Επιχείρηση κατά των Ρωσόφιλων «αποσχιστών» στην Ουκρανία

Επιχείρηση κατά των Ρωσόφιλων «αποσχιστών» στην Ουκρανία

Για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην πόλη του Χαρκόβου έκαναν οι αρχές της Ουκρανίας και έχουν προχωρήσει στη σύλληψη περίπου 70 «αποσχιστών» για την κατάληψη του κτιρίου της τοπικής διοίκησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ. Στη σελίδα του στο Facebook έγραψε συγκεκριμένα πως «έχει ξεκινήσει αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Το κέντρο της πόλης έχει αποκλειστεί όπως και οι σταθμοί του μετρό. Μην ανησυχείτε. Όταν τελειώσουμε, θα τα ανοίξουμε πάλι».

Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το Interfax-Ukraine, ανέφερε πως υπάρχουν υποψίες ότι οι συλληφθέντες προχώρησαν σε «παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις αποσχιστικές τάσεις, την οργάνωση μαζικής αταξίας, τη βλάβη της ανθρώπινης υγείας» και την παραβίαση άλλων νόμων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του κάλεσε τις αρχές του Κιέβου να σταματήσουν να συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις που σύμφωνα με τη Μόσχα έχουν αναλάβει να εμποδίσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία. «Ζητούμε την άμεση παύση των στρατιωτικών ετοιμασιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των προσδοκιών των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτη η χρήση βίας σε απάντηση στα νόμιμα αιτήματα (των διαδηλωτών) να προστατεύσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε χθες Κυριακή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τις «αποσχιστικές ταραχές» στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια της Μόσχας που θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία «θα έχει επιπλέον κόστος για τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Κέρι «κάλεσε τη Ρωσία να αποκηρύξει δημοσίως τις δραστηριότητες των αυτονομιστών, των δολιοφθορέων και των προβοκατόρων» στην Ουκρανία. Επιπλέον ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε στον ρώσο ομόλογό του ότι οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στο Χάρκοβο, το Λούγκανσκ, το Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία δεν μοιάζουν να είναι «μια αυθόρμητη σειρά γεγονότων», αλλά «μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία με ρωσική υποστήριξη».

Η Ψάκι πρόσθεσε ότι ο Κέρι και ο Λαβρόφ συζήτησαν για τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών τις επόμενες 10 ημέρες μεταξύ της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Διαβάστε ακόμα:

Μόνο ένας στους έξι Αμερικανούς γνωρίζει που βρίσκεται η Ουκρανία

«Κυρίαρχη δημοκρατία» κήρυξαν το Ντονέτσκ οι ρωσόφιλοι διαδηλωτές

Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε Ουκρανό αξιωματικό