Γυμναστική πιο έξυπνα!

Γυμναστική πιο έξυπνα!

Μπορούν τα fitness apps να «µεταφέρουν» ένα στούντιο γυµναστικής όπου βρισκόµαστε;

Ποτέ δεν ήµουν φανατική της γυµναστικής. Προσεκτική στο τι τρώω, χορτοφάγος, λάτρης της yoga και οπαδός του περπατήµατος, ναι! Αλλά ποτέ στην κατηγορία όσων έχουν εµµονή µε τη γυµναστική ή τις δίαιτες.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι, όµως, ζητούµενο στη σηµερινή εποχή του άγχους και των πολλών υποχρεώσεων, ειδικά όταν «πέφτει» πολλή δουλειά και η ευεξία µπαίνει σε δεύτερη µοίρα.

Η γυµναστική είναι, κατά κοινή οµολογία, το πιο hot θέµα συζήτησης. Όλοι θέλουν να είναι fit. Όλοι θέλουν να γυµναστούν. Στο Google search, ερωτήσεις όπως «ποια είναι η καλύτερη γυµναστική» έρχονται σταθερά πρώτες σε αναζητήσεις. Είναι τόσο δύσκολο να γυµναστούµε;

STRENX by GYMWATCH
STRENX by GYMWATCH
STRENX by GYMWATCH

Ας δούµε τι επιλογές υπάρχουν. Η πιο συνηθισµένη είναι το γυµναστήριο, όµως έχει αρχίσει πλέον να θεωρείται ξεπερασµένο και µονότονο, µε αυστηρά προγράµµατα, τα οποία δύσκολα µπορούν να ταιριάξουν µε το απαιτητικό πρόγραµµα των σύγχρονων εργαζοµένων. Το γεγονός δε ότι τα περισσότερα ζητούν να προπληρωθούν οι υπηρεσίες τους λειτουργεί ανασταλτικά. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσαρµόζουν το καθηµερινό πρόγραµµα εκγύµνασής τους στα δικά τους µέτρα και ανάγκες, εισάγοντας νέου είδους προπονήσεις για να επιτύχουν τον στόχο τους. Αυτό γίνεται µε τη βοήθεια και των finess apps, που µπορούν να «µεταφέρουν» ένα στούντιο γυµναστικής µε όλες τις παροχές όπου και αν βρισκόµαστε. Οι εφαρµογές αυτές είναι ένα «δώρο» για όσους δεν έχουν χρόνο να πάνε στο γυµναστήριο, αλλά θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του σώµατός τους. Η άνοδος των υπηρεσιών αυτών έχει, επίσης, αυξήσει την ευελιξία των προπονήσεων για τους λάτρεις της γυµναστικής, καθώς δεν υπάρχουν πια όρια.  

NIKE LUNARGLIDE 7
NIKE LUNARGLIDE 7
NIKE LUNARGLIDE 7

Σύµφωνα µε µελέτη της Technavio, η παγκόσµια αγορά των fitness apps θα µεγαλώσει κατά 31% µέχρι το 2020. Γεωγραφικά «πρωταθλητής» των fitness apps θεωρούνται οι ΗΠΑ, και ο λόγος είναι ότι όλο και µεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσµού στρέφεται σε έναν πιο υγεινό τρόπο ζωής, ενώ υπάρχουν πολλοί πάροχοι τέτοιων εφαρµογών. Ενδεικτικά, µόνο η κατηγορία «mhealth solutions», που περιλαµβάνει συσκευές και εφαρµογές που µετρούν π.χ. την πίεση ή τους παλµούς µας, αναµένεται να φτάσει σε αξία µέχρι το 2020 το εντυπωσιακό ποσό των 59,15 δισεκατοµµυρίων δολαρίων!

