Γιούνκερ: Ο Τσίπρας να τα βγάλει πέρα με τις προεκλογικές του υποχρεώσεις

Γιούνκερ: Ο Τσίπρας να τα βγάλει πέρα με τις προεκλογικές του υποχρεώσεις

«Μοναδική μου έγνοια οι Έλληνες, όχι η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο France Culture παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ερωτηθείς για το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός «άλλα λέει στους Ευρωπαίους και άλλα στην Αθήνα», απάντησε:

«Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδος… οι πρωθυπουργοί απευθύνονται με διαφορετικές εκφράσεις. Εγώ πάντοτε προσπούσα να μην μπαίνω σε αυτή τη διελκυστίνδα και να λέω τα ίδια πράγματα με τις ίδιες εκφράσεις παντού. Συνεπώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη δική του πλειοψηφία, που διαφέρει από τα άλλα κόμματα, γιατί δεν είναι ένα κόμμα, αλλά ένα σύνολο από διαφορετικά κινήματα. Από την πλευρά του πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε να πείσει τους οπαδούς του».

Παράλληλα, προσέθεσε: «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις υποσχέσεις που δίνει, οι οποίες δεσμεύουν εκείνους τους οποίους τις διατυπώνουν. Δεν υπεισέρχομαι στον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο. Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού Κοινοβουλίου, να κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε σχέση με αυτά που έλεγαν στην προεκλογική καμπάνια. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, δεν είναι δική μου ανησυχία, αλλά είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν διαφεύγει της παρατήρησής μου».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε επίσης: «Έχω μια μεγάλη έγνοια, τα προγράμματα προσαρμογής που τέθηκαν σε εφαρμογή οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας στο όριο της φτώχειας. Το 25% των Ελλήνων δεν έχουν πλέον ασφάλιση, η ανεργία, και κυρίως των νέων, είναι πολύ αυξημένη, οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και δεν θέλουν να βλέπουν πλέον την πολιτική λιτότητας να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί» και συμπλήρωσε:

«Η μόνη δικιά μου έννοια είναι οι Έλληνες, όχι η ελληνική κυβέρνηση, όχι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εγώ όταν λέω ότι η Ελλάδα με εμποδίζει να κοιμηθώ είναι γιατί έχω πολλές επαφές στην Ελλάδα. Τηλεφωνώ τρεις φορές την εβδομάδα σε Έλληνες φίλους για να μου πουν τι συμβαίνει στους δρόμους, “πείτε μου πως ζούνε οι φίλοι σας” και μου λένε δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν τα φάρμακα, οι γυναίκες δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα -και θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο των προβλημάτων. Συνεπώς, αισθάνομαι πολύ κοντά στους Έλληνες που υποφέρουν».