Επίσκεψη Ερντογάν – Επόμενος σταθμός η Θράκη

Επίσκεψη Ερντογάν – Επόμενος σταθμός η Θράκη
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν αποβιβάζεται από το αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"στα Σπάτα, Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017. Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου στην Κομοτηνή.

Μια ημέρα μετά την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και την αμηχανία που δημιουργήθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή συγκεκριμένες δηλώσεις του για καίρια ελληνικά ζητήματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Παρασκευή θα μεταβεί στη Θράκη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε θέμα για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε «ομογενείς» τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, ώρες πριν φτάσει στην Ελλάδα ο Ερντογάν άγνωστοι στη Θράκη πέταξαν στην πόλη φυλλάδια στην τουρκική γλώσσα τα οποία έγραφαν: «Σκέψου ο Ερντογάν θα φύγει, εσύ αύριο θα μείνεις εδώ», ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι σχεδίασαν με μαύρο σπρέι σταυρούς στα σπίτια μουσουλμάνων.

Οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν όμως είχαν ξεκινήσει από τα προηγούμενα 24ωρα όταν 22 συλλογικότητες της Θράκης έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία τάχθηκαν κατά της επίσκεψης και κάλεσαν την τοπική κοινωνία σε διαδηλώσεις.

Το πρόγραμμα στην Κομοτηνή

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στις 11.15 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα τον υποδεχτούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο τζαμί Kirmahalle Cammi, για την προσευχή της Παρασκευής, ενώ στις 13.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επίσης επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.