Health και fitness apps γνωστών brand, smart watches και gadgets, όλα στη διάθεσή σας. Σήµερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 8.000 εφαρµογές διαθέσιµες στο Google Play και το Apple App Store, οι οποίες υπόσχονται να µας σηκώσουν από τον καναπέ. Από την άλλη, οι εταιρείες Under Armour και Nike είναι οι ηγέτες των health & fitness apps. Πιο συγκεκριµένα, οι εφαρµογές UA Record, MapMyFitness, Endomondo και MyFitnessPal φέρνουν την Under Armour στην κορυφή των εφαρµογών, µετρώντας πάνω από 150 εκατοµµύρια χρήστες παγκοσµίως.

Η Nike, όµως, ακολούθησε µια εξαιρετική ψηφιακή στρατηγική και κέρδισε τη µερίδα του λέοντος. To Nike+Running app έγινε σύµµαχος όσων ξεκινάνε τώρα το τρέξιµο (αλλά και των ήδη ορκισµένων runners), µε τα downlodas στο Google Play να φτάνουν τα 10 έως 50 εκατοµµύρια. Η εφαρµογή της Nike ένωσε τους δροµείς και τους έβαλε να κάνουν ακόµα περισσότερα χιλιόµετρα, αφού όλα µπορούσαν να δηµοσιευτούν στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ulla - Smart Hydration Coach. Ένας έξυπνος σένσορας ενυδάτωσης που μας υπενθυμίζει βασικά πράγματα τα οποία ξεχνάμε, όπως… το να πίνουμε νερό
Ulla - Smart Hydration Coach. Ένας έξυπνος σένσορας ενυδάτωσης που μας υπενθυμίζει βασικά πράγματα τα οποία ξεχνάμε, όπως… το να πίνουμε νερό
Ulla – Smart Hydration Coach. Ένας έξυπνος σένσορας ενυδάτωσης που μας υπενθυμίζει βασικά πράγματα τα οποία ξεχνάμε, όπως… το να πίνουμε νερό

«Αµερική γίναµε» σχολιάζει µια φίλη µου κάθε φορά που βλέπουµε κάποιον Αθηναίο να τρέχει. Στην πραγµατικότητα, ένας στους πέντε Αµερικανούς διαθέτουν ένα Fitbit, Garmin, Xiaomi ή κάποια παρόµοιο gadget, και µέχρι το τέλος του 2016 αναµένεται ότι πάνω από 19 εκατοµµύρια Αµερικανοί θα έχουν µια τέτοια συσκευή στην κατοχή τους. Στην Ελλάδα µπορεί τα νούµερα να είναι χαµηλότερα, το Fitbit όµως µετρά τα βήµατα, την απόσταση, τις θερµίδες, τα λεπτά που ήσουν εν κινήσει, τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου. Οπότε δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες Έλληνες κυκλοφορούν µε το βραχιολάκι τους.

«Γκλινκ» ακούγεται στο κινητό µου. Μόλις ήρθε ειδοποίηση από το Sworkit, τον προσωπικό γυµναστή µου.

Η εφαρµογή σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιο µέρος του σώµατός σας θα δουλέψετε και σας προτείνει ένα από τα 20 προγράµµατα εκγύµνασης που διαθέτει – ή ακόµα µπορείτε να καταρτίσετε και το δικό σας. Τι χρειάζεται µόνο; Πέντε λεπτά από τον χρόνο σας.

loseitstillsinapp4x3ratiodeviledeggs
SNAP IT BY LOSE IT!

Το ίδιο κάνει και το Pocket Yoga, µια εφαρµογή για την οποία στην αρχή ήµουν ιδιαίτερα επιφυλακτική, αλλά κάνει τελικά ακριβώς αυτό που υπόσχεται: Φέρνει έναν δάσκαλο της yoga στο σπίτι σας όταν δεν µπορείτε να πάτε για µάθηµα και σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάµεσα σε 27 διαφορετικές συνεδρίες, ανάλογα µε το επίπεδο.

Μπορεί κάποιοι να έχουν επιφυλάξεις για τις εφαρµογές. «Είναι καλύτερα να σε επιβλέπει ένας επαγγελµατίας» θα πουν. Ναι. Αυτό είναι, όµως, το πρώτο βήµα. Εγώ το έκανα. Εσείς;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Νοεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα