Η Ελληνίδα που έβαλε την HTC στα γήπεδα της Ουέφα

Η Ελληνίδα που έβαλε την HTC στα γήπεδα της Ουέφα

Η Καρίνα Περέιρα μιλάει στο FortuneGreece.com, για τα smartphones, τη στρατηγική της HTC και την πορεία της μέσα από πέντε χώρες.

H συζήτηση μας με την Καρίνα Περέιρα ήταν διαφωτιστική για μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των smartphones, όπως είναι η HTC, κυρίως για τις δραστηριότητες της στην Ευρώπη και πρόσφατα στον χώρο… του ποδοσφαίρου.

Έχοντας ολοκληρώσει την πορεία της στην εταιρεία και όντας έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα της, μιλάει στο FortuneGreece.com για την αγορά των smartphones, τις νέες τεχνολογίες, το… ποδόσφαιρο και την προσωπική της πορεία.

Το άλμα της αγοράς των smartphones
Με την παγκόσμια αγορά των smartphones να μεγαλώνει κατά 42% το πρώτο τρίμηνο του 2013, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί σε ζητήματα που αφορούν το mobile ευρύτερα, το digital marketing και τις εταιρείες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εν λόγω αγορά. Ενδεικτικά, οι αποστολές smartphones ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο εκείνες των απλών τηλεφώνων (feature phones), με 216,2 έναντι 202,4 εκατομμυρίων συσκευών.

Η HTC ανήκει στους κατασκευαστές που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τη συγκεκριμένη κατηγορία, με τελευταίο δυνατό λανσάρισμα το HTC ONE, το οποίο και ανταγωνίζεται επάξια το iPhone της Apple και το Galaxy της Samsung σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το κινητό το έχεις συνέχεια μαζί σου και ανά πάσα στιγμή θες να βλέπεις τι γίνεται. Αυτός είναι και ο λόγος που το mobile marketing κερδίζει συνεχώς πόντους καθώς οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο στοχευμένη διαφήμιση. Σε αυτό το πλαίσιο, η HTC επενδύει διαρκώς στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και εστιάζει στην προσφορά smartphones που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς», μας αναφέρει η Καρίνα, head of marketing και υπεύθυνη της εταιρείας HTC για τέσσερα χρόνια, με έδρα το Ταïβάν, για 16 χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επέκτασης της χρήσης του smartphone είναι το Facebook, καθώς με βάση στατιστικά πάνω από 50% βλέπουν τις σελίδες τους μέσω του κινητού τους τηλεφώνου».

Η HTC έχει γραφεία στην Eυρώπη σε 12 χώρες και κάθε χώρα ορίζει και μια περιοχή. H εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2009, με τη χώρα μας να αποτελεί τότε τη βασική έδρα της εταιρείας για όλη τη ΝΑ Ευρώπης, καθώς οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά κάλυπταν περίπου το 70% του τζίρου της περιοχής.

«Αυτό έχει αλλάξει με τη μεταφορά των κυρίων δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Τουρκία, καθώς η ελληνική αγορά λόγω της κρίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποστεί μεγάλη πτώση. Έχουν ενισχυθεί τα δύο άκρα της αγοράς των smartphones, δηλαδή τα κινητά της χαμηλής κατηγορίας των 100 ευρώ, στα οποία η HTC δεν έχει έντονη παρουσία και η πιο premium κατηγορία των ακριβών smartphones, στην οποία η εταιρεία μας έχει μεν ισχυρή παρουσία αλλά έχει επίσης να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Apple και η Samsung. Οι ενδιάμεσες κατηγορίες έχουν πεθάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Καρίνα. Και προσθέτει: «Στην Ελλάδα μεγαλώνει το κομμάτι των πωλήσεων των smartphones μέσα στη συνολική αγορά των κινητών. Δεν μεγαλώνει, όμως, το μέγεθος ολόκληρης της αγοράς, αντίθετα μικραίνει».

Διαβάστε ακόμη: Το Warply αλλάζει τους κανόνες του mobile marketing

Το brand HTC και η στρατηγική της εταιρείας
Αν και η εταιρεία στα smartphones προσφέρει λύσεις για όλες τις τιμές από 100 έως και 800 ευρώ, με διευρυμένη γκάμα μοντέλων, η κ. Περέιρα εξηγεί ότι η HTC δεν είναι η εταιρεία που ο καταναλωτής συνδέει με ένα φθηνό κινητό.

«Έχουμε το brand identity σαν ακριβό και premium κινητό για τους καταναλωτές. Η HTC  είναι μέλος της λίστας των ΤΟΡ 100 brands της Interbrand και ενισχύει την γκάμα των τηλεφώνων της σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδύοντας κυρίως σε τομείς που τη κάνουν να ξεχωρίζει: καινοτομία, χρηστικότητα και τεχνολογική υπεροχή. Τα χαρακτηριστικά αυτά, αλλά και το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των χρηστών HTC από το προϊόν μας είναι τα βασικά στοιχεία που συνεισέφεραν στην ενδυνάμωση του brand name και την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του με την πάροδο των χρόνων».

Η στρατηγική της HTC συνοψίζεται στην φράση value for premium, δηλαδή στα υλικά κατασκευής ενός κινητού, αλλά και στις εφαρμογές που προσφέρει η εταιρεία στον χρήστη: «Βασικά η HTC σου προσφέρει premium λύση, δηλαδή έχει καλύτερο hardware, έχει software όπως η τεχνολογία HTC Sence που δίνει το κάτι παραπάνω,  έχει εκπληκτική κάμερα και crystal ήχο και κυρίως premium desing, στοιχείο στο οποίο δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση ως εταιρεία. Στόχος της HTC είναι να αναδιαμορφώνει και να επαναπροσδιορίζει την αγορά στην κινητή τηλεφωνία, και ταυτόχρονα την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσφέρει μία συσκευή κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη».

