Το Hollywood «δικτυώνεται»

Το Hollywood «δικτυώνεται»

Πώς τα social media αναμορφώνουν τη βιομηχανία του θεάματος.

Από τα γραφεία των ατζέντηδων έως τα κινηματογραφικά στούντιος στο Χόλυγουντ, τα social media έχουν αρχίσει πια να αποκτούν εάν όχι τον πρώτο, σίγουρα μεγάλο λόγο. Η  χρήση τους δεν έχει να κάνει πια μόνο με τη διαφημιστική προώθηση νέων ταινιών ή τη διατήρηση και ενίσχυση της δημοφιλίας των κινηματογραφικών αστέρων με τα εκατομμύρια των θαυμαστών τους ανά τον κόσμο…

Φαίνεται ότι ακόμη η «Λεωφόρος της Δόξας» -το γνωστό ως «Walk of Fame» με τα ενσωματωμένα στο πεζοδρόμιο χρυσά αστέρια- περνά πια μέσα από το Facebook, το Twitter και το Instagram, καθώς η βιομηχανία του θεάματος χρησιμοποιεί ήδη ως καταναλωντικό δείκτη τα clicks, τα likes και τα hashtags.

Η τάση είναι τόσο κυρίαρχη, ώστε στα στούντιος προσλαμβάνουν «σαϊνια» στα social media, ενώ έχει αρχίσει να αυξάνεται θεαματικά και η ζήτηση managers που ειδικεύονται στον τομέα αυτό, η παρουσία των οποίων κρίνεται πλέον χρήσιμη ακόμη και στα castings.

 

Μοιραία, λοιπόν, οι ατζέντηδες απαιτούν από τους ηθοποιούς που έχουν ως πελάτες να ενισχύσουν την παρουσία τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και στο Twitter.

«Αποτελεί πια έναν τρόπο μέτρησης για να καταλάβουμε το μέγεθος του κοινού κάθε ηθοποιού», λέει στο Fortune η Λάκουις Ράιτ, ιδρύτρια της Q Social Media, που έχει «μετρήσει» μίλια στο Χόλυγουντ, στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, συνεργαζόμενη με τη Universal Studios και τη Sony Pictures. «Τα social media αποτελούν πια μέρος της συζήτησης, όχι μόνον από πλευράς κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά ακόμη και για τις εμπορικές συμφωνίες».

«Μέσα στον τελευταίο χρονο η τάση αυτή κυριαρχεί», συμπληρώνει ο Μάθιου Ρόουνς, πρόεδρος της Bold Films. «Έρχεται ως θέμα συζήτησης σε κάθε συνάντηση που έχω με managers, ατζέντηδες, χορηγούς».

«Έχω δει ονόματα να βγαίνουν από λίστες casting, απλά και μόνον επειδή δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook», τονίζει ο Όλιβερ Λάκετ, συνιδρυτής της εταιρίας TheAudience, που «παντρεύει» τα media με τα social media και εκπροσωπεί διάσημους πια πελάτες. Ο πρώτος τους ήταν ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, τον οποίο ο Λάκετ χρησιμοποιεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της νεάς τάσης.

 

Στην αρχή, παρατηρεί, ο Μαρκ δεν είχε καν επίσημη σελίδα στο Facebook, μέσα όμως σε τρία χρόνια είναι ένας από τους πιο δραστήριους στα social media ηθοποιούς κι από τους πιο περιζήτητους στα στούντιο. «Σήμερα έχει 9 εκατομμύρια διαδικτυακούς “φίλους”, εκ των οποίων τα 7,5 εκατομμύρια είναι ενεργοί, κάνουν δηλαδή like, share και σχόλια!».

Κατά τον Ρόουντς, φαίνεται να έχει φτάσει ήδη η στιγμή που τα στούντιος θα ζητούν από τους ηθοποιούς να κάνουν αναρτήσεις στα social media για την προώθηση των ταινιών τους, ακριβώς όπως καλούνται να κάνουν σήμερα πηγαίνοντας προσκεκλημένοι σε τηλεοπτικές εκπομπές, δίνοντας συνεντεύξεις σε περιοδικά ή οργανώνοντας συναντήσεις με δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμη:

Όταν η εξυπηρέτηση πελάτων «κλικάρει»

Πώς να εκμεταλλευτείτε το Facebook στην επιχείρησή σας

Ξε-καθαρίστε τα social media σας

Η επαγγελματική σταδιοδρομία περνά από τα social media