Το high tech Λουξεμβούργο!

Το high tech Λουξεμβούργο!

Η οικονομική μεταστροφή του Μέγα Δουκάτου στην υψηλή τεχνολογία.

Πίσω από τις σκουριασμένες υψικαμίνους στο Μπελβάλ -μία εγκαταλειμμένη βιομηχανική ζώνη, περίπου 20 χλμ νότια της πόλης του Λουξεμβούργου και μια «ανάσα» από τα σύνορα με τη Γαλλία- συντελείται ένα από τα πιο δραστικά… αστικά «λίφτινγκ» στη Γηραιά Ήπειρο!

Με τις «ευλογίες» λοιπόν του Μέγα Δουκάτου του Λουξεμβούργου, η περιοχή αυτή μετατρέπεται σιγά-σιγά σε αυτό που οι τοπικές αρχές φιλοδοξούν σύντομα να μπορούν να  ονομάζουν ως το νέο κόμβο τεχνολογικής καινοτομίας της Ευρώπης.

Ήδη την αποκαλούν «Πόλη των Επιστημών», με επίκεντρό της το Technoport: το εθνικό τεχνολογικό «εκκολαπτήριο», όπου μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχει μία καλή επιχειρηματική ιδέα.

Εφόσον αυτή κριθεί σοβαρή κι αξιοποιήσιμη, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τα κομψά γραφεία του Technoport, καθώς και για την παροχή έμπρακτης βοήθειας στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού πλάνου.

Ήδη, έχουν βρει εδώ «ασφαλές καταφύγιο» 27 επιτυχημένες startups, ενώ το 2013 καταγράφηκε ρεκόρ νέων αιτήσεων, με αξιοσημείωτη τη ζήτηση από εταιρείες στους τομείς των εφαρμογών για πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Όμως αυτό γίνεται φυσικά με το αζημίωτο, επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

Το αντίτιμο για να ιδρύσει κανείς μία Ltd (εταιρία περιορισμένης ευθύνης) με έδρα το Technoport είναι σήμερα στα 12.500 ευρώ εφάπαξ. Ως δέλεαρ, ωστόσο, παρέχεται μία ουδόλως… ταπεινή φοροαπαλλαγή  –της τάξης του 80%!– σε όλα τα καθαρά έσοδα από την χρήση πνευματικών δικαιωμάτων: συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των copyrights και των domain names.

Ειδικά με το τελευταίο αυτό κίνητρο, το Λουξεμβούργο φιλοδοξεί να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του στον τομέα. Ήδη, το Ελσίνκι, η Στοκχόλμη και το Βερολίνο προωθούν αντίστοιχα σχέδια ενίσχυσης της τεχνολογικής καινοτομίας, ενώ η Βρετανία εξετάζει κι αυτή την παροχή κινήτρων για να δημιουργήσει -κατά το πρότυπο της Ν.Υόρκης- τη δική της Silicon Alley.

Όμως, για το Μέγα Δουκάτο του Λουξεμβούργου, αυτός είναι λίγο-πολύ ένας αγώνας επιβίωσης, στον οποίο θα πρέπει πάση θυσία να πάρει σύντομα τα «ηνία». Κι αυτό, σε αντιστάθμισμα δύο άμεσα επερχόμενων οικονομικών «πληγών».

Η μία έχει να κάνει με το γεγονός ότι από το 2015 και σύμφωνα με τη νέα κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ, η φορολόγηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων θα γίνεται με βάση την έδρα του αγοραστή και όχι του πωλητή: π.χ. της Amazon, του iTunes και του Ebay, που σήμερα έχουν επιλέξει το Λουξεμβούργο για την καταχώρηση των πωλήσεων ψηφιακών προϊόντων τους σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Πρακτικά, η νέα ρύθμιση σημαίνει ότι οι απώλειες για το δουκάτο θα φθάσουν στο 1,4% του εθνικού ΑΕΠ! Όσο για τη δεύτερη «πληγή»; Πολύ απλά, πάλι από το 2015, το Λουξεμβούργο θα αναγκαστεί να «χαλαρώσει» την νομοθεσία του περί τραπεζικού απορρήτου.

Κι αυτό, όπως εκτιμά η εθνική στατιστική υπηρεσία Statec, θα επιφέρει στο Μέγα Δουκάτο επιπλέον οικονομική «αιμορραγία», της τάξης των 5-15 δισ. δολ, μέσα από την μαζική φυγή κεφαλαίων προς άλλους «φορολογικούς παραδείσους», που θα κρίνονται πιο ασφαλείς.

Διαβάστε ακόμη: Ο «Παράδεισος» των Startups