H χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα

H χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Δόση τώρα, χρέος και ποσοτική χαλάρωση αργότερα εξετάζουν ΔΝΤ και Βερολίνο.

Τη…χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα φαίνεται πως εξετάζουν ως συμβιβαστική πρόταση ΔΝΤ και Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους Financial Times. Το σενάριο κάνει λόγο για απόφαση των Ευρωπαίων, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκταμιεύσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ, που λήγουν στις 20 Ιουλίου, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος.

Η πρόταση έχει υποβληθεί από το ΔΝΤ και θα επιτρέψει στο Ταμείο να αποφύγει να δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται πλέον, πρόταση που θα αναβάλλει επ’ αόριστον τόσο τις αποφάσεις για το χρέος, όσο και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα, χωρίς να δεσμεύσει νέα κεφάλαια, ως «υπερεπόπτης» και η Γερμανία θα μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιό της την εκταμίευση της δόσης. Όσο για την Ελλάδα, θα έχει πάρει όλα τα μέτρα και καμία απόφαση ανακούφισης, που θα άλλαζε το κλίμα.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν και με εκείνες της γερμανικής Handelsblatt, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει, Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν το ΔΝΤ να παραμείνει χωρίς δάνειο, μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος.

Το κλίμα ενισχύεται και από τις δηλώσεις της Κομισιόν, που διαβεβαιώνει ότι τα απαραίτητα κεφάλαια για τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα διατεθούν έγκαιρα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δεσμευθεί περαιτέρω για το κατά πόσο θα υπάρξει απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε όλες τις πλευρές «να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες»…