«Γιατί ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα»

«Γιατί ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα»

Πώς υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ την απόφαση του πρωθυπουργού για επίσπευση της προεδρικής εκλογής.

Εκτενείς είναι οι αναφορές των ξένων μέσων ενημέρωσης στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε πρόωρες εκλογές. Στο γερμανικό τύπο η είδηση είναι ένα από τα βασικά θέματα. Χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa έχει τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές. Η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «O πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην Ελλάδα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τα πολιτικά ηνία. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην εξουσία, τόσο πιο επίμονα προσπαθεί να πείσει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του δεν θα πρέπει να τους προκαλεί οποιονδήποτε φόβο».

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές», λένε οι Financial Times, που χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή «τζογάρισμα παρά την δίμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης». Όπως επισημαίνουν οι FT, ο Αντώνης Σαμαράς «ζήτησε…πρόωρες προεδρικές εκλογές σε ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου να διατηρήσει την εξουσία, παρά την αποτυχία του να βάλει τέλος στο τιμωρητικό πρόγραμμα διάσωσης ύψους 245 δισ. ευρώ».

«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα επισπεύσει, για την ερχόμενη εβδομάδα, την υψηλού ρίσκου εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα της χώρας και να κατευθύνει την τύχη του προγράμματος διάσωσής της», λέει η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως με την επίσπευση των εκλογών η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα ανακτηθεί το momentum στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης.

Με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τώρα, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να στοιχηματίζει ότι καλύτερες ελπίδες να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη τώρα, παρά τον Φεβρουάριο, σχολιάζει το Reuters, που αναφέρει ότι η κίνηση-έκπληξη του Σαμαρά έχει στόχο να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.