Γιατί η Ευρώπη «πολεμάει» την Uber;

Γιατί η Ευρώπη «πολεμάει» την Uber;

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών και πάλι η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων.

Η Uber περνάει δύσκολες ώρες στην Ευρώπη καθώς οι αρχές προσπαθούν να λάβουν μέτρα εναντίον της εταιρείας.

Να ποιες είναι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Uber σε Λονδίνο, Παρίσι και Άμστερνταμ.

Λονδίνο

Η αρχή μεταφορών της πόλης σκέφτεται να επιβάλλει νέους κανόνες που θα δυσκολέψουν τη ζωή της Uber, όπως π.χ. μια υποχρεωτική πεντάλεπτη αναμονή προτού οι επιβάτες ξεκινήσουν το ταξίδι τους, και την απαγόρευση προβολής των διαθέσιμων οδηγών πάνω στο χάρτη της εφαρμογής της εταιρείας για smartphone.

Η αρχή – Transport for London – λέει ότι οι νέοι κανόνες σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ασφάλεια των επιβατών. Όμως, η Uber αντιτίθεται στις προτάσεις αυτές και μαζεύει υπογραφές εναντίον τους.

«Αυτοί οι κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα» γράφει η εταιρεία. «Καταλαβαίνουμε ότι οι τοπικοί οδηγοί νοιώθουν την πίεση από υπηρεσίες όπως η Uber, αλλά η λύση δεν είναι η θέσπιση κανόνων που είναι κακοί για τους επιβάτες, τους οδηγούς και το Λονδίνο».

Παρίσι

Κάποια από τα διευθυντικά στελέχη της Uber στη Γαλλία αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες και εμφανίστηκαν πρόσφατα στο δικαστήριο, για παραβίαση κανόνων προστασίας δεδομένων και για διαχείριση παράνομης υπηρεσίας ταξί.

Τόσο η εταιρεία όσο και τα στελέχη αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα (και τα στελέχη ίσως και το ενδεχόμενο φυλάκισης) αν καταδικαστούν, αλλά η έκδοση της τελικής απόφασης θα απαιτήσει πολλούς μήνες.

Η δίωξη αφορά την uberPOP, μια υπηρεσία της Uber που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσφέρει μια φτηνότερη εναλλακτική επιλογή προς τα παραδοσιακά ταξί, επιτρέποντας σε ιδιώτες οδηγούς να μεταφέρουν επιβάτες. Το γεγονός ότι αυτοί οι οδηγοί δεν έχουν άδεια δεν ηχεί καλά στους τοπικούς αξιωματούχους και στους οδηγούς ταξί ανά την Ευρώπη. Και στο Παρίσι, η Uber αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της υπηρεσίας για να προστατέψει τους οδηγούς της από βίαιες επιθέσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Uber.

Άμστερνταμ

Πρόσφατα, αξιωματούχοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ολλανδίας ερεύνησαν ένα γραφείο της Uber στο Άμστερνταμ και κατέσχεσαν εταιρικό υλικό στα πλαίσια ποινικής έρευνας εναντίον της εταιρείας.

Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης και το υπουργείο λένε ότι η Uber παραβιάζουν τους κανόνες μεταφορών επειδή οι οδηγοί της υπηρεσίας uberPOP παρουσιάζονται ως νόμιμοι αυτοκινητιστές ενώ δεν διαθέτουν άδεια.

Οι ολλανδικές αρχές έχουν ήδη επιβάλλει πρόστιμα στην Uber ύψους 450.000 ευρώ.