H παραίτηση Ζουράρι αναζωπυρώνει τα σενάρια κυβερνητικού ανασχηματισμού

H παραίτηση Ζουράρι αναζωπυρώνει τα σενάρια κυβερνητικού ανασχηματισμού
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προεδρεύει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Αθήνα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018. Συνεδριάζει, για πρώτη φορά για το 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο στην αίοθουσα της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά» του ο πρωθυπουργός.

 

Στον απόηχο της παραίτησης του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, πρόκειται να διεξαχθεί απόψε στη Βουλή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται διατεθειμένος να μην προχωρήσει σε ανακοίνωση αντικαταστάτη του κ. Ζουράρι πριν από την αποψινή ψηφοφορία, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό και εάν θα κάνει επισήμως αποδεκτή την παραίτησή του εντός της σημερινής ημέρας.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, και με δεδομένη την αναταραχή που επικρατεί στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, φαίνεται πως από το Μαξίμου προκρίνεται το σενάριο ενός ευρύτατου ανασχηματισμού, έτσι ώστε να υπάρξει ανανέωση στο κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα μέτρα που απαιτούνται για την επιθυμητή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα επιτήρησης τον Αύγουστο.

Κομβικό ρόλο σε όποιον ανασχηματισμό αναμένεται να παίξει η διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, οι οποίες ήδη φαίνονται να έχουν διαταραχθεί με αφορμή το Σκοπιανό. Ο Πάνος Καμμένος χθες έθεσε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το όνομα της FYROM, ενώ είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις Τσίπρα, ενώ υπάρχει και η προηγούμενη διαφωνία στο ζήτημα της ενδεχόμενης σύγκλισης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την απόφαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποψινή συζήτηση και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, καθώς και τα επόμενα βήματα του πρωθυπουργού.