Όσον αφορά την αγορά των tablets, στην οποία δραστηριοποιείται εξίσου η HTC, απόφαση της εταιρείας είναι η ισχυρή παρουσία στην Αμερική, η οποία σαν σύνολο αγοράς είναι η μεγαλύτερη και η έμφαση στην αγορά των smartphones όσον αφορά την Ευρώπη.

Δείτε το «HTC: Here’s to change» video με τον Robert Downey Jr.:

Διαβάστε ακόμη: «Τρομακτικά» έξυπνα τηλέφωνα

«Δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε δικό μας λογισμικό»
Η HTC χρησιμοποιεί για τα κινητά της τηλέφωνα κατά κύριο λόγο το Android, ενώ σε μικρότερο βαθμό επιλέγει τα Windows Phone. Τόσο η Google, όσο και η Microsoft, έχουν πλέον στενή σχέση με κατασκευαστές smartphones και ρωτάμε την Καρίνα για το αν η HTC σκοπεύει να υιοθετήσει εναλλακτικές λύσεις διαφορετικού λειτουργικού, ανοιχτού κώδικα.

«Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε φτιάξει σαν HTC ένα operating system που λεγότανε «BRUE» αλλά το καταργήσαμε, διότι για να έχεις δικό σου λειτουργικό σύστημα, πρέπει να έχεις αυτό που λέμε “the total equal system to provide for it”.  Άρα στον σχεδιασμό μας δεν υπάρχει η σκέψη να αξιολογήσουμε εναλλακτικές λύσεις που θα αφορούν την υιοθέτηση ενός νέου λειτουργικού. Άλλωστε η HTC έχει πάντοτε το βλέμμα της στραμμένο στην αγορά, προκειμένου να εντοπίζει άμεσα τυχόν νέες ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών».

Παίζοντας μπάλα στο γήπεδο της Ουέφα
Η Καρίνα είναι manager με εμπειρία μεγαλύτερη των δώδεκα χρόνων στο κομμάτι του marketing σε διάφορους κλάδους και χώρες. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, μεγάλωσε σε Ιαπωνία και Σαυδική Αραβία και περνά τον χρόνο της μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας , ενώ η καταγωγή της κρατάει από πέντε διαφορετικές χώρες.

«Ο προπάππους μου ήταν Πορτογάλος, από εκεί και το όνομα, ο οποίος ταξίδεψε και πήγε στην Κίνα, όπου και γνώρισε και παντρεύτηκε τη γυναίκα του. Από εκεί πήγανε στην Ινδονησία, στη χώρα που γεννήθηκε ο πατέρας μου, ο οποίος και ταξίδευε πολύ. Σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ελλάδα γνώρισε τη μητέρα μου».

«Στο marketing μπήκα πριν από 12 χρόνια στην Ολλανδία, αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο εξωτερικό στο κομμάτι του Ιnternational Facility Management. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε μια διαφημιστική εταιρεία, η οποία έκανε προώθηση προϊόντων σε σούπερ μάρκετ. H εμπειρία μου στα καταναλωτικά προϊόντα ήταν πολύ σημαντική και πιστεύω ότι, όπως λένε και στο hotel industry, για να γίνεις Γενικός Διευθυντής πρέπει να ξέρεις πρώτα πως θα στρώσεις το κρεβάτι σου».

1/5

Στον χώρο της τεχνολογίας, η πρώτη εταιρεία για την Καρίνα ήταν η Sony Ericsson, όταν και επέστεψε στην Ελλάδα πριν από περίπου έξι χρόνια για να ξαναφύγει για την Αγγλία για λογαριασμό της HTC.

Ένα από τα project της εταιρείας που ανέλαβε προσωπικά ήταν η συμφωνία που ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο η HTC, και η οποία την καθιστά τον επίσημο παγκόσμιο προμηθευτή smartphones του UEFA Champions League και του UEFA Europa League.

Μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στους φιλάθλους μέσω νέων και καινοτόμων τρόπων να είναι πιο κοντά στην ποδοσφαιρική δράση, ενώ συνδυάζει την παράδοση της HTC να συνεργάζεται με παγκόσμιους ηγέτες του κόσμου της μουσικής, της απεικόνισης, του design και των σπορ, με τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα των καταναλωτών ανά την υφήλιο.

«Η συνεργασία αυτή έχει γίνει για συγκεκριμένους λόγους. Κυρίως για να μπορούμε να ενισχύσουμε το brand awareness σε χώρες που η HTC δεν διαθέτει ανάλογο budget, αξιοποιώντας τη δυναμική του ποδοσφαίρου. Επίσης είναι μια στρατηγική διαφοροποίησης της HTC, η οποία εξασφαλίζει μεγαλύτερης διάρκειας προβολή στα προϊόντα της εταιρείας μας και ταυτόχρονα ενισχύει τη σχέση μας με τους πωλητές και τους καταναλωτές, μέσω παροχής κινήτρων».

Πλέον, η Καρίνα Περέιρα ετοιμάζεται να ανοίξει ένα ακόμη νέο κεφάλαιο στην καριέρα της…

Διαβάστε ακόμη: «Ομάδα δράσης» για το μέλλον του Mundial 2022