Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια

Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια

Από τα αποτελέσματα των stress tests, προκύπτει κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν αλώβητες από τη διαδικασία των stress tests και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει κεφαλαιακό πλεόνασμα άνω των 4,5 δισ. ευρώ, ακόμα και υπό την παραδοχή του δυσμενούς σεναρίου για την περίοδο 2014 – 2016 και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εποπτικά οφέλη από τον πρόσφατο νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Ριρή, της PwC Ελλάδας, τα αποτελέσματα της ΕΚΤ για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι τράπεζες λαμβάνοντας υπόψη το «δυναμικό σενάριο» που βασίζεται στα επίσημα σχέδια αναδιάρθρωσης τους, δεν έχουν ανάγκη να προβούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίων.

Με το δυναμικό σενάριο, οι εγχώριες τράπεζες, όχι μόνο δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά διαθέτουν κεφαλαιακό πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ. Η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη, καθώς στην αξιολόγηση της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνεται το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, η ενσωμάτωση του οποίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των εγχώριων τραπεζών κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests σηματοδοτεί επίσης τη διατήρηση στα ταμεία του ΤΧΣ του ποσού των 11,4 δισ. ευρώ και είναι πλέον απόφαση της κυβέρνησης το πώς θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό.

Όσον αφορά σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, η Alpha Bank δεν εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες με βάση την εικόνα του 2013, δηλαδή το στατικό μοντέλο, και δεν εμφανίζεται σε κανέναν από τους πίνακες της ΕΚΤ με τις τράπεζες που παρουσιάζουν κεφαλαιακή υστέρηση.

Η Πειραιώς δεν εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες αν συνυπολογιστεί η αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε την περασμένη άνοιξη.

Αντίθετα, κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν για τη Eurobank ύψους 1,76 δισ. ευρώ και την Εθνική Τράπεζα ύψους 930 εκατ. Με βάση το στατικό μοντέλο οι δύο τράπεζες εμφάνιζαν υπερδιπλάσιες κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες περιορίζονται στα παραπάνω νούμερα αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποίησαν την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο, οι παραπάνω ανάγκες είναι θεωρητικές, καθώς όπως σημειώνει η ΕΚΤ με τον συνυπολογισμό των σχεδίων αναδιάρθρωσης, οι κεφαλαιακές ανάγκες εξαλείφονται.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στελέχη της Εθνικής σημειώνουν ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα των 933 εκατ. ευρώ ο όμιλος το έχει ήδη καλύψει από την κερδοφορία του εννεαμήνου, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, την προσθήκη του αναβαλλόμενου φόρου (άνω του 1 δισ. ευρώ), καθώς και άλλες ενέργειες της διοίκησης που έχουν ενδυναμώσει την κεφαλαιακή βάση.