Γιατί οι Ευρωπαίοι φοιτητές «εγκαταλείπουν» το Cambridge

Γιατί οι Ευρωπαίοι φοιτητές «εγκαταλείπουν» το Cambridge
A view of St Johns College in Cambridge. (Photo by: Loop Images/UIG via Getty Images)

Το Brexit έχει πυροδοτήσει φόβους για αύξηση των διδάκτρων.

του Τζόζεφ Χινκς

Το Πανεπιστήμιο του Cambridge– σταθερά στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης παγκοσμίως – κατέγραψε πτώση 15% στις αιτήσεις εγγραφής από ευρωπαίους φοιτητές στον απόηχο της ψηφοφορίας Brexit του φετινού καλοκαιριού, ανέφερε το CNN Money πρόσφατα.

Και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πρόσφατη μείωση μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Στοιχεία που υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου φανερώνουν ότι το Κέιμπριτζ αναμένει μείωση κατά δύο τρίτα των αιτήσεων από φοιτητές της ΕΕ τη στιγμή που το Η.Β θα ολοκληρώσει την αποχώρησή του από την Ένωση.

«Μας ανησυχεί η προοπτική να βρεθούν στο «χείλος του γκρεμού» τα πανεπιστήμια εκείνα, για τα οποία οι νομοθετικές αλλαγές και αλλαγές στην έκδοση βίζας έχουν ξαφνική και επιζήμια επίδραση», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Κέιμπριτζ δεν είναι το μόνο πανεπιστήμιο που ανησυχεί. Τον Οκτώβριο, η Υπηρεσία Πανεπιστημίων και Κολεγιακών Εγγραφών (UCAS), η οποία διαχειρίζεται την είσοδο στα πανεπιστήμια, κατέγραψε πτώση 9% στις ευρωπαϊκές αιτήσεις εισαγωγής σε ένα ευρύ φάσμα από τα πιο περιζήτητα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών της χώρας.

Επί του παρόντος, οι σπουδαστές από την ΕΕ δεν χρειάζονται θεώρηση βίζας για να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα όπως και οι Βρετανοί φοιτητές. Αλλά το Brexit θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν τα δίδακτρα των διεθνών φοιτητών, τα οποία μερικές φορές είναι διπλάσια από αυτά των εγχώριων φοιτητών.

Ο φόβος σχετικά με τη χρηματοδότηση που συνδέεται με το Brexit δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» μόνο των φοιτητών. Οι καθηγητές επίσης φοβούνται ότι η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στα διαθέσιμα κεφάλαια για την ακαδημαϊκή έρευνα. Πριν από το δημοψήφισμα, πάνω από 100 επικεφαλής πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υπογράψει μια επιστολή δηλώνοντας ότι η έξοδος, «θα σήμαινε την αποκοπή μας από την μοναδική υποστήριξη και τα καθιερωμένα δίκτυα και θα υπονόμευε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της επιστήμης, των τεχνών, και της καινοτομίας.»

Περίπου 5,5% των φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από την Ευρώπη, οι οποίοι εισφέρουν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια λίρες στη βρετανική οικονομία.