Φόροι και ακρίβεια προβληματίζουν τους Έλληνες

Φόροι και ακρίβεια προβληματίζουν τους Έλληνες

Επιπτώσεις στα δικαιώματα των καταναλωτών έχει η κρίση, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αποπληρωμή φόρων – σε ποσοστό 85,25% – και την ακρίβεια των αγαθών – σε ποσοστό 74,65% – εμφανίστηκαν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών). Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι οι τρέχουσες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις έχουν επιπτώσεις στα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς το 65,90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση ακούει λιγότερο τη φωνή τους τώρα με την κρίση.

Στην έρευνα με θέμα «Δικαιώματα καταναλωτών την εποχή της κρίσης», συμμετείχαν 756 καταναλωτές, από όλη την Ελλάδα οι οποίοι απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο από 20 Ιανουαρίου έως 19 Φεβρουαρίου 2014.

Διαβάστε ακόμη: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% η ύφεση το 2013

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, προβληματισμένοι είναι οι Έλληνες για την πραγματοποίηση διακοπών (73,27%), τη δυνατότητα διασκέδασης (70,97%), την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (70,97%), την αγορά τροφίμων (59,91%) και την πληρωμή δόσεων δανείων (57,60%). Ακόμη, μόλις το 13,36% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις βελτίωσαν τη συμπεριφορά τους προς τους καταναλωτές. Όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων, οι καταναλωτές, σε ποσοστό 52,07%, δεν πιστεύουν ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ασφαλή, παρ’ όλη την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Το 46,54% θεωρεί ότι οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς λειτουργούν λιγότερο, από όσο λειτουργούσαν, πριν από την κρίση.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το κίνημα διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή, Ν. Τσεμπερλίδης, ανέφερε ότι το ΚΕΠΚΑ στάθηκε κριτικά απέναντι σ’ αυτό ζητώντας σταθερότητα στη διαδικασία, ποιότητα προϊόντων και νόμιμα παραστατικά στη διακίνηση. «Το σημαντικό για μας είναι η επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, θεσμός ο οποίος στρεβλώθηκε αφού η συμμετοχή των παραγωγών έφτασε να είναι μόνο 20% με 30%», ξεκαθάρισε.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα Deloitte: Σταθερή φορολογική νομοθεσία ζητούν οι επιχειρηματίες