Fortune 100: Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο τεύχος της χρονιάς με τις εταιρείες που σημειώνουν αξιοσημείωτη επίδοση

Fortune 100: Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο τεύχος της χρονιάς με τις εταιρείες που σημειώνουν αξιοσημείωτη επίδοση

Τρεις μεγάλες εταιρικές έρευνες, ένας πλήρης επενδυτικός οδηγός για το 2019, συνεντεύξεις και αφιερώματα σε ένα τεύχος.

Tης Αναστασίας Παρετζόγλου*

Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των απολογισμών. Η αρθρογραφία βρίθει αφιερωμάτων για το πώς πήγε η χρονιά, ποια γεγονότα τη σημάδεψαν, ποιες τάσεις επικράτησαν στα χρηματιστήρια, στις επιχειρήσεις, στις επενδύσεις, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ, παράλληλα, οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν για το 2019 που βρίσκεται προ των πυλών.

Το Fortune, που κυκλοφορεί στο τέλος κάθε Δεκεμβρίου, είναι η ετήσια έκδοση που φιλοξενεί τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, βάσει κύκλου εργασιών, τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, καθώς και τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Είναι μια χαρτογράφηση του κόσμου των επιχειρήσεων στην οποία κάθε χρόνο παρατηρούμε μια κινητικότητα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Στην φετινή λίστα με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, φαίνεται ότι οι αμερικανικοί «κολοσσοί» αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό. Πριν από δέκα χρόνια, το ένα τρίτο των εταιρειών της λίστας ήταν αμερικανικές (153 συνολικά εταιρείες) και συγκέντρωναν όλες μαζί 30 τρισ. έσοδα, που αντιστοιχούσαν στο 38% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Φέτος είναι 126, αντιστοιχούν δηλαδή στο ένα τέταρτο των εταιρειών, τη στιγμή που μέσα στην ίδια δεκαετία η εκπροσώπηση της Κίνας στη λίστα είναι εξαιρετικά ενισχυμένη: Από 29 εταιρείες το 2007, σήμερα είναι 111.

Στα καθ’ ημάς, στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εμφανίζονται 27 νέες εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας και παρατηρείται αύξηση συνολικά του ΑΕΠ κατά 1,4%. Σημαντικό στοιχείο είναι πως στην κατάταξη των εταιρειών τα δύο τελευταία χρόνια το 50% έχει μετακινηθεί από καθόλου έως δύο το πολύ θέσεις. Αυτό δείχνει μία συνέπεια στον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, με την πρώτη πεντάδα να παραμένει σταθερά στη θέση της. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση 8% του συνολικού κύκλου εργασιών ενώ την ίδια θετική πορεία ακολουθούν και τα ΚΠΤΦΑ με αύξηση 18,6%. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 δείχνει μικρή επιπλέον ανάκαμψη, που οφείλεται και στην αισιοδοξία για έξοδο στις αγορές, μετά το τέλος των μνημονίων, κάτι που για την ώρα –και ενώ εκπνέει και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου– παραμένει ευσεβής πόθος.

Οι επιχειρήσεις που αξίζουν επιπλέον την προσοχή μας είναι οι 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα, που αναδεικνύει κάθε Δεκέμβριο το Fortune με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία της αμερικανικής έκδοσης. Είναι εταιρείες με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ, που εμφανίζουν θετικό EBITDA, ενώ εξαιρούνται οι ζημιογόνες σε μία ή περισσότερες χρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές κατάφεραν να ξεχωρίσουν εν μέσω capital controls και μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, γεγονός που κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτη την επίδοσή τους.

Στις σελίδες της ετήσιας «Βίβλου» του επιχειρείν που κρατάτε στα χέρια σας, φιλοξενούμε κάποιες άκρως ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις των επικεφαλής εταιρειών που συζητήθηκαν το 2018 για τις επιτυχίες που έδρεψαν, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τη στρατηγική που χαράσσουν, επενδύοντας πολλά στις νέες τεχνολογίες, μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές και οικονομικό περιβάλλον. Διαβάστε πώς, αφήνοντας πίσω του το σκάνδαλο «Dieselgate», μετασχηματίζει την εταιρική κουλτούρα της Volkswagen ο νέος CEO Herbert Diess.

Πώς κάνει πράξη το brain gain η Stoiximan, μια θεαματικά αναπτυσσόμενη εταιρεία online betting, με μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων της τα 32 χρόνια.

Γιατί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μια πολυεθνική με ελληνική ψυχή και πώς η Cosmos Aluminium τροφοδοτεί με αλουμίνιο εταιρείες-κολοσσούς στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ακόμη: Πώς εκτοξεύτηκε πρώτη στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες η nrg και πώς έφερε στην πλευρά των κερδισμένων τη METRO ο Αριστοτέλης Παντελιάδης. Και όχι μόνο!

Από το τεύχος δεν λείπει και ο καθιερωμένος επενδυτικός οδηγός του Fortune για το 2019 που, αποδεδειγμένα, οι προβλέψεις του τα πάνε από αρκετά έως πολύ καλά.

Καλή ανάγνωση και καλή χρονιά!

* Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune.