, αλλά καθόλα διασκεδαστικού, Nintendo 2DS η οποία συνοδεύτηκε από τη μείωση της τιμής του -όχι και τόσο δημοφιλούς- Wii U .

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το γεγονός ότι ο Hiroshi Yamauchi υπήρξε ο ιδιοκτήτης της επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Seattle Marines, την οποία πούλησε το 2004 στην αμερικανική θηγατρική της Nintendo.