«Γύρισε» σε ύφεση η ελληνική οικονομία – Άντεξε στα capital controls

«Γύρισε» σε ύφεση η ελληνική οικονομία – Άντεξε στα capital controls

Το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση 0,4% το γ΄ τρίμηνο 2015 -  Επιστροφή στην ανάπτυξη προς το β' εξάμηνο του 2016. 

Σε ύφεση της τάξης του 0,4% πέρασε το γ΄τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών. Η εκτίμηση αυτή, προοιωνίζεται ύφεση- έστω και χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων- για το σύνολο του 2015 και η εκ νέου ανάπτυξη της οικονομίας τοποθετείται προς το β΄ εξάμηνο του 2016.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση 0,4% το γ΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος σημείωσε μείωση 0,5%. Στο 9μηνο εφέτος το ΑΕΠ εμφανίζει αύξηση 0,37% σε μέσα επίπεδα, από άνοδο 0,75% στο εξάμηνο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε σε ετήσια βάση μείωση 0,1%.

Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που αποδέχτηκαν και οι θεσμοί, ότι η ύφεση φέτος θα περιοριστεί στο 1,3% του ΑΕΠ αντί της αρχικής πρόβλεψης το καλοκαίρι, όταν υπογράφηκε η συμφωνία, για ύφεση 2,3% του ΑΕΠ.

Ικανοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο. Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται προς επίρρωση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης που έχουν τεθεί στους θεσμούς, ότι η ύφεση για το σύνολο του 2015 θα περιοριστεί σε 1,3%, αντί της αρχικής πρόβλεψης το καλοκαίρι για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Έτσι, καθίσταται εφικτή και η επάνοδος στην ανάπτυξη νωρίτερα, εντός του επόμενου έτους.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και στην Ευρωζώνη

Από την πλευρά της η Eurostat σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα σημείωσε συρρίκνωση κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ίδιο τρίμηνο, στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% και κατά 0,4% στην «ΕΕ των 28». Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% , ενώ στην Ελλάδα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4%.

Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014), η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% έναντι 1,5% στο δεύτερο τρίμηνο.

Για τις χώρες της ΕΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,4% στο τρίτο τρίμηνο (όσο και στο δεύτερο) και στο 1,9% σε ετήσια βάση (όσο και στο δεύτερο).

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2% σε ετήσια βάση.