Google και Apple «θάβουν» τις μηνύσεις και δίνουν τα χέρια

Google και Apple «θάβουν» τις μηνύσεις και δίνουν τα χέρια

Οι δύο τεχνολογικοί «κολοσσοί» αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές και να συνεργαστούν.

Κρατάει καιρό αυτή η «βαλίτσα». Google και Apple έχουν δώσει «ομηρικές» μάχες εντός κι εκτός δικαστικών αιθουσών με αφορμή τις τεχνολογικές πατέντες. Έφτασε όμως η ώρα της ανακωχής.

«Apple και Google αποφάσισαν να αποσύρουν όλες τις μηνύσεις μεταξύ τους», ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι δύο εταιρείες το βράδυ της Παρασκευής.

Το «κακό» είχε ξεκινήσει το 2010 με τη μήνυση της Motorola Mobility της Google στην Apple για παράβαση της πατέντας της. Η Apple απάντησε κι εκείνη δικαστικά, κι έτσι ξεκίνησε μια εποχή έντονης διαμάχης η οποία κόστισε και στους δυο πολλά –πάρα πολλά- εκατομμύρια δολάρια, μιας και η Google «κληρονόμησε» τη μήνυση αυτή μετά την εξαγορά της Motorola, η οποία κόστισε 12,5 δισ. δολάρια.

Συνολικά πάνω από 24 μηνύσεις ένθεν κακείθεν ταλαιπώρησαν τις δυο εταιρείες, οι οποίες ξέχασαν τις παλιές συνεργασίες, σηκώνοντας το γάντι για το παραμικρό: από τις mobile συσκευές μέχρι τα laptops και τους online χάρτες, κουβαλώντας η κάθε μια τον δικό της «στρατό» δικηγόρων από πίσω.

Η Google κατηγόρησε την Apple ότι παραβίασε τις δικές της πατέντες και προσπάθησε να λάβει μέτρα κατά των πωλήσεων του iPhone, ενώ η Apple στράφηκε εναντίον της Google υποστηρίζοντας ότι το λογισμικό Android προήλθε από το δικό της iOS.

Με την απόφαση της Google να πουλήσει τελικά την Motorola στην Lenovo για 2,9 δισ. δολάρια –κρατώντας όμως τις πατέντες- δεν υπήρχε πλέον σπουδαίος λόγος να συνεχιστεί αυτό το γαϊτανάκι μηνύσεων και αγωγών.

Οι δύο εταιρείες δεν ανακοίνωσαν όμως μόνο την απόφαση της ανακωχής, αλλά δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν σε ορισμένους τομείς για την αλλαγή των πατεντών. Δεν είπαν όμως τίποτα σχετικά με χάραξη κοινής πορείας, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη. Τουναντίον. Έχουν και οι δύο το μεγαλύτερο κομμάτι της mobile αγοράς, οπότε θα ήταν εντελώς ασυνήθιστο να βλέπαμε κάτι τέτοιο.

Όποιος όμως ήλπιζε ότι η συμφωνία αυτή θα περιλάβει και την Samsung, μπορεί να περιμένει. Ακόμη κι αν η κορεάτικη εταιρεία είναι συνεργάτης του Google Android, η λεγόμενη «μητέρα των μαχών» στο χώρο της τεχνολογίας θα χρειαστεί πολλή μεγαλύτερη προσπάθεια για να βγει στην άκρη. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες αφότου η Samsung πλήρωσε 120 «ζεστά» εκατομμύρια στην Apple για (τι άλλο;) παραβίαση πατέντας.

Διαβάστε ακόμη:

Google: Μετά την πώληση της Motorola, τι;

Υπερομόλογο σχεδιάζει η Apple