Φίλης: Δεν γίνεται να ξηλωθεί το Μνημόνιο

Φίλης: Δεν γίνεται να ξηλωθεί το Μνημόνιο

«Λάθος της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περισσότερες μονομερείς ενέργειες».

Στη στάση που κρατά η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “ThePressProject” ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. “Ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περισσότερες μονομερείς ενέργειες στο πρώτο διάστημα”, ανέφερε και προσέθεσε: “το μνημόνιο δε μπορεί να ξηλωθεί”.

“Είμαστε στη στιγμή της συμφωνίας και ότι τώρα όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να συμφωνηθούν. Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε”, προσέθεσε ο κ. Φίλης τονίζοντας παράλληλα πως: “η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφύλαξε μερικά ζητήματα κρίσιμα στη διαπραγμάτευση (…) “ρήξη είναι η διαπραγμάτευση που κάνουμε. Η διαπραγμάτευση που θέτει σε αμφισβήτηση το πλαίσιο που περνά τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας”.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν ενιαία στάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΔΝΤ που ζητά νέο μνημόνιο και να φύγει το θέμα του χρέους. Η βασική αρχή των θεσμών είναι η διασφάλιση του φιλελευθερισμού, σύμφωνα με το Νίκο Φίλη, ωστόσο “υπάρχουν ρωγμές” όπως είπε.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, το οποίο όπως είπε “καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους” επισήμανε ότι δεν καταργείται αλλά ξηλώνεται αλλά “δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο”, τόνισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη ρύθμισης του χρέους. “Το 47σέλιδο συνοδεύεται με ρήτρα χρέους” είπε.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε  πως ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει και ότι θα εγκριθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία. “Ένα αριστερό κόμμα πρέπει να αφουγκράζεται την αγωνία της κοινωνίας, οι διαφωνίες αντανακλούν το διάλογο που γίνεται στην κοινωνία”, σχολίασε και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν κινήσεις ρήξης εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία και ρήτρες.

“Αν δεν έχουμε συμφωνία που να διασφαλίζει χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να πληρώσουμε από τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου. Για τίποτε δεν είμαι σίγουρος. Το δίλημμα είναι σκληρό. Θα πέσουμε στους δανειστές ή θα παλέψουμε με τη λαϊκή εντολή για αλλαγή στη χώρα”.