Γιατί οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες «αγαπούν» τον Ντόναλντ Τραμπ

Γιατί οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες «αγαπούν» τον Ντόναλντ Τραμπ

Κέρδισαν σε κεφαλαιοποίηση το αστρονομικό ποσό των 127,7 δισ. δολαρίων.

Μια ιστορία αγάπης θα μπορούσε να γραφτεί για τη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ και των μεγάλων τραπεζών.  Την ώρα που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορούσε τη Wall Street ότι προσπαθούσε να του καταστρέψει τη καμπάνια και τη χώρα, οι επενδυτές πόνταραν ότι ο Τραμπ θα είναι μια καλή λύση για τους τραπεζικούς κολοσσούς.

Ανάμεσα στο βράδυ των εκλογών και το κλείσιμο των αγορών τη Δευτέρα, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, ανάμεσα τους η Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, Wells Fargo, κέρδισαν συνολικά 127,7 δισ. δολάρια, συνολικά 15% αύξηση σε σχέση με το κλείσιμο της αγοράς στις 8 Νοεμβρίου σε κεφαλαιοποίηση.

Το κέρδος των τραπεζών ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Αιθιοπίας και της Κένιας μαζί.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής αξίζουν τώρα περίπου ένα τρισ. δολάρια, λίγο λιγότερο από το ΑΕΠ του Μεξικό, που είναι η 15η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος νικητής ήταν η Bank of America, η οποία κέρδισε πάνω από 18% από τις εκλογές, ή σε όρους κεφαλαιοποίησης περίπου 31 δισ. δολάρια.

Όλα αυτά γιατί οι επενδυτές προεξοφλούν ότι ο Τραμπ θα είναι πιο φιλικός σε σχέση με τον Ομπάμα στη πολιτική του κατά των τραπεζών, τόσο σε θέματα φορολογίας όσο και σε θέματα γραφειοκρατίας.

Οι τράπεζες έχουν ένα ακόμη καλό λόγο να πανηγυρίζουν. Η υπόσχεση Τραμπ για αύξηση των δημόσιων δαπανών οδήγησε σε αύξηση τις αποδόσεις των ομολόγων, μια αλλαγή που σημαίνει υψηλότερα έσοδα για τράπεζες, που κινούνται σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Πόσο θα «επιβιώσει» στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ; Ένας μεγαλοεπενδυτής απαντά