Η «Ελιά» φεύγει, η Δημοκρατική Παράταξη έρχεται

Η «Ελιά» φεύγει, η Δημοκρατική Παράταξη έρχεται

Εισήγηση Βενιζέλου για ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο. 

Το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, προχώρησε σε ομόφωνη απόφαση για τη «διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Η απόφαση προέκυψε από την πολύωρη συζήτηση, καθώς στην αρχική εισήγησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε περιοριστεί στην ανακοίνωση μιας συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου (η οποία θα πραγματοποιηθεί, αλλά θα έχει καθαρά επετειακό χαρακτήρα), τονίζοντας ότι οι ενδοκομματικές κινήσεις θα εξαρτηθούν από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Μια ομάδα όμως στελεχών επιθυμούσε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το συνέδριο. Οι Κώστας Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Θάνος Μωραΐτης, Μιχάλης Καρχιμάκης και Τόνια Αντωνίου ζήτησαν να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να αποσυνδεθεί το χρονοδιάγραμμα των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων από την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.
Μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφαση που εισηγείται το Πολιτικό Συμβούλιο και θα τεθεί στην έγκριση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο.

Το συνέδριο του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της βάσης, καθώς οι πολίτες που ανήκουν στον χώρο καλούνται να αυτοοργανωθούν.

Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά οι σημερινές τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα πάψουν να υφίστανται με τη σημερινή μορφή και σύνθεση και θα αντικατασταθούν από εκείνες που θα προκύψουν από την κινητοποίηση των πολιτών που επιθυμούν.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι επ’ αυτού θα συγκροτηθεί μια εθνική οργανωτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη. Στην οργανωτική επιτροπή θα εκπροσωπούνται, όπως είπε, «άλλοι χώροι, φορείς, οντότητες», ενώ θα υπάρχει περιθώριο να προστεθούν «πρόσωπα εμβληματικά τα οποία θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια».

Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης ο κ. Βενιζέλος, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του, απέφυγε να αναφερθεί στον όρο «Ελιά», αντιθέτως άπαντες μιλούσαν για τη «Δημοκρατική Παράταξη».

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος άφησε ενδοκομματικές αιχμές μιλώντας για τη συμπεριφορά στελεχών που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών «υπονόμευσαν την προσπάθειά μας».

Ακόμη άφησε έμμεσες αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του «γιατί κι εμείς το 2009 προκαλέσαμε εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας».

Διευκρίνισε, βέβαια, ότι η αυτοκριτική αφορά και τον ίδιο καθώς και εκείνος είχε αγωνιστεί σε εκείνη τη γραμμή. Αποτέλεσμα εκείνης της τακτικής, όπως είπε, ήταν το ΠΑΣΟΚ «να αναλάβει όλο το δυσανάλογα μεγάλο βάρος διαχείρισης της κρίσης».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «κατάρα της εσωστρέφειας», ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση περί διαδοχής του περιέγραψε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως «εθνικής ανάγκης». Μάλιστα, τόνισε ότι δική του προτεραιότητα είναι τα μείζονα ζητήματα τα οποία αφορούν τη χώρα και επισήμανε ότι η αρχηγία του ΠΑΣΟΚ δεν θυμίζει σε τίποτε τις «ηγεσίες πολυτελείας» του παρελθόντος, όταν ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: 

«Φούσκωσαν τα ελλείμματα για να μπει η χώρα στο Μνημόνιο»