Γιατί ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για capital controls στις τράπεζες

Γιατί ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για capital controls στις τράπεζες

Bloomberg: Με «τσάντες» φεύγουν τα χρήματα - Συνεχίζεται η «αιμορραγία» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

To πρακτορείο σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την «απερίσκεπτη» κίνηση του επικεφαλής του Eurogroup να μιλήσει για επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, αλλά και την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, επικεντρώνει στη «φυγή» καταθέσεων.

«Μήπως η κίνηση της ΕΚΤ ήταν ένα καρότο για να δώσει κίνητρο στην κυβέρνηση να σοβαρευτεί σε ότι αφορά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών της; Ή μήπως ήταν μια έκτακτη «ένεση», που αναγνώριζε ότι η Ελλάδα ξεμένει γρήγορα τόσο από χρήμα, όσο και από χρόνο;» αναρωτιέται το Bloomberg.

Το παρακάτω διάγραμμα, βασισμένο στα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδας, «δείχνει» προς την τελευταία εξήγηση, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε κάτι παρά πάνω από μόλις 140 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό είναι σχεδόν 15% χαμηλότερο από το τέλος Νοεμβρίου, κάτι που υποδηλώνει πως τσάντες με χρήμα φεύγουν από τη χώρα όσο πιο γρήγορα μπορούν. Και ενώ η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι μια ατελής επιστήμη, ωστόσο αν πάρουμε την τάση του Νοεμβρίου και την «τρέξουμε» μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, υποδηλώνεται ότι με αυτόν τον ρυθμό απόσυρσης καταθέσεων, μπορεί να έχουν μείνει 133 δισ. ευρώ στις τράπεζες, που θα ήταν το χαμηλότερο ποσό καταθέσεων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας».

«Έτσι, ο λόγος για τον οποίον ο Ντάισελμπλουμ μιλά για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να είναι ότι οι αρχές εξετάζουν τα χειρότερα σενάρια καθώς συνεχίζεται η αιμορραγία του τραπεζικού συστήματος. Και ο λόγος για τον οποίον η ΕΚΤ ξαφνικά έγινε πιο «υποστηρικτική» μπορεί να μην είναι μια φιλική κίνηση προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομιών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά διότι τα καθήκοντά της ως ύστατος δανειστής την αναγκάζουν να ενεργήσει. Τα στοιχεία αυτά, όμως, υποδηλώνουν πως οι έλληνες καταθέτες ψηφίζουν με τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τον αυξημένο κίνδυνο του Grexit» καταλήγει το δημοσίευμα.