Η απάντηση της Yahoo για τη διαρροή των e-mails

Η απάντηση της Yahoo για τη διαρροή των e-mails

«Το σκανάρισμα των mail, όπως περιγράφεται στο άρθρο δεν γίνεται από το σύστημά μας», τόνισε μεταξύ άλλων η εταιρεία.

Η εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών Yahoo! απάντησε χθες Τετάρτη στις κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες επέτρεψε τη μαζική παρακολούθηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών της από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. 

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο αποκάλυπτε ότι ο αμερικανικό κολοσσός είχε σκανάρει μυστικά εκατομμύρια mail χρηστών του, είναι «ψευδές», απάντησε η Yahoo! σε ανακοίνωσή της.

«Ερμηνεύουμε με τον πλέον περιοριστικό τρόπο κάθε αίτημα της κυβέρνησης να λάβει στοιχεία των χρηστών, προκειμένου να περιορίσουμε τις αποκαλύψεις», επισημαίνει η Yahoo!. «Το σκανάρισμα των mail, όπως περιγράφεται στο άρθρο δεν γίνεται από το σύστημά μας», προσθέτει.

Κατά την πρώτη της αντίδραση στις αποκαλύψεις η εταιρεία είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι «σέβεται τον νόμο και συμμορφώνεται με τους νόμους των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλούνταν στο άρθρο του ως πηγές πρώην εργαζόμενους στη Yahoo!, η εταιρεία είχε δημιουργήσει το 2015 ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο σκάναρε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να βοηθήσει την αμερικανική εταιρεία πληροφοριών και την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI).

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε σε χθεσινό άρθρο της μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή, επικαλούμενη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του,: ένας ομοσπονδιακός δικαστής είχε ζητήσει από τη Yahoo! να αναζητήσει μια ψηφιακή «υπογραφή» στα μέιλ των χρηστών της στο πλαίσιο μιας έρευνας για μια οντότητα που χρηματοδοτούνταν από ένα κράτος και συνδεόταν με επιθέσεις.

Η Yahoo! χρειάστηκε για αυτό τον λόγο να τροποποιήσει το λογισμικό της που χρησιμοποιεί για να κατηγοριοποιεί τα μηνύματα spam και τα μηνύματα που περιέχουν παιδική πορνογραφία, αλλά και να σκανάρει συστηματικά όλα τα μηνύματα των χρηστών της.

Κάποιοι υπέρμαχοι των πολιτικών ελευθεριών περιέγραψαν τις πληροφορίες του Reuters ως «βόμβα» που ενδέχεται να αποκαλύψει ένα νέο επίπεδο παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), μετά τις αποκαλύψεις το 2013 του Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Σε αυτό το στάδιο υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, όμως αν οι πληροφορίες είναι σωστές, πρόκειται για μια νέα και επικίνδυνη επέκταση των τεχνικών μαζικής παρακολούθησης της κυβέρνησης», εκτίμησε το Electronic Frontier Foundation σